ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιους θα ευνοεί ο νέος «ΕΝΦΙΑ»;

Με κεντρικό στόχο να περιορίσει τις αντιδράσεις που «υφαίνονται» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για το πακέτο μέτρων που προέκυψε από τη συμφωνία του Eurogroup, η κυβέρνηση σχεδιάζει την απόσυρση-κατάργηση του πολυθρύλητου ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Ο νέος φόρος θα είναι, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από το ΥΠΟΙΚ, ιδιαίτερα ευνοϊκός για τους μικροϊδιοκτήτες και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και η απόδοσή του εκτιμάται ότι θα είναι κατά 35-40% μικρότερη του ΕΝΦΙΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε πλήρη ανακατανομή της επιβάρυνσης για την ακίνητη περιουσία, με το βάρος να «πέφτει» κατά κύριο λόγο στους «έχοντες» και κατέχοντες». Βεβαίως, πρέπει αρχικώς να αποσαφηνιστεί ποιοι και με ποια κριτήρια θα λογίζονται ως «έχοντες», προκειμένου να εφαρμοστεί εύρυθμα και άνευ σημαντικών προβλημάτων ο νέος φόρος που προωθεί το ΥΠΟΙΚ.

Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα φέρει πολλές κλίμακες και συντελεστές, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προοδευτικότητά του. Σημείο αναφοράς, όπως προαναφέρθηκε θα είναι η σημαντική «ελάφρυνση» των μικροϊδιοκτητών και όσων ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Πρακτικά ο νέος φόρος και το ποσό που θα καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος, θα προσδιορίζεται όχι μόνο από την αξία της ακίνητης περιουσίας, αλλά και από το ύψος του εισοδήματος.

Αντισταθμιστικά μέτρα για πολιτικό… κατευνασμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εν λόγω φόρος αποτελεί την αιχμή του δόρατος των αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία επεξεργάζεται στοχευμένα του υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να θέσει επί τάπητος στους δανειστές, κατά την επιστροφή τους την Τρίτη στην Αθήνα.

Με την «μουρμούρα» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, για τα αποτελέσματα του Eurogroup και την προνομοθέτηση μέτρων για αφορολόγητο και συντάξεις, να έχει αυξηθεί, το Μαξίμου θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει, ότι το επιχείρημα, για «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» και εφαρμογή αντισταθμιστικών-κοινωνικών μέτρων, δεν αποτελεί τρόπον τινά εφεύρημά της, αλλά «προϊόν» της κοινής απόφασης των Θεσμών που έχει εφαρμογή.

Πηγή: sofokleousin.gr