ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώην στρατόπεδο Κόδρα: Ιστορική ημέρα για το λαό της Καλαμαριάς?

Σε Ανακοίνωση – δελτίο τύπου η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς αναφέρει.

Οι προσδοκίες, οι αγώνες, οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις των πολιτών της Καλαμαριάς , αλλά και άλλων  πολιτών του υπόλοιπου συγκροτήματος,  για μετατροπή ενός από τους σημαντικότερους χώρους –από κάθε άποψη- του Δήμου Καλαμαριάς από «τόπο εγκατάλειψης σε ανάσα για όλη τη Θεσσαλονίκη» βρήκαν την αρχή  δικαίωσης   στη χθεσινή αποστροφή της ομιλίας του Πρωθυπουργού για απόδοση μετά το στρ. του Παύλου Μελά στο Δήμο και του πρ. στρ. Κόδρα στην τοπική κοινωνία!

Η χθεσινή εξαγγελία και δέσμευση αποτελεί ένα σημείο χωρίς επιστροφή !

Γεννάει σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις του Δήμου μας , αλλά και στη σημερινή δημοτική αρχή,  ακόμα μεγαλύτερες υποχρεώσεις , ώστε από σήμερα να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο διαμόρφωσης και αξιοποίησης του χώρου με οδηγό την ιστορική απόφαση του ΣτΕ (288/2003) και το ισχύον γενικό πλαίσιο του αναθεωρημένου ΓΠΣ του Δήμου.

Η κυβέρνηση αυτή  αφουγκράστηκε το λαϊκό αίσθημα και ανταποκρίθηκε.

Μετά την ανοιχτή εκδήλωση της ΡΕΚΚ μέσα στο χώρο, που έγινε μέσα στο στρατόπεδο στις 12 Ιουνίου 2017 παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη , ο οποίος δεσμεύτηκε δημόσια για την παραχώρησή του, ακολούθησε η πρόσφατη επίσκεψη της Υφυπουργού Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου (4.9.2017) συνοδευόμενης από κλιμάκιο στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών και στη συνέχεια η δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού (9.9.17), γεγονότα που ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι η υπόθεση θα έχει – μέχρι τέλους- αίσια έκβαση.

Δηλαδή, από την πλευρά της πολιτείας μέσα σε διάστημα τριών μηνών έγιναν όσα απόφευγαν οι άλλες κυβερνήσεις να πράξουν επί δεκαετίες!

Καταλύτης στη διαδικασία αυτή ήταν η επιτυχής μαζική ανοιχτή εκδήλωση της ΡΕΚΚ εντός του χώρου του πρ. Στρατοπέδου , που έγινε στις 12 Ιουνίου, διότι αποδείχθηκε ότι δεν είναι αρκετή για μία τόσο σπουδαία διεκδίκηση η υποβολή γραπτών υπομνημάτων και αιτημάτων προς την Κυβέρνηση, αλλά είναι απαραίτητη και η ενεργοποίηση και κινητοποίηση  των πολιτών , στοιχείο που είχε και η εκδήλωση εκείνη.

Συμπαράσταση στον αγώνα μας είχαμε το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (Κατ. Νοτοπουλου, Γιάννης Αντωνιάδης)  και το βουλευτή  ΣΥΡΙΖΑ Α Θεσσαλονίκης  Αλεξ. Τριανταφυλλίδη, τόσο με επίκαιρη ερώτησή του στη Βούλη απευθυνόμενη στο Υπ. Οικονομικών, όσο για  τη συμβολή του στην οργάνωση της πιο πάνω ανοιχτής εκδήλωσης .

Τώρα είναι η σειρά της τοπικής κοινωνίας, της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών,  που καλούνται να συμβάλουν ώστε:

  1. Να κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές, αφού απαγορεύεται παντελώς η δόμηση.
  2. Να απομακρυνθούν τα άτυχα αδέσποτα σκυλιά, που έχουν εγκατασταθεί εντός του χώρου, και τα οποία μόλις τον περασμένο Ιούλιο επιτέθηκαν και δάγκωσαν ένα νεαρό άτομο .
  3. Να σφραγιστούν όλα τα διατηρητέα κτήρια , εφόσον δε χρησιμοποιούνται νόμιμα , ώστε να εμποδίζονται να εγκατασταθούν άστεγοι «ρακοσυλλέκτες» κλπ.
  4. Να ζητηθεί η τακτική αστυνόμευση του χώρου
  5. Να εμποδίζεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος , που τυχόν συντελείται με διάφορες μορφές και ιδιαίτερα με απόθεση αδρανών υλικών και άλλων αντικειμένων
  6. Να διατηρηθεί η ζωντανή σχέση των κατοίκων της Καλαμαριάς με το χώρο ώστε να αισθανθούν ότι πράγματι είναι δικός τους και να διασφαλιστούν οι όροι ασφαλούς επίσκεψης και παραμονής τους σε αυτό.
  7. Να ενταθούν όλες οι γραφειοκρατικές , τυπικές και δικαστικές διαδικασίες προκειμένου ο χώρος κατά τη χρονική στιγμή της πραγματικής απόδοσής του να γίνει λειτουργικός .
  8. Να εμποδίζονται χρήσεις του χώρου άσχετες με τη φύση του και τον προορισμό του.

Οι πολύ σημαντικές αυτές εξελίξεις είναι συνέχεια και των αγώνων του αείμνηστου πρ. Δημάρχου Καλαμαριάς Μένιου Αλεξιάδη, ο οποίος είχε αφιερώσει -διακρινόμενος από αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία- μεγάλο μέρος των προσπαθειών του στην κατεύθυνση προστασίας και αξιοποίησης του χώρου προς όφελος των κατοίκων της Καλαμαριάς , αλλά και της υπόλοιπης περιοχής, καθώς  και τοπικών συλλογικοτήτων («Σύλλογος Κατιρλιωτών Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» κ.α.) , που έδωσαν μάχες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου ο χώρος να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του ως ο μεγαλύτερος «πνεύμονας πρασίνου»  της  Ανατολικής Θεσσαλονίκης.