ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στο Mega – Τι σχεδιάζει ο Ιβάν Σαββίδης που αγόρασε ποσοστό της Πήγασος Εκδοτική

Ριζικές αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο προοιωνίζεται η πώληση του 20% του Mega από τον όμιλο Μπόμπολα στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος φέρεται μάλιστα αποφασισμένος να εξαγοράσει και άλλο ένα ποσοστό 20% από τον ΔΟΛ.

Τη συμφωνία στηλίτευσε η Ν.Δ., κάνοντας λόγο για πάντρεμα της «νέας με την παλιά διαπλοκή» υπό τις ευλογίες κυβέρνησης και τραπεζών. Το νέο σχήμα του τοπίου αναμένεται να διαμορφωθεί πάντως από το ΕΣΡ, το οποίο φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο τηλεοπτικό φάσμα χωρούν σήμερα 4 έως 6 ιδιωτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας.

Στην εταιρεία Dimera Media, συμφερόντων του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, μεταβιβάστηκε ποσοστό σχεδόν 20% της «Τηλέτυπος Α.Ε.» (Mega Channel), από το συνολικά 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική, συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», το τίμημα της αγοραπωλησίας, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού, ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα απορροφηθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και το υπόλοιπο για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών και υποχρεώσεων της Τηλέτυπος. Να σημειωθεί ότι κύκλοι του ομίλου Σαββίδη έλεγαν χθες στη «N» ότι μόνο το 19,63% της συμμετοχής της Πήγασος στον Τηλέτυπο ήταν διαθέσιμο προς πώληση, καθώς το υπόλοιπο 12,73% είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αγορά του 19,6% της Τηλέτυπος αποτελεί προπομπό και για την αγορά του ποσοστού που κατέχει ο ΔΟΛ στην Τηλέτυπος (περίπου 21%).

Μεγαλομέτοχοι του Mega εκτός του Πήγασου και του ΔΟΛ είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη, με την οποία ο όμιλος Σαββίδη βρίσκεται σε συζητήσεις και επαφές που, σύμφωνα με πηγές του τελευταίου, πραγματοποιούνται «σε πολύ καλό κλίμα».

Το άκουσμα της συμφωνίας Μπόμπολα-Σαββίδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.Δ., η οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και των δύο επιχειρηματιών, περιγράφοντας ως «παλιά διαπλοκή» τον κ. Μπόμπολα και «νέα διαπλοκή» τον κ. Σαββίδη. «Χέρι – χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. και κατηγόρησε ταυτόχρονα τις διοικήσεις των ανακεφαλαιοποιημένων από το Δημόσιο τραπεζών ότι δείχνουν «ανοχή» στη συμφωνία. «Η συμφωνία Μπόμπολα – Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του MEGA, αποτελεί μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών» σχολίασε η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. σχολίασε, μάλιστα, ότι δεν είναι «καθόλου τυχαία η συμφωνία των δύο επιχειρηματιών». «Από τη μια πλευρά ο κ. Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- δεν έχει ελεγχθεί για τον δυσθεώρητο δανεισμό του και από την άλλη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, στον οποίο οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος επιχειρούν να του χαρίσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» τόνισε η Πειραιώς.

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. απάντησαν κυβερνητικοί κύκλοι οι οποίοι χαρακτήρισαν αστείες τις καταγγελίες της Πειραιώς περί συνεργασίας «κυβέρνησης, επιχειρηματιών και τραπεζών». «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ» ανέφεραν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και πρόσθεσαν: «Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις Ανεξάρτητες Αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη». «Γελάει ο κόσμος» κατέληξαν.

Tη δική τους απάντηση στην είδηση της εξαγοράς του 19,6% των μετοχών του Mega από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη έδωσαν τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Όσα είπε στην απροκάλυπτη συνέντευξή του πριν από λίγες μέρες ο κ. Σαββίδης, τα έκανε πράξη. Επωφελούμενος παράλληλων κυβερνητικών μεθοδεύσεων αγόρασε μετοχές του MEGA. Και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει “έπεται και συνέχεια”» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Λοβέρδος. «Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Σε όλα όμως έχει ήδη απαντήσει ο ίδιος ο επιχειρηματίας με τις δηλώσεις του. Ένα πρέπει να ξέρουν στην κυβέρνηση: Οι απροσχημάτιστες, απροκάλυπτες και περιφρονητικές για τον λαό και τους θεσμούς κινήσεις, έχουν κατάληξη το φιάσκο. Και όχι μόνο αυτό» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Την ίδια στιγμή, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Αλλαγή σκυτάλης στους αγαπημένους διαπλεκόμενους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Μπόμπολας, όπως προβλέψαμε, παρέδωσε στον Σαββίδη. Θα πληρώσει και τα χρέη του;».

Πηγή: Ναυτεμπορική