ΕΙΔΗΣΕΙΣ
POTAMI

Ποτάμι: Τρίμηνη προεκλογική περίοδος και ηλεκτρονικές κάλπες για τον επικεφαλής του Κέντρου

Ανοιχτή επιστολή «για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες» έδωσε στη δημοσιότητα το Ποτάμι το απόγευμα της Τρίτης, απαριθμώντας μία σειρά διαδικασιών που πρέπει να υλοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεταξύ των διαδικασιών, το Ποτάμι προτείνει τρίμηνη προεκλογική περίοδο, ντιμπέιτ και ηλεκτρονικές κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου αυτού πολιτικού κινήματος.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσίοδρας και ο γραμματέας οργανωτικού του κόμματος Παντελής Αβραμίδης, τονίζεται ότι «μετά από την εξάμηνη αναζήτηση των κοινών τόπων αλλά και την ανάδειξη των διαφορών, ήρθε η ώρα των αποφάσεων».

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό Κίνημα που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του χώρου; Με ενότητα, ανανέωση και πολιτικό σχέδιο; Η δική μας απάντηση είναι “μπορούμε”», αναφέρει το Ποτάμι.

Η Σεβαστουπόλεως στέκεται στην ανάγκη δημιουργίας μίας νέας παράταξης «που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς». «Μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό Κίνημα το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές», συμπληρώνει η Σεβαστουπόλεως.

Τονίζει επίσης ότι «παρά τις αμφιταλαντεύσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – αμφιταλαντεύσεις που κράτησαν δύο εβδομάδες –  κατορθώσαμε τελικά να συγκροτήσουμε την Επιτροπή Διαλόγου όπου εκπρόσωποι από την Δράση, το Ποτάμι, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους Οικολόγους, το Δίκτυο μαζί με ανεξάρτητες προσωπικότητες, αναζήτησαν τις λύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Το Ποτάμι κάνει λόγο για καταστροφή που προκαλεί στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία «μας υποχρεώνει να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος».

Σύμφωνα με τη Σεβαστουπόλεως, «σε αυτήν την πορεία ανασυγκρότησης του χώρου κάποιοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, κάποιοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και κάποιοι άλλοι να βγουν μπροστά. Άλλωστε αυτός ο χώρος έχει αποδείξει ότι δημιουργεί στελέχη, με συγκρότηση, με ευρωπαϊκές αξίες και διάθεση προσφοράς. Στελέχη που μπορούν να εμπνεύσουν και να χειραφετήσουν την κοινωνία. Στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ και στις άλλες φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις υπάρχουν στελέχη με αυτά τα χαρακτηριστικά».

Το Ποτάμι σημειώνει ότι χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες με πολιτική διαφάνεια και επαρκή χρόνο που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών.

«”Όλα ανοιχτά” είναι η προϋπόθεση που θέτουμε για να ξεφύγουμε από τις διαρροές και τους ψιθύρους που δημιουργούν νοσηρό κλίμα και υπονομεύουν το εγχείρημα», συνεχίζει το Ποτάμι και απαριθμεί τις διαδικασίες, οι οποίες πρέπει κατά τη γνώμη του να υλοποιηθούν:

  1. Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.
  2. Υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.
  3. Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.
  4. Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.
  5. Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες» στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα. Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.
  6. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 μέρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.
  7. Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.
  8. Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου Κινήματος.
  9. Οι σύνεδροι εκλέγονται από τη βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο Κίνημα.
  10. Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.
  11. Ο νέος αρχηγός και τα νέα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές.