ΕΙΔΗΣΕΙΣ
jumbo

Πώς τα capital controls στην Κύπρο βοήθησαν τη Jumbo στην Ελλάδα

Ήταν άνοιξη του 2013 όταν οι ελληνικές εισηγμένες με δραστηριότητα και τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, βρέθηκαν αντιμέτωπες με το πρώτο πανευρωπαϊκό bail-in και την εισαγωγή περιορισμών κεφαλαίου στις συναλλαγές. Τα καινοφανή αυτά μέτρα έπληξαν εκατοντάδες χιλιάδες καταθέτες, μεταξύ των οποίων και όσες επιχειρήσεις διατηρούσαν κεφάλαια κίνησης στις κυπριακές τράπεζες.

Τότε, είχε γίνει γνωστό πως τη μεγαλύτερη επίπτωση από το «κούρεμα» των καταθέσεων είχε υποστεί η Jumbo που μέσω της κυπριακής θυγατρικής Jumbo Trading Ltd. διέθετε στην Τράπεζα Κύπρου καταθέσεις και κεφάλαιο κίνησης περίπου 58 εκατ. ευρώ. H αλυσίδα, όμως, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κατανάλωση από την επιβολή των capital controls στο νησί. Αν και τότε η εταιρεία λειτουργούσε τρία καταστήματα στην Κύπρο, η συνεισφορά τους στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου ήταν σημαντική καθώς αντιπροσώπευε το 11% των συνολικών πωλήσεων της περιόδου.

Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα θα μάθαινε και αυτή να ζει με τα capital controls. Για μια λιανεμπορική αλυσίδα του μεγέθους της Jumbo, τα γεγονότα της περυσινής περιόδου, αποτέλεσαν ένα déjà vu, με μια, όμως, διαφορά: αυτή τη φορά, η εταιρεία (όπως και κάποιες άλλες) ήταν προετοιμασμένη.

Κλειδί αποθέματα – ρευστότητα

Όπως αναφέρει η ίδια η διοίκηση της Jumbo στις οικονομικές της καταστάσεις εξαμήνου (από 1η Ιουλίου 2015 έως 31η Δεκεμβρίου 2015), για την επίμαχη περίοδο μετά και από την εμπειρία της επιβολής περιορισμού κεφαλαίων στην Κύπρο, είχε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να λάβει τα αναγκαία μέτρα και να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις επιπτώσεις από την επιβολή περιορισμού κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος διέθετε επαρκή αποθέματα για την αδιάκοπη τροφοδοσία των καταστημάτων του, η εταιρεία και οι θυγατρικές της ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, χωρίς προβλήματα ρευστότητας και με τα ταμειακά διαθέσιμα να υπερβαίνουν τις δανειακές υποχρεώσεις, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η σταθερή ενίσχυση των δραστηριοτήτων του εκτός Ελλάδας. Αν και έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά, πλέον σχεδόν το 30% των εσόδων του αφορά τη δραστηριότητά του σε άλλες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο). Η ετοιμότητα της Jumbo φάνηκε, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι, υπό το σοκ των capital controls, ήταν μια από τις λίγες εταιρείες που κατέβαλλαν μισθούς και άλλες υποχρεώσεις με μετρητά, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση…

Όπως, ωστόσο, πολλές φορές έχει επισημάνει ο επικεφαλής της εταιρείας, Απόστολος Βακάκης, η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει πως η διοίκηση εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις, και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της βιωσιμότητας της, την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της και την επέκταση των εργασιών της στο παρόν επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, τονίζεται, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βιωσιμότητα της εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την βιωσιμότητα της χώρας, στην προσπάθειά της για ανασυγκρότηση μέσα στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Άλμα στο ταμπλό

Στην πιο δύσκολη λοιπόν περίοδο για την αγορά, με δημοψηφίσματα, capital contols και κλειστές τράπεζες, η Jumbo στο διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2015, αύξησε την κερδοφορία της κατά 15,72%, σε 72,52 εκατ. ευρώ από 62,67 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά +8,97% φτάνοντας τα 371,75 εκατ. ευρώ από 341,13 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο σχεδόν διάστημα (από τις 3/8, όταν επαναλειτούργησε το Χ.Α), η μετοχή της εταιρείας, από τα 6,61 ευρώ, έκλεισε το έτος στα 9,70 και πλέον βρίσκεται στα 10,90 ευρώ, μια απόδοση της τάξης του 64%, όταν οι αποτιμήσεις στο ταμπλο γκρεμίζονταν. Πλέον, μετα την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου, οι πρώτες εκθέσεις των ΑΧΕΠΕΥ τοποθετούν τον πήχη για τη μετοχή στα 12,60 ευρώ (Pantelakis).

Τα πλάνα για το εξωτερικό

Σήμερα στην ελληνική αγορά ο όμιλος διαθέτει 51 καταστήματα και στόχος είναι τόσο η αναβάθμιση των παλαιών καταστημάτων, όσο και η επέκταση του δικτύου σε σημεία που δεν έχει ακόμα παρουσία, με την προσθήκη νέων καταστημάτων τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στην Ελλάδα για την επόμενη οικονομική χρήση.

Στη Βουλγαρία, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου διαθέτει οκτώ καταστήματα, και συγκεκριμένα τέσσερα στη Σόφια και από ένα στο Plovdiv, στην Varna, στο Burgas και στο Rousse. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να λειτουργήσουν δύο ακόμα καταστήματα στη χώρα. Επίσης, στην Κύπρο, η Jumbo Trading Ltd, διαθέτει πέντε σημεία πώλησης, ενώ στην Ρουμανία λειτουργούν επτά υπέρ-καταστήματα και στόχος είναι τα επόμενα χρόνια το δίκτυο στη χώρα να φτάσει τα 14-16 καταστήματα.

Πηγή: capital.gr