ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πού αποθηκεύουν λίπος τα 2 φύλα: ποιο είναι πιο επικίνδυνο;

Η επιστήμη εξηγεί γιατί άνδρες και γυναίκες φαίνεται να αποθηκεύουν σε διαφορετικά σημεία του σώματος το λίπος και προειδοποιεί ότι ανεξαρτήτως φύλου, υπάρχει κάτι που δεν θέλει να δει κανένας, αν νοιάζεται για την υγεία του: μεγάλη κοιλιά. Γιατί;

«Άνδρας χωρίς κοιλιά, σπίτι χωρίς μπαλκόνι», λέει η λαϊκή παροιμία, ενώ από την άλλη «γυναίκα με πιασίματα, είναι 2 φορές γυναίκα», υποστηρίζουν οι λάτρεις των καμπύλων. Ωστόσο, η λαϊκή σοφία στην προκειμένη, πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή.

Η Dr Zhaoping Li διευθύντρια του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, εξηγεί με έναν πολύ απλό τρόπο γιατί οι μεν άνδρες αποθηκεύουν το λίπος στην κοιλίτσα και οι δε γυναίκες αποθηκεύουν το λίπος στους μηρούς. Και αποκαλύπτει σε πιο μέρος είναι πιο επικίνδυνη η συσσώρευση λίπους.

Άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικό… πορτμπαγκάζ

Σχετικά με το γιατί τα δύο φύλα φαίνεται να βάζουν τα περιττά κιλά σε διαφορετικά σημεία, “η απάντηση έχει να κάνει με το πώς το σώμα αποθηκεύει το λίπος. Όταν οι άνδρες παχαίνουν, το μέρος επιλογής για αποθήκευση του λίπους είναι η κοιλιά. Σκεφτείτε την περιοχή σαν το πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου”, λέει η Li, όπως σημειώνεται στο Live Science.

Όταν οι άνδρες τρώνε και δεν ασκούνται, το πρώτο σημείο του σώματος που στην πραγματικότητα φορτώνεται είναι ο κορμός και το μέρος της κοιλιάς. Όταν η κοιλιά είναι πλήρης, το σώμα ξεκινά να αποθηκεύει λίπος και σε άλλα μέρη, κάτι που είναι εξαιρετικά ανθυγιεινό, εξηγεί η Li.

Όταν εξαντληθεί ο αποθηκευτικός χώρος στην κοιλιά, το λίπος αρχίζει να συσσωρεύεται στο ήπαρ, στο πάγκρεας και στους μυς. Τότε θα ξεκινήσουν τα πραγματικά ιατρικά προβλήματα, όπως διαβήτης τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και καρδιακές παθήσεις”, σημειώνει.

Αντίθετα, λόγω των οιστρογόνων, οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν το λίπος στα πόδια τους, ειδικά στην περιοχή των μηρών. Οι γυναίκες αποθηκεύουν εκεί το λίπος, καθώς έτσι έχουν έξτρα ενέργεια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, εξηγεί η Li.

“Οι γυναίκες γενετικά έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αποθηκεύουν λίπος, συγκριτικά με τους άνδρες. Είναι μέρος της επιβίωσης μας”, σημειώνει η ειδικός.

Το ενδιαφέρον είναι ότι επειδή οι γυναίκες έχουν τον αποθηκευτικό χώρο του λίπους τους κυρίως στους μηρούς, αρχίζουν να αποθηκεύουν λίπους στην κοιλιά κατά κανόνα μόνο όταν τα πόδια «γεμίσουν». Όταν εξαντληθεί η αποθήκη και της κοιλιάς, θα αρχίσει η «μετακόμιση» του λίπους αλλού και μαζί, τα προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, η αποθήκευση λίπους στους μηρούς δεν κρύβει τους ίδιους κινδύνους υγείας, όπως η αποθήκευση λίπους στην κοιλιά, επομένως θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι γυναίκες έχουν ένα πλεονέκτημα υγείας.

Πόσο επικίνδυνο είναι το λίπος στην κοιλιά;

Είναι σημαντικό, τονίζει η Li, να αντιληφθούμε ότι το λίπος στην κοιλιά είναι ανθυγιεινό και σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας, καρκίνων, καρδιαγγειακών παθήσεων και για τις γυναίκες, οστεοπόρωσης. Ακόμα και άνθρωποι που τεχνικά δεν είναι παχύσαρκοι, αν έχουν τη λεγόμενη «κοιλίτσα» κινδυνεύουν περισσότερο από όσους δεν έχουν λίπος στο εν λόγω σημείο.

Πάντως, οι γυναίκες δεν πρέπει να πιστέψουν ότι δεν χρειάζεται να προσέχουν, απλά και μόνο επειδή το λίπος αποθηκεύεται αρχικά σε άλλο σημείο στα σώματά τους.

Όπως εξήγησε παραπάνω η Li, το λίπος βρίσκει σταδιακά τον δρόμο του για την κοιλιά και των γυναικών, αν αυτές δεν προσέξουν. Επιπλέον, στις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, περίοδο κατά την οποία τα οιστρογόνα πέφτουν, αλλά και σε εκείνες που για οποιοδήποτε λόγο έχουν αυξημένη τεστοστερόνη και χαμηλά οιστρογόνα, το λίπος πηγαίνει, όπως και στους άνδρες, κατευθείαν στην κοιλιά.

Καταλήγοντας, η Dr Li λέει ότι ο τρόπος ζωής μας είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας που παίζει ρόλο στην συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και υπογραμμίζει: “Το λίπος στην κοιλιά έχει σημαντικές ιατρικές συνέπειες και είτε άνδρας είτε γυναίκα, αν ξεκινήσατε να κάνετε κοιλιά, ήρθε η ώρα να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας”.