Προχωρούν τουριστικές επενδύσεις άνω των €2 δισ.

Σε προχωρημένο στάδιο, ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων βρίσκεται σειρά μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό. Ειδικότερα, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού με αποφάσεις δημοσιευμένες στον ιστότοπο της Διαύγειας, προχώρησαν, πριν από μερικές ημέρες, στην έγκριση των στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για δύο σύνθετα τουριστικά καταλύμματα στην Κόρινθο και την Αταλάντη. Πρόκειται για το Atalanti Hills για το οποίο, σύμφωνα με την μελέτη, χαρακτηρίζεται και οριοθετείται ως Περιοχή Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) συνολική έκταση περίπου 12,3 χιλιάδων στρεμμάτων. Από αυτά περίπου 340 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί ως έκταση μη δασικού χαρακτήρα που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, 73 στρέμματα είναι χορτολιβαδική έκταση, για 16 στρέμματα εκκρεμεί η υπαγωγή τους στο άρθρο 67 του ν.998/1979 (Αγροί που άλλαξαν μορφή) και έκταση 11,3 χιλιάδων στρεμμάτων είναι δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων.

Τι περιλαμβάνει το Atalanti Hills

Tο έργο που θα αναπτύξουν η Λοκρός Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε, η Europa Capital και η Prufrock Investments, που ανήκουν στους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς ακινήτων στην Ευρώπη είναι συνολικού προϋπολογισμού της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ και θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

-τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα στις περιοχές Νότος, Ζέφυρος και Βορράς όπου θα αναπτυχθούν ισάριθμα γήπεδα γκολφ και ξενοδοχειακά συγκροτήματα συνολικής δυναμικότητας 2.990 κλινών και 3.306 επιπλωμένες κατοικίες 5.882

κλινών. Στεγασμένες και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις πολιτισμού και αναψυχής, υδάτινο πάρκο, κέντρο υδροθεραπείας κ.ά. Στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός της ΠΟΤΑ περιλαμβάνεται το απαραίτητο εσωτερικό οδικό δίκτυο, αλλά και εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών.

τα κτίρια καλύπτουν μόνο το 2,56% της έκτασης της ΠΟΤΑ. Το φυσικό περιβάλλον ενσωματώνεται στο σχεδιασμό, με ζώνες δάσους ή βλάστησης να παρεμβάλλονται μεταξύ των συμπλεγμάτων των κατοικιών.

Το μέγιστο ύψος των κτιρίων προβλέπεται στα 13,5 m (3 όροφοι). Οι κτιριακοί όγκοι χωροθετούνται κλιμακωτά στα φυσικά υψόμετρα ακολουθώντας το ανάγλυφο της έκτασης, ώστε να περιορίζεται η μορφολογική επίδραση της δόμησης

Οι ανάγκες ύδρευσης καλύπτονται από υδρογεωτρήσεις. Οι ανάγκες άρδευσης καλύπτονται με αξιοποίηση των χειμερινών επιφανειακών απορροών οι οποίες θα συνδυάζονται με το ανακτώμενο από την επεξεργασία λυμάτων νερό και θα ταμιεύονται σε επιφανειακές λιμνοδεξαμενές ή υπόγειες δεξαμενές. Όταν υπάρχει ειδική ανάγκη, το νερό άρδευσης θα συμπληρώνεται από υπόγεια νερά

Η κατασκευαστική περίοδος των κατοικιών υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με τα ξενοδοχεία και θα ολοκληρωθεί σε βάθος 18 ετών. Βάσει των υπολογισμών του φορέα της επένδυσης, το συγκρότημα θα δημιουργήσει περισσότερες από 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσα στην επόμενη 15ετία (από την έναρξη κατασκευής), ενώ στην περίοδο πλήρους λειτουργίας θα εξασφαλίζει πάνω από 8.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Στην Κόρινθο

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού ενέκριναν ένα ακόμη σύνθετο τουριστικό κατάλυμα

δυναμικότητας 810 κλινών το οποίο αναπτύσσεται σε επιφάνεια 780 στρεμμάτων από τα οποία

718,4 στρέμματα είναι δασική έκταση και 62 στρέμματα αγροτική έκταση.

Βρίσκεται στη θέση «Νησί Μαρέζα – Κοκόσι» της Τοπικής Κοινότητας Κατακαλίου της Δημοτικής Ενότητας Σαρωνικού, του Δήμου Κορινθίων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, σε εκτός σχεδίου πόλεως και οικισμού περιοχή. Θα διαθέτει ξενοδοχειακό κατάλυμα, κέντρο υδροθεραπείας ιαματικού ύδατος (θα προέρχεται από τις πηγές των Λουτρών Ωραίας Ελένης), τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, και συνοδά υποστηρικτικά έργα τα οποία περιλαμβάνουν τεχνητή παραλία, καταφύγιο τουριστικών σκαφών (μέχρι 54), parking, τελεφερίκ, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και χώρο υποδοχής ελικοπτέρων.

Η κάλυψη στις δασικές εκτάσεις δεν θα υπερβαίνει το 10% των χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων, δηλαδή τα 71,83 στρέμματα, και η συνολική δομούμενη επιφάνεια θα ανέρχεται

έως 39 στρέμματα με συντελεστή δόμησης για τα δασικά τμήματα 0,5 και μέσο υλοποιούμενο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου 0,05.

Επίσης, η συνολική επιφάνεια δόμησης των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών θα είναι μικρότερη από το 60% της συνολικής δομούμενης επιφάνειας.

Όσον αφορά τις ανάγκες ύδρευσης καλύπτονται καταρχήν από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης. Σε περίπτωση αδυναμίας πλήρους κάλυψης των αναγκών, θα χρησιμοποιηθούν εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως συστήματα αφαλάτωσης. Η πρώτη φάση της επένδυσης τοποθετείται στα 40 εκατ. ευρώ, με τον φορέα ανάπτυξης του έργου να είναι η εταιρεία Νησί Μαρέζα διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων με πρόεδρο, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τους Δημήτρη Παπανικολάου, Αντώνη Αλεξόπουλο και Σωτήρη Αποστολόπουλο.

Στο νόμο Fast Track

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) προχώρησε στη ένταξη στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του νόμου Fast Track δύο ακόμη επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση της κοινοπραξίας Mirum Hellas στην Κρήτη και την επένδυση της εταιρείας RSR Eagle Resort Evia MEPE στην Εύβοια.

Το τουριστικό έργο «Elounda Hills” που σχεδιάζει η ρωσικών συμφερόντων κοινοπραξία Mirum Hellas στον Άγιο Νικόλαο της Ελούντας στην Κρήτη περιλαμβάνει έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ). Πρόσφατα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ενέκρινε τη μία εξ αυτών, η οποία αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο όγκο εργασιών, του φυσικού και οικονομικού αντικείμενου αλλά και τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η επένδυση είναι αρχικού προϋπολογισμού 408 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί σε έκταση 840 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών και διαμερισμάτων – περί τα 375 συνολικά- τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών, μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, θεματικών πάρκων, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών. Σημειώνεται ότι η αγορά των εκτάσεων πραγματοποιήθηκε την περίοδο από το 2007 έως το 2009, από την εταιρεία που είναι συμφερόντων του Βιτάλι Μπορίσοφ.

Σχετικά με την έτερη τουριστική επένδυση αυτή, της εταιρείας RSR Eagle Resort Evia MEPE στον Δήμο Καρύστου του Ν. Ευβοίας, η απόφαση της ΔΕΣΕ προβλέπει ότι δεν θα συνυπολογιστούν οι δασικές εκτάσεις στη συνολική έκταση. Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 191 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία 400 παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, τουριστικού λιμένα και συνεδριακού κέντρου.

Πήρε ΦΕΚ

Ακόμη, για το τουριστικό έργο, που θα αναπτυχθεί στην έκταση της Ικτίνος Τεχνική&Τουριστική στην Μονή Φανερωμένης στη Σητεία της Dolphin Capital Investors, εκδόθηκε, πριν από ημέρες, στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη. Ουσιαστικά, με το ΦΕΚ εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο περιοχής τουρισμού – αναψυχής σε έκταση συνολικού εμβαδού 205 στρεμμάτων όπου θα αναπτυχθεί ξενοδοχειακή μονάδα, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, εστιατόρια, πολιτιστικά κέντρα κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι- στάθμευσης κ.ο.κ.

Για το συγκεκριμένο project, γνωστό και ως Sitia Bay, η Dolphin Capital έχει υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας (MoU) για την πώληση, έναντι 17,2 εκατ. ευρώ, του 78% της συμμετοχής της σε αυτό.

Το συγκρότημα Sitia Bay Golf Resort θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια έκταση 2.800 στρεμμάτων με 2,5 χλμ. ακτογραμμή και θα περιλαμβάνει οικιστικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας άνω των 80.000 τ.μ., πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 177 δωματίων, συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ 18 οπών και μαρίνα 32 θέσεων.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου  [email protected]