euros

Πόσο μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο;

Σε επίπεδα χαμηλότερα κινήθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες. Υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά 541 εκατ. τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας την πτώση κατά 1,1 δισ. τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες μειώθηκαν στα 121,68 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου από 122,23 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου. Ο βασικός λόγος θα πρέπει να αναζητηθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών κυρίως φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές.

Αρνητικές, όμως, ήταν και οι ροές χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Tον Φεβρουάριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -2,3%, από -2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 295 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 504 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητικός ρυθμός
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Φεβρουάριο του 2016, ήταν αρνητική κατά 48 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 205 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,9% από -1,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητος στο -1,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2016 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 14 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -6,1% τον Φεβρουάριο του 2016, από 1,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1 εκατομμύριο ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 191 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Τον Φεβρουάριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 12 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0% από -1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 226 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Φεβρουάριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 287 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,9%, από -3,0% τον Ιανουάριο του 2016.