ΕΙΔΗΣΕΙΣ
xalkidiki

«Πρωταθλήτρια» η Χαλκιδική! Η πρωτιά με τις 52 ακτές και το επιβλητικό 14+1 της Σιθωνίας

Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Με 430 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες, η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σιθωνία, στο ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς, για πρώτη φορά εκτός Δανίας στην ιστορία του θεσμού. Να σημειωθεί ότι η Δανία είναι η έδρα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που διοργανώνει το πρόγραμμα. Ο ελληνικός συνέταιρος είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Η βράβευση σκαφών πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ίδρυμα.

Στη Χαλκιδική, ο δήμος Σιθωνίας έχει 14 βραβευμένες ακτές και 1 μαρίνα με Γαλάζιες Σημαίες και ακολουθούν ο δήμος Αριστοτέλη με 14 Γαλάζιες Σημαίες, ο δήμος Ν.Προποντίδας με 14, κάνοντας την έκπληξη και από πέρυσι που είχε μόνο δύο ακτές φέτος πρόσθεσε άλλες δώδεκα. Ακολουθούν ο δήμος Κασσάνδρας με 8 βραβευμένες ακτές και μία μαρίνα με Γαλάζιες Σημαίες και ο δήμος Πολυγύρου με 2.

Στην σημαντική εκδήωλση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, η αντιπρόεδρος του Foundation for Environmental Education (FEE) Jones Lesley, o πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, Νίκος Πέτρου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, ο πρόεδρος της Τεχνικής Ολυμπιακής, Κωνσταντίνος Στέγγος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τουριστικών φορέων της Χαλκιδικής.

H επίσημη τελετή ξεκίνησε το πρωί με την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Χαλκιδικής, ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

H εκδήλωση κορυφώθηκε με την αναγγελία των αποτελεσμάτων για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από τους ίδιους τους μαθητές στην παραλία μεγάλου ξενοδοχείου της Χαλκιδικής, παρουσία των προσκεκλημένων της εκδήλωσης.

Προηγήθηκαν οι σχετικοί χαιρετισμοί από τους επισήμους, όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, επισήμανε τη δυναμική του θεσμού της «Γαλάζιας Σημαίας» για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ενός τουριστικού προορισμού. Ο κ. Τρυφωνόπουλος προέβλεψε άνοδο στις αφίξεις ξένων τουριστών το 2016 και τόνισε ότι «παρακαταθήκη για την ανέλιξη των τουριστικών μεγεθών της χώρας αποτελεί η εικόνα των καθαρών ακτών μας και η συνεχής βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας».

 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [52]

Δήμος Αριστοτέλη

Ιερισσός/Δημοτική 1

Ιερισσός/Δημοτική 2

Ιερισσός/Δημοτική 3

Καμπούδι 1

Καμπούδι 2

Καμπούδι 3

Ουρανούπολη 1

Ουρανούπολη 2

Ουρανούπολη 3

Άγιος Παύλος

Πόρτο Άγιο

Νέα Ρόδα 2

Στρατώνι

Κάμπος

Δήμος Σιθωνίας

Σάρτη 1

Συκιά

Τορώνη

Νικήτη 2

Πλατανίτσι

Πόρτο Καρράς 1

Πόρτο Καρράς 2

Ελιά 2

Μακριά Λαγγάδα

Λαγoμάνδρα

Μαρμαράς C

Λιβροχιό 1

Μαρμαράς B

Αρμενιστής

Μαρίνα Πόρτο Καρράς

Δήμος Κασσάνδρας

Κρυοπηγή 2

Κρυοπηγή 4

Φούρκα

Πολύχρονο 3

Χανιώτη 1

Χανιώτη 3

Σάνη 2

Σάνη 3

Δήμος Πολυγύρου

Μεταμόρφωση

Γερακινή

Δήμος Νέας Προποντίδας

Ελαιώνας

Νέα Ποτίδαια

Σωζόπολη/Βεργιά

Γεωπονικά-Μυκονιάτικα

Νέα Καλλικράτεια

Νέα Ηράκλεια

Άγιος Μάμας

Φλογητά

Πορταριά

Διονυσίου

Νέα Πλάγια

Τρίγλια

Νέα Ποτίδαια Προποντίδας

Νέα Μουδανιά

 

Πηγή: halkidikinews.gr