Πως θα ετοιμάσετε το σπίτι σας για το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι έχει σχεδόν φτάσει, οι υψηλές θερμοκρασίες έρχονται και όπως κάθε χρόνο εμείς αλλά και το σπίτι μας πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιο ζεστή εποχή του χρόνου. Θέλετε να δώσετε μία πιο καλοκαιρινή διάθεση στο σπίτι σας και δεν ξέρετε από που να αρχίσετε; Έχετε ξεμείνει από ιδέες; Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να φέρετε σιγά – σιγά το καλοκαίρι στο σπίτι σας, χωρίς κόπο αλλά με απλές και δημιουργικές διαδικασίες.

Ανοίξτε τον κλιματισμό

Μπορεί το κλιματιστικό σας να λειτουργούσε άψογα πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά καλό είναι να είστε σίγουροι ότι θα αποδίδει το ίδιο καλά και τη φετινή χρονιά. Τεστάρετε και φροντίστε να καθαρίσετε τα φίλτρα από το air condition σας προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους κατά την περίοδο του καύσωνα.

Καθαρίστε το μπάρμπεκιου

Πιθανότατα σκέφτεστε από τώρα τα μπάρμπεκιου που θέλετε να οργανώσετε το καλοκαίρι παρέα με τους φίλους και την οικογένειά σας. Για αυτό φροντίστε να καθαρίσετε καλά την ψησταριά και τον λοιπό εξοπλισμό στο σπίτι ή το εξοχικό σας για να μη βρεθείτε… χωρίς φωτιά την κρίσιμη ώρα.

Ξαναδώστε ζωή στα έπιπλα της βεράντας σας

Είτε τα αποθηκεύετε με πολλή προσοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα είτε τα αφήνετε εκτεθειμένα στις χαμηλές θερμοκρασίες, τώρα είναι η στιγμή για να τα φροντίσετε. Ελέγξετε τα για τυχόν φθορές και, εφόσον υπάρχουν, φροντίστε να τις αποκαταστήσετε: οι μέρες που θα περνάτε περισσότερη ώρα στη βεράντα σας επιστρέφουν. Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την αντικατάσταση των επίπλων, σκεφθείτε πως θα μπορούσατε να τα κάνετε να… ξαναζωντανέψουν, αλλάζοντας κάποια υφάσματα, μαξιλάρια ή ό,τι έχει φθαρεί.

Φρεσκάρετε τις πετσέτες παραλίας

Μετά από ένα χειμώνα κλεισμένες στη ντουλάπα σας, είναι λογικό οι πετσέτες παραλίας σας να χρειάζονται ένα γερό φρεσκάρισμα – μη χάνετε χρόνο, κάντε το σήμερα κιόλας.

Ξεφορτωθείτε την υγρασία

Καθώς προετοιμάζετε το σπίτι σας για τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές ημέρες που έρχονται, πάρτε λίγο χρόνο για να ελέγξτε τα πατώματα και τους τοίχους του σπιτιού σας για τυχόν σημάδια υγρασίας. Εφόσον τα εντοπίσετε, βάλτε στόχο σας να διορθώσετε τις διαρροές και τις αιτίες που τα προκαλούν, έτσι ώστε να μην έχετε προβλήματα αργότερα.

Αλλάξτε τα φίλτρα στο ψυγείο σας

Οι ζεστές ημέρες που έρχονται αυξάνουν τη διάθεση σας για παγωμένα ροφήματα και cocktail. Αν, λοιπόν, το ψυγείο σας διαθέτει έξοδο για παγάκια, τώρα είναι η εποχή για να αλλάξετε τα φίλτρα του. Φυσικά, να υπενθυμίσουμε ότι το ψυγείο σας χρειάζεται συχνή απόψυξη έτσι ώστε να δουλεύει σωστά συνεχώς.

Ζωντανέψτε τον κήπο και τη βεράντα σας

Ήρθε η ώρα να γίνετε επίμονοι κηπουροί – η βεράντα και ο κήπος σας θα είναι πιο έτοιμοι να δεχτούν τους καλεσμένους σας… ντυμένοι στα πράσινα. Εάν δεν γνωρίζετε, κάντε μία μικρή έρευνα στο ίντερνετ ή ρωτήστε τον ανθοπώλη σας για το ποια λουλούδια και φυτά είναι πιο ανθεκτικά αυτή την εποχή και ετοιμαστείτε για ένα μπαλκόνι γεμάτο χρώματα.

Κάντε τα τζάμια σας να αστράφτουν

Είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς λατρεύετε το γεγονός ότι το καλοκαίρι, η μέρα μεγαλώνει. Για να απολαμβάνετε το υπέροχο φως του ηλίου, λοιπόν, φροντίστε να καθαρίζετε συχνά τα τζάμια του σπιτιού σας και να απομακρύνετε από αυτά τη σκόνη.

Ξεκαθαρίστε τη ντουλάπα σας

Ανοίξτε τα συρτάρια της και πετάξτε χωρίς καμία ενοχή οτιδήποτε άχρηστο ή περιττό βρείτε σε αυτά. Βγάλτε από την ντουλάπα σας όλα τα ρούχα που δεν χρειάζεστε και αποφασίστε ποια από αυτά έχει νόημα να κρατήσετε και ποια όχι.  Αφού διαλέξετε ποια ρούχα θα πάρουν έξωση από τη ντουλάπα σας, ανοίξτε τις συρταριέρες σας και ξεκαθαρίστε τα χαρτικά σας (π.χ. λογαριασμούς, παλιά σημειωματάρια). Για ποιο λόγο; Οι στοίβες τους προσελκύουν σκόνη κι έντομα. Κρατήστε μόνο όσα σας χρησιμεύουν και τα υπόλοιπα πετάξτε τα στην ανακύκλωση. Ιδανικά, προτιμήστε να εξοπλίσετε ένα συρτάρι με έναν μηχανισμό αρχειοθήκης για να κρατάτε εκεί οργανωμένα τα σημαντικά έγγραφα.

 

Εάν αυτά δεν σας αρκούν και θέλετε να κάνετε μία γενική ανακαίνιση στο σπίτι σας ενόψει καλοκαιριού, χωρίς όμως να ξοδέψετε μία περιουσία, δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε τόσο στο υπνοδωμάτιο όσο και στην κουζίνα του σπιτιού σας.

Φρεσκάρετε τους τοίχους των δωματίων

Φρεσκάροντας το χρώμα του υπνοδωματίου σας θα ανανεώσετε κατευθείαν τη διακοσμητική διάθεσή του σπιτιού σας. Με αυτήν την κίνηση, όμως, καθαρίζετε και το περιβάλλον του μιας και στους πόρους των τοίχων σας συσσωρεύονται διάφοροι μικροοργανισμοί και ρύποι που επιβαρύνουν και, ενίοτε, μολύνουν την ατμόσφαιρά του. Για ένα πιο υγιεινό και «πράσινο» αποτέλεσμα, επιλέξτε τα οικολογικά χρώματα. Η τσέπη σας δε μπορεί να αντέξει ένα φρέσκο στρώμα μπογιάς; Βουτήξετε ένα καθαρό πανί σε λίγη σαπουνάδα και καθαρίστε με αυτό τους τοίχους. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με λίγο νερό ή με έναν ατμοκαθαριστή.

Αλλάξτε υφάσματα

Απαλλαγείτε από τα βαριά υφάσματα (π.χ. μαλλί, βελούδο) στα ριχτάρια, τις κουρτίνες, τις πολυθρόνες και τα μαξιλάρια σας και αντικαταστήστε τα με πιο λεπτά κι ανάλαφρα. Στη θέση τους, προτιμήστε εκείνα που έχουν σύνθεση από βαμβάκι ή μετάξι.

Καθαρίστε τα έπιπλά σας

Ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε καλύμματα ή ριχτάρια, τα μαξιλάρια του καναπέ και της πολυθρόνας, χρειάζονται καθάρισμα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Κι αυτό γιατί, σε αυτά βρίσκουν καταφύγιο πολλά μικρόβια τα οποία, με τη σειρά τους, ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικές παθήσεις. Προμηθευτείτε, λοιπόν, ειδικό αφρό καθαρισμού και απλώστε μια μικρή ποσότητα πάνω στην επιφάνεια που θέλετε να λάμψετε. Τρίψτε καλά με μια βούρτσα και απομακρύνετε τον αφρό με την ηλεκτρική σκούπα.

Ανανεώστε το σπίτι σας με διακοσμητικά

Αλλάξτε ύφος στο χώρο σας τοποθετώντας σε αυτόν φωτεινά και χρωματιστά αντικείμενα: αντανακλούν καλύτερα το φως και, έτσι, θα ζωντανέψουν άμεσα το καθιστικό σας. Επιπλέον, να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας και να φτιάξετε τα δικά σας αντικείμενα χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

Μαζέψτε τα χαλιά

Γυρίστε τα ανάποδα και πατήστε τα από την πλευρά του πέλους τους για να πέσει η σκόνη που έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό τους. Περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα και τυλίξτε τα σε ρολά. Τέλος, τοποθετήστε τα σε ειδικές σακούλες και αποθηκεύστε τα σε ένα σκιερό μέρος.

Καθαρίστε το ψυγείο σας

Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες του ψυγείου με ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας. Έπειτα, προσπαθήσετε να οργανώσετε τα τρόφιμα σε αυτό με βάση το βαθμό ψύξης που έχει κάθε ράφι. Κατά τη διαδικασία αυτή, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων και πετάξτε όλα όσα έχουν λήξει.

Τακτοποιήστε τα ντουλάπια

Αρχικά, καθαρίστε το εσωτερικό όλων των ντουλαπιών και αντικαταστήστε τα χαρτιά (π.χ. λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο) με τα οποία έχετε στρώσει τα ράφια και τα συρτάρια σας με καινούργια. Στη συνέχεια, καθαρίστε τις συσκευασίες των τυποποιημένων τροφίμων με ένα βρεγμένο πανάκι πριν τα επανατοποθετήσετε στο ντουλάπι. Τέλος, μην ξεχάσετε να πετάξετε τα παλιά φθαρμένα σκεύη μαγειρικής και όσα προϊόντα έχουν λήξει ή χαλάσει.

 

Γρήγορα tips για… άμεση ανανέωση

  • Επιλέξτε ένα φωτιστικό με υφασμάτινο καπέλο και αλλάζετε όσο συχνά θέλετε την εμφάνισή του.
  • Κρεμάστε στους τοίχους σας πίνακες ζωγραφικής με έντονα χρώματα και συνδυάστε τους με μαξιλαράκια και άλλα διακοσμητικά.
  • Τα μαξιλάρια είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να ανανεώνετε το καθιστικό σας κάθε εποχή.
  • Επιλέξτε καρτ-ποστάλ με ανοιξιάτικα μοτίβα, ή ακόμη και κομμάτια από χαρτί περιτυλίγματος με σχέδια λουλουδιών για να φτιάξετε μόνοι σας πάμφθηνα μικρά κάδρα.
  • Διακοσμήστε το ψυγείο σας με όμορφες φωτογραφίες και μαγνητάκια.
  • Φτιάξτε τα δικά σας καδράκια και ταιριάξτε τα με τα χρώματα της διακόσμησής σας.
  • Δώστε χρώμα στο τραπεζομάντιλο ή αγοράστε ένα λευκό και ζωγραφίστε το μόνοι σας με ακρυλικά χρώματα ή χρώματα ειδικά για υφάσματα. Αν το χέρι σας δεν πιάνει και τόσο πολύ, το πουά είναι μία safe επιλογή.
  • Ντύστε την εξωτερική αλλά και την εσωτερική όψη των συρταριών σας με λουλουδάτες ταπετσαρίες κι αλλάξτε τους όψη τελείως.

Με πληροφορίες από spirossoulis.com επιμέλεια Ν. Ευσταθίου