Polites-Mprosta-logo

Προβληματική λειτουργία Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης

Είναι τραγική η υποβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις του ΟΑΣΘ. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και οι αιτίες γίνονται όλο και πιο καθαρές στους κατοίκους της πόλης.

Η παράταξη ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ θεωρεί ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον με ημίμετρα και πυροσβεστικές κινήσεις τις στρεβλώσεις στην λειτουργία του ΟΑΣΘ. Πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση για να δοθεί μια ουσιαστική λύση.

Είναι υποκρισία να απομονώνουμε το ζήτημα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ενώ γνωρίζουμε ότι το καρκίνωμα βρίσκεται στην μεγάλη εικόνα, με τις αποζημιώσεις των μετόχων και την αδιαφανή λειτουργία της εταιρείας.

Διατυπώνουμε καθαρά την άποψη ότι το πρόβλημα δε μπορεί να επιλυθεί χωρίς αναθεώρηση της σύμβασης του ΟΑΣΘ με το κράτος, η οποία σύμβαση εδραίωσε μια σκανδαλωδώς ευνοούμενη μονοπωλιακή κατάσταση στο μεταφορικό έργο μιας μεγάλης πόλης.

Υπάρχουν σαφείς κοινοτικές οδηγίες για απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών και οφείλουμε να τις ακολουθήσουμε.

Υπάρχουν σαφείς μνημονιακές δεσμεύσεις για την μείωση της κρατικής επιχορήγησης στον οργανισμό και πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως.

Το κυριότερο, υπάρχει πλέον η απαίτηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για πλήρη διαφάνεια στην λειτουργία και την οικονομική διαχείριση της εταιρείας, στην σύνθεση του μετοχολογίου, στα προνόμια μιας μονοπωλιακής σύμβασης που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, στην ύπαρξη ανταγωνιστικών προσφορών για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Τεχνικό προσωπικό για την σχεδίαση αποτελεσματικών και ποιοτικών αστικών συγκοινωνιών διαθέτει και η πόλη και η χώρα επαρκές. Νομική εμπειρία υποστήριξης για ένα κατάλληλο πλαίσιο προκήρυξης και λειτουργίας του μεταφορικού έργου υπάρχει σε αφθονία.

Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση για εξυγίανση του συγκοινωνιακού έργου στην μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει υπηρεσίες ανάλογες του τιμήματος που καλείται να καταβάλει.

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει ΤΩΡΑ.