ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ρεκόρ» στις… κάρτες το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Το πρωτάθλημα με τις περισσότερες κάρτες στην Ευρώπη είναι το ελληνικό.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την έκθεση που δημοσίευσε για πρώτη φορά το CIES (Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Αθλητισμό), που εδρεύει στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 από κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

Ο εν λόγω οργανισμός παρουσίασε τις κάρτες που έχουν δείξει οι διαιτητές στα 31 κορυφαία πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου, με τις χώρες να κατατάσσονται ανάλογα με τον μέσο αριθμό των καρτών που δίνεται ανά παιχνίδι.

Τα πρωτεία, λοιπόν, ανήκουν στο ελληνικό πρωτάθλημα της Super League με μέσο όρο καρτών 5.52, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η νορβηγική Eliteserien με ποσοστό 2.93. Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των κίτρινων καρτών συσχετίζεται με εκείνη των κόκκινων καρτών, με τη Ligue 1 να αποτελεί εξαίρεση.

Οι ρέφερι στη Γαλλία δε βάζουν συχνά το χέρι στο τσεπάκι για να δείξουν την κίτρινη κάρτα, αλλά το κάνουν για να αποβάλλουν κάποιο παίκτη. Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται η αγγλική Premier League, όπου το ποσοστό των κόκκινων καρτών είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με εκείνη των κίτρινων καρτών.

Οι δέκα πρώτες χώρες της κατάταξης:

1. Ελλάδα         5,52 (μ.ο.)
2. Ρουμανία       5,51
3. Ουκρανία       5,41
4. Τουρκία          5,35
5. Ισπανία          5,34
6. Βουλγαρία      5,19
7. Πορτογαλία     5,16
8. Σερβία            5,12
9. Ιταλία             5,04
10.Ουγγαρία       4,87