ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς ο «Άγγελος Θανάτου» Γιόζεφ Μένγκελε ξέφυγε δύο φορές από τα χέρια της Μοσάντ

Δύο φορές ξέφυγε από τα χέρια της Μοσάντ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο διαβόητος Ναζί δραπέτης, Γιόζεφ  Μένγκελε, ο οποίος έστειλε χιλιάδες Εβραίους στα κρεματόρια του Άουσβιτς, όπως αποκάλυψε πρώην πράκτορας.

Ο Ραφί Έιταν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εντυπωσιακής σύλληψης του κορυφαίου ναζί Άντολφ Άιχμαν στην Αργεντινή το 1960, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του ανθρωποκυνηγητού η ομάδα του είχε εντοπίσει το κρησφύγετο του Μένγκελε.

«Το ίδιο χρονικό διάστημα που συλλάβαμε τον Άιχμαν, ο Μένγκελε έμενε στο Μπουένος Άιρες. Είχαμε βρει το διαμέρισμά του και το κρατούσαμε επτασφράγιστο μυστικό», τόνισε ο πρώην πράκτορας στην ισραηλινή ραδιοφωνία, την ώρα που η μυστική υπηρεσία αποχαρακτήρισε το αρχείο της σχετικά με τις επιχειρήσεις εναντίον του «Αγγέλου του Θανάτου», όπως ήταν γνωστός στους κρατουμένους του Άουσβιτς ο Μένγκελε.

Η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, επικαλούμενη νέο υλικό, ανέφερε ότι ο Μένγκελε ως επικεφαλής γιατρός στο Άουσβιτς είχε στείλει εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους στους θαλάμους αερίων με ένα κούνημα του χεριού του. Επίσης, ήταν ο άνθρωπος που οργάνωνε απάνθρωπα ιατρικά πειράματα σε φυλακισμένους».

Ο 90χρονος βετεράνος δήλωσε επίσης ότι ενώ η Μοσάντ κρατούσε τον Άιχμαν, μέχρι να τον φυγαδεύσουν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ήθελε να κινηθούν και ενάντια στον Μένγκελε, αλλά εκείνος διαφώνησε με το σχέδιο.

«Δεν ήθελα να διεξάγουμε δύο επιχειρήσεις ταυτόχρονα, επειδή ήδη είχαμε μία επιτυχημένη στο χέρι μας και από την εμπειρία μου εάν προσπαθήσεις κάτι τέτοιο βάζεις και τις δύο σε κίνδυνο», σημείωσε

Ως συμβιβαστική λύση, ο Έιταν έμεινε στην Αργεντινή να παρακολουθεί τον Μένγκελε, ενώ οι συνάδελφοί του μετέφεραν, τον Άιχμαν, βασικό αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος, στο Ισραήλ, όπου δικάστηκε και εκτελέστηκε δι΄απαγχονισμού.

«Ο Μένγκελε δεν βρισκόταν σπίτι και οι γείτονές του είχαν πει ότι θα επέστρεφε σε μία εβδομάδα. Περιμέναμε μία εβδομάδα, αλλά στο μεσοδιάστημα ανακοινώθηκε η σύλληψη του Άιχμαν και ο Μένγκελε δεν επέστρεψε ποτέ στο διαμέρισμά του στο Μπουένος Άιρες», υπογράμμισε ο πράκτορας.

Η Μοσάντ τον έχασε ξανά, όταν εντοπίστηκε στη Βραζιλία. «Στα τέλη του 1962 ο Μένγκελε εντοπίστηκε σε μία φάρμα κοντά στο Σάο Πάολο. Όμως, ο επικεφαλής της Μοσάντ, παραιτήθηκε την επόμενη χρονιά και οι διάδοχοί του δεν ενέκριναν μία επιχείρηση εναντίον του, επειδή είχαν άλλες προτεραιότητες εκείνο το διάστημα σε άλλα μέρη του κόσμου», πρόσθεσε ο Έιταν

Ο Μένγκελε πέθανε στην Βραζιλία το 1979 μετά από ατύχημα. Ο θάνατός του πιστοποιήθηκε το 1985, όταν έγινε η εκταφή του.