ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία δεν θα εμποδίσει τους αθλητές της να μετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ το 2018, εάν οι ίδιοι το επιθυμούν.Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία «αποδέχτηκε κάποια ευθύνη» για την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αποκλείσει τη χώρα από τους επερχόμενους Αγώνες του Φεβρουαρίου, αλλά δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον Ρώσων αθλητών που τιμωρήθηκαν για παραβάσεις του κανονισμού ντόπινγκ «ήταν αβάσιμες».
Επίσης αμφισβήτησε την απόφαση ότι οι Ρώσοι αθλητές δεν θα μπορούν να αγωνιστούν στην Πιονγκτσάνγκ υπό τη ρωσική σημαία, ενώ για τις φήμες ότι με δική του παρότρυνση είχε αποφασιστεί να κυριαρχήσει η χώρα του στη διοργάνωση του 2014 στο Σότσι, είπε: «Δεν έδωσα ποτέ αυτή την εντολή, για παράδειγμα στο υπουργείο Αθλητισμού ή σε άλλους οργανισμούς, να αποσπάσουμε πολλές νίκες στους Αγώνες. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια διαταγή».
Τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για την απόφαση της ΔΟΕ, η οποία μοιάζει να υποκινείται πολιτικά. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, είπε χαρακτηριστικά: «Όλα μοιάζουν με μια απολύτως ενορχηστρωμένη και με πολιτικά κίνητρα απόφαση. Εμείς αυτό βλέπουμε. Για μένα, δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό».
Η ΔΟΕ με την απόφαση της Τρίτης άφησε την πόρτα ανοικτή για τους Ρώσους να αγωνιστούν ως «Ολυμπιακοί αθλητές της Ρωσίας», εφόσον πληρούν κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις.
Ζαχάροβα:«Η απόφαση της ΔΟΕ δεν πρόκειται να κρατήσει μακρυά τη Ρωσία

«Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Ρωσικής εθνικής ομαδας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 δεν θα κρατήσει έξω την Ρωσία από την διοργάνωση» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τι έχουμε υποφέρει από τους «συνεργάτες» μας. Δεν μπορούν όμως να μας αποπέμψουν. Δεν το μπόρεσαν ούτε με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου πολέμου, ούτε με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ούτε με τις κυρώσεις… Πάντα επιβιώνουμε» έγραψε στο Facebook η Ζαχάροβα.
« Η Ρωσία διοργάνωσε πραγματικά τέλειους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα αθλήματα έχουν εξελιχθεί σε μία εθνική ιδέα η οποία υλοποιείται σε δεκάδες χιλιάδες παιδικά αθλητικά σωματεία και σχολεία, στα σύγχρονα στάδια και στην προσπάθεια των ανθρώπων να είναι σωματικά υγιείς» προσθέτει.
Την Τρίτη η ΔΟΕ ανακοίνωσε την απόφαση της να απαγορεύσει στη ρωσική εθνική ομάδα να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στο Πιονγκτσάνγκ για πολλαπλές παραβάσεις των κανονισμών περί ντόπινγκ. Εξαιρεί ωστόσο τους ρώσους αθλητές που δεν έχουν κατηγορηθεί και οι οποίοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ως ανεξάρτητοι αθλητές υπό τη σημαία της ΔΟΕ.Καμπάνες σε Ζούξιφ και Μούτκο

Εν τω μεταξύ, η ΔΟΕ αποφάσισε, επίσης, να αναστείλει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αλεξάντερ Ζούκοφ, ως μέλος της, δεδομένου ότι η ιδιότητα του συνδέεται με αυτή του προέδρου της ΡΟΕ.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βιτάλι Μούτκο, τιμωρήθηκε από οποιαδήποτε μελλοντική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στο μεταξύ, η ΔΟΕ γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έκθεση Σμιντ επιβεβαίωσε «τη συστηματική χειραγώγηση των κανόνων και του συστήματος αντιντόπινγκ στη Ρωσία».
Ο Σάμιουελ Σμιντ, συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Τα αποτελέσματα δεν βασίζονται μόνο στη μαρτυρία του Γκρίγκορι Ροντσένκοφ (καταγγέλλων). Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, έγγραφα μαρτυρικών εγγράφων και αλληλογραφία. Τα γεγονότα αναφέρουν ότι στη Ρωσία υπήρξε συστηματικός χειρισμός του ντόπινγκ και του συστήματος αντιντόπινγκ … που έλαβε χώρα επίσης στο Σότσι 2014 (Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες)».
Η απόφαση της ΔΟΕ έρχεται 18 μήνες μετά την άρνηση της οριστικής απαγόρευσης των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ενώ κάλεσε τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να αποφασίσουν ατομικά τη συμμετοχή Ρώσων στη Βραζιλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ όλοι οι αθλητές του στίβου αποκλείστηκαν από το Ρίο, περίπου το 70% της αρχικής αποστολής της Ρωσίας κατέληξε να παίρνει μέρος σε αυτούς τους Αγώνες.

 in.gr