ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό, γεμάτο εκπλήξεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με συνέπεια στη στρατηγική εξωστρέφειας και συνεργασιών που ακολουθεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική πορεία του Οργανισμού προτείνοντας ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό, γεμάτο εκπλήξεις που αντιστέκεται στις τεράστιες δυσκολίες της εποχής και ταυτόχρονα προτείνει παραστάσεις που θα αποτελέσουν σημείο αναφορά

Όπως δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ κ Νικήτας Μυλόπουλος «και αυτό το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε είναι μια  πρόταση που συνεισφέρει στη διαλεκτική σχέση που έχει αναπτύξει το Μέγαρο με τη πόλη και συνδράμει ακόμα περαιτέρω στον εκπαιδευτικό του ρόλο και στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών».   Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε το προσωπικό του Οργανισμού για την προσπάθεια του,  ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται το Μέγαρο να εκπληρώσει την αποστολή του.

Αμέσως μετά τόνισε την αύξηση των παραγωγών του Μεγάρου, τη συνέχεια των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, την σύμπραξη και τις συνεργασίες με τους φορείς της Θεσσαλονίκης τις οποίες χαρακτήρισε μονόδρομο και ταυτόχρονα «ένα υπόδειγμα στη διαχείριση του δημόσιου πολιτισμού».

Ακόμη υπενθύμισε την νέα πολιτική τιμών που εφαρμόζεται εδώ και 2 μήνες ενώ παρουσίασε το ρόλο του Μεγάρου στη προσφυγική κρίση με τις παρεμβάσεις που έκανε και θα συνεχίσει να κάνει.  Τέλος παίρνοντας αφορμή από τον νέο κύκλο Ανήσυχοι ήχοι χαρακτήρισε και το ίδιο τον Οργανισμό ως ανήσυχο Μέγαρο στην προσπάθεια του να αφυπνίσει κα να οξύνει όσους αγαπούν την μουσική και τις τέχνες.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΜΜΘ κ. Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης δήλωσε με τη σειρά του ότι, το πρόγραμμα της πρώτης περιόδου του 2017 «ισορροπεί και πάλι ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο όνειρο, ανάμεσα στο εφικτό και το υπερβατικό, με αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία και δυναμικό στίγμα στην πολιτιστική πραγματικότητα του τόπου. Εξήρε την συλλογικότητα, την τόλμη  που διακρίνει το Μέγαρο  αλλά και την συνεργασία του Οργανισμού με άλλους φορείς, τονίζοντας παράλληλα τη σημαντική βοήθεια των χορηγών και δωρητών του Μεγάρου.

Το πρόγραμμα καθεαυτό, στηρίζει τις δημιουργικές αναζητήσεις, αγκαλιάζει τους νέους δημιουργούς, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Μεγάρου με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η ΚΟΘ, η ΣΟΔΘ,  το ΚΘΒΕ,  το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Συνάμα, εντείνονται οι συνεργασίες με φορείς όπως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το British Council και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
Η περίοδος Ιανουαρίου – Ιουνίου μας επιφυλάσσει ένα πολυσχιδές πρόγραμμα με υψηλή καλλιτεχνική αξία, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε θεματικές ενότητες που έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους, όπως η ενότητα “Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά”, «Σινεμά με θέα», αλλά και περαιτέρω συμμετοχές καταξιωμένων καλλιτεχνών και σχημάτων σε κύκλους όπως η  “Μουσική Δωματίου”.
Τέλος δυναμικό παρών έχουν θεματικές όπως ο κύκλος «Θέατρο στο Μέγαρο», διαλέξεις, παλαιά μουσική, ζωντανές αναμεταδόσεις και σινεμά, χορωδιακή μουσική και εκπαιδευτικοί θεσμοί, εμφανίσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων και εκδηλώσεις που τονίζουν την κοινωνική ευαισθησία του Οργανισμού, απαρτίζουν έναν πολυεπίπεδο προγραμματισμό που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και θα προκαλέσει την τακτική του προσέλευση στο Μέγαρο.
Σημαντικό ρόλο φυσικά στον προγραμματισμό του Μεγάρου παίζει η MOYSA (η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου). Εκτός από τις προγραμματισμένες συναυλίες της θα εντείνει τις παρεμβάσεις σε συλλόγους φορείς και αναπάντεχους χώρους -εντός και εκτός Μεγάρου- τις συνεργασίες της (side by side) με άλλες ορχήστρες και φυσικά τη συμμετοχή της στο 2ο MOYSA Summer School.