ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προϋπολογισμός: Yπέρβαση 21% στα έσοδα του Οκτωβρίου

Θετικά μηνύματα από το σκέλος των εσόδων λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο και για τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να διατηρείται και στο δεκάμηνο η υπέρβαση του στόχου, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για την πορεία έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τον προηγούμενο μήνα, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,37% έναντι του στόχου που ήταν 3,9 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 6,16%, καθώς ανήλθαν σε 39,99 δισ. ευρώ έναντι στόχου 37,7 δισ. ευρώ.

Οι θετικές εξελίξεις, όπως αναφέρουν στελέχη της ΓΓΔΕ, διαψεύδουν τα σενάρια περί κατάρρευσης των εσόδων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, ωστόσο δεν δημιουργούν εφησυχασμό.

Τα ίδια στελέχη άλλωστε, παραδέχονται ότι προβληματίζονται από το πρόβλημα της υπερφορολόγησης, που μειώνει αισθητά τα διαθέσιμα εισοδήματα έχοντας , όπως είναι φυσικό, επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία, «φουσκώνοντας» αναπόφευκτα και το «ποτάμι» των ληξιπρόθεσμων χρεών. Ωστόσο, αισιοδοξούν ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο όσον αφορά τη συγκεκριμένη «πηγή» του προϋπολογισμού.

Μια εξέλιξη η οποία, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει και ισχυρό όπλο στα χέρια του οικονομικού επιτελείου κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, που αναζητούν πάντα παράθυρα για να απαιτήσουν την επιβολή νέων μέτρων, ενώ θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη» δαπανών με την επίτευξη του προβλεπόμενου και στον προϋπολογισμό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.