Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικάνος με «δύναμη» 20 δισ. δολάρια κάνει «απόβαση» στην Ελλάδα

Στο τέλος του μήνα αναμένεται η ανακοίνωση του νέου ιδιοκτήτη της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας την περασμένη Παρασκευή δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις.

Μέχρι στιγμής αυτό που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ότι το ελληνοαμερικανικό σχήμα Calamos – Exin Group έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Πρώτο βήμα με την Εθνική Ασφαλιστική και έπεται συνέχεια
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κίνηση ελληνοαμερκάνων επιχειρηματιών να μπουν δυναμικά στην ελληνική αγορά, αρχικά με την Εθνική Ασφαλιστική και ενδεχομένως με συνέχεια επενδύσεων, καθώς διαχειρίζονται κεφάλαια που ξεπερνάνε τα 20 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται πως την προηγούμενη Παρασκευή συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της (μητρικής) Εθνικής Τράπεζας, χωρίς ωστόσο να καταλήξει στον αγοραστή μεταξύ των δύο ισχυρών υποψηφιοτήτων που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά, της κινέζικης Fosun και της αμερικανο-ολλανδικής κοινοπραξίας Calamos-Exin.
Ως πλειοδότης του διαγωνισμού το ελληνοαμερικανικό σχήμα Calamos – Exin Group, φέρεται να έχει καταβάλει την υψηλότερη προσφορά για την απόκτηση του 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας.
Ο 77χρονος βετεράνος του Βιετνάμ John Calamos είναι ο άνθρωπος που ηγείται της κοινοπραξίας και έχει ως δεξί του χέρι, τον John Koudounis που τρέχει πλέον την Calamos Investment και τον Matt Fairfield γνωστός επενδυτής διεθνώς στον τομέα των ασφαλειών.
H κοινοπραξία αποτελείται από τα επενδυτικό fund του John Calamos, την Exin Group και την Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης, η οποία συνεργάστηκε με την Exin Group στην απόκτηση της AIG Greece.

Ποια είναι η Calamos Asset Management

H επενδυτική Calamos Asset Management διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισ. δολάρια με επικεφαλής πλέον τον John Koudounis που ανέλαβε το 2016 διευθύνων σύμβουλος, διαδεχόμενος τον ιδρυτή της John Calamos.
Ο αυτοδημιούργητος John P. Calamos έχει περιουσία ύψους 2,7 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes και ίδρυσε την Calamos Asset Management το 1977.
Οι μέρες που ο νεαρός τότε Ελληνοαμερικανός δούλευε στο μπακάλικο των γονιών του στο Δυτικό Σικάγο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αφού παρά την επιθυμία τους να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση, ο John Calamos είχε άλλα όνειρα.
Το πάθος για τις επενδύσεις άρχισε όταν επένδυσε 5.000 δολάρια του πατέρα του, ενώ πριν ασχοληθεί με τα όνειρά του υπηρέτησε σαν πιλότος στο Βιετνάμ.
Πλέον κρίνει ότι είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και περιμένει να τελειώσει η υπόθεση με την Εθνική Ασφαλιστική για να εξετάσει νέες επενδύσεις.
Πηγή: news.gr