ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσωρινή εισφορά 10% για τα «μπλοκάκια» – Για ποιους θα ισχύσει η ευνοϊκή ρύθμιση

Τον περιορισμό -έστω και προσωρινό- των εισφορών για τα «μπλοκάκια» στο 10% του εισοδήματος επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης ενός από τα μεγαλύτερα αγκάθια του Ασφαλιστικού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να πληρώνουν κατ’ αρχάς οι ασφαλισμένοι με «μπλοκάκι» μόνο το μερίδιο του εργαζομένου στην εισφορά (10%) αντί του συνολικού 26,95%.

Είναι γνωστό πως ειδικά για τα «μπλοκάκια» αναζητούνται λύσεις, έστω και προσωρινές, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το χρονικό διάστημα μέχρι να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα εφαρμογής του νόμου. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπό επεξεργασία είναι και ο περιορισμός των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) για τα «μπλοκάκια», ώστε να είναι προσωρινά αρκετό το 10% επί του εισοδήματος (αντί του 26,95%) που αντιστοιχεί στο μερίδιο του μισθωτού εργαζομένου για σύνταξη και υγεία. Στη μικρή αυτή «κατηγορία» θα μπορούσαν να ενταχθούν προσωρινά δύο κατηγορίες εργαζομένων με «μπλοκάκι»:

• Ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται αποκλειστικά με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε 1 με 2 εργοδότες.

• Μισθωτοί που διατηρούν ταυτόχρονα δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Ασφαλιστικά ενήμεροι
Οι πρώτοι θα μπορούσαν να πληρώνουν «προσωρινή» εισφορά 10% και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών με τον εργοδότη ή τους δύο εργοδότες τους (οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν το υπόλοιπο 16,95%).

Οι δεύτεροι εξετάζεται να μπουν στην ίδια διαδικασία, καθώς πρόκειται για χιλιάδες νέους ασφαλισμένους (μετά την 1/1/1993) που απαλλάσσονταν από τις επιβαρύνσεις του ΟΑΕΕ και τώρα καλούνται να πληρώσουν άμεσα υπέρογκα ποσά. Υπενθυμίζεται πως οι νέοι ασφαλισμένοι που εργάζονται ως μισθωτοί και διατηρούν παράλληλα δελτίο επιβαρύνονται με επιπλέον εισφορές τουλάχιστον 26,95%.

Σε κάθε περίπτωση, ο πυρετός σε οικονομικό επιτελείο και υπουργείο Εργασίας ανεβαίνει όσο το μείζον θέμα με τα «μπλοκάκια» μένει άλυτο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διορθώσεις για λάθη και αστοχίες που συνόδευσαν την πρεμιέρα των νέων εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επαγγελματίες που έκαναν διακοπή δραστηριότητας εμφανίζονται ως υπόχρεοι εισφορών, «νέοι» ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993) εμφανίζονται ως «παλαιοί» (πριν από την 1/1/1993), ενώ άλλοι είναι ανύπαρκτοι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, επαγγελματίες που έκαναν διακοπή δραστηριότητας το 2016, χρεώθηκαν με εισφορές βάσει του εισοδήματος του 2015… Αντίστοιχα κάποιοι που είχαν διπλή ιδιότητα το 2015 (π.χ. εταίρος ΟΕ και ελεύθερος επαγγελματίας) και διέκοψαν τη μία από αυτές το 2016 δέχονται ειδοποιητήρια για εισφορές που αφορούν στο σύνολο της δραστηριότητας… Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για λάθη που διορθώνονται.

Εκτός από τα λάθη, που αποδίδονται σε αστοχίες κατά τη μεταφορά εκατομμυρίων στοιχείων στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, το νέο σύστημα εμφανίζει και ενδογενείς αρρυθμίες. Ο υπολογισμός των τρεχουσών εισφορών με το εισόδημα του 2015 γεννά ασφυκτικές υποχρεώσεις για όσους έχουν σημαντική διαφορά ανάμεσα στα κέρδη του 2015 και του 2016. Καλούνται να πληρώσουν «έναντι» ποσά που δεν αντιστοιχούν στη ρευστότητά τους. Μαρτυρίες αναφέρουν πως η διαφορά μπορεί να ξεπερνάει σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις και τα 1.000 ευρώ τον μήνα…

Από την άλλη, στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως περίπου το 80% θα καταβάλλει την κατώτατη εισφορά, δηλαδή μόλις 167,95 ευρώ τον μήνα. Και οι ειδικοί παραδέχονται πως για μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων υπάρχει ελάφρυνση στις εισφορές, για την οποία όμως «πληρώνει» μια άλλη μερίδα ασφαλισμένων.

Σε αυτήν ανήκει το υπόλοιπο 20% των επαγγελματιών, με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ

Μέχρι την Πέμπτη θα εισπραχθούν χωρίς πρόστιμα οι δόσεις της ρύθμισης που απωλέσθηκαν λόγω λήξης των τρεχουσών εισφορών (31/12/2016) για τους ελεύθερους επαγγελματίες υγειονομικούς (ΕΤΑΑ ? ΤΣΑΥ). Αυτό συμβαίνει λόγω της παράτασης των ασφαλιστικών εισφορών.

80% των ελεύθερων επαγγελματιών θα καταβάλλουν την κατώτατη εισφορά, δηλαδή 167,95 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: Έθνος