o-HIMALAYAN-CAT-570

Ποια είναι τελικά η γάτα Ιμαλαΐων;

Αίσθηση είχε προκαλέσει η εκτεταμένη αναφορά άρθρου του Βήματος σε μια γάτα Ιμαλαΐων που φαίνεται να ήταν παρούσα σε μυστικές συναντήσεις «ανερχόμενου πολιτκού ηγέτη» και «ιστορικού εκδότη».

«Ο μοναδικός μάρτυρας της συνομιλίας ήταν αυτή η γάτα των Ιμαλαΐων, η οποία μάλιστα μετέδιδε μια αίσθηση «κυριότητος του χώρου». Αυτή μόνο είχε το προνόμιο να ακούσει το αίτημα του πολιτικού προς τον εκδότη για μια… σχέση αποκλειστικότητας, για μια σταθερότερη σχέση επωφελούς αλληλοϋποστήριξης», ανέφερε το άρθρο.

Ο αρθρογράφος του «Ο ηγέτης, ο εκδότης και… η γάτα των Ιμαλαΐων» περιέγραφε την γάτα ως σιωπηλή και αφοσιωμένη στη συζήτηση των δύο ανδρών. Ήταν μια «λευκή γάτα μακρύτριχη που τα έντονα γαλανά μάτια της όπως εξείχαν σχεδόν μέσα από το σκουρόχρωμο τρίχωμα του προσώπου της, την έκαναν να μοιάζει αυστηρή και αινιγματική».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το άρθρο, το οποίο ισχυρίζεται ότι ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA, η γάτα Ιμαλαΐων έσπασε το Twitter, με τη φράση να είναι από τα δημοφιλέστερα hashtag του ελληνικού διαδικτύου.

Ποια είναι όμως τελικά η γάτα Ιμαλαΐων; Ποια τα χαρακτηριστικά και η εμφάνισή της; Ταιριάζει η προσωπικότητά της στην περιγραφή του άρθρου;

Σύμφωνα με την  CFA (Cat Fanciers’ Association), η γάτα  Ιμαλαΐων είναι ένα είδος μακρύτριχης γάτας, πανομοιότυπης με την γάτα Περσίας. Η εκλεκτή, όπως αποκαλείται, ράτσα είναι πολύ δημοφιλής στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων αλλά και στους διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς. Πιο συγκεκριμένα, το 1998 διαγωνίστηκαν 2428 γάτες Ιμαλαΐων στα διάφορα πρωταθλήματα επιδείξεων, ενώ από το 1982 κέρδισαν πάνω από 41 τίτλους σε εθνικούς αγώνες και από το 1992 πάνω από 175 τίτλους σε τοπικούς διαγωνισμούς.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το TICA (The international cat association) διαχωρίζει την γάτα Ιμαλαϊων από την Περσική ως διαφορετική ράτσα, ενώ το CFA (Cat Fanciers’ Association) θεωρεί πως η γάτα Ιμαλαΐων είναι μια ποικιλία της Περσικής.

Η γάτα Ιμαλαϊων πήρε την ονομασία αυτή διότι η γούνα της έχει παρόμοιους χρωματισμούς με το κουνέλι των Ιμαλαΐων. Το χρώμα στο σώμα τους μπορεί να είναι λευκό ή κρεμ, αλλά το πρόσωπο και τα άκρα έχουν πάντα διαφορετικά χρώματα. Η γάτα δείχνει χοντρή και παχιά λόγω της πλούσιας γούνας της, αλλά συνήθως είναι μυώδης, με ρωμαλέα σωματική διάπλαση ενώ δεν παχαίνει εύκολα. Γενικά, οι περιοχές του σώματος οι οποίες είναι απομακρυσμένες από την καρδιά (αυτιά, ουρά) ή οι περιοχές με λεπτή γούνα (πρόσωπο) είναι περισσότερο ευπαθείς στο ψύχος και θεωρούνται πως έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Έτσι, τα σκουρότερα χρώματα κυριαρχούν σε αυτές τις περιοχές όπου πρέπει να απορροφάται και να διατηρείται θερμότητα.

Όπως ακριβώς αναφέρει το άρθρο του Βήματος, τα μάτια της γάτας είναι πολύ μεγάλα και την ημέρα είναι γαλανά κρυστάλλινα ενώ την νύχτα (κόκκινα σαν ρουμπίνι. Στις ποικιλίες του ακραίου τύπου προσώπου τα μάτια είναι μεγαλύτερα, αφού οι οφθαλμικές κόγχες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του κρανίου. Το σώμα τους είναι στρογγυλό, με κοντά πόδια εξ’ αιτίας των οποίων αδυνατούν να κάνουν ψηλά άλματα.

η πρώτη γάτα Ιμαλαΐων δημιουργήθηκε το 1930 από τον καθηγητή Κλάιντ Κέλλερ (Clyde Keller) της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Βιρτζίνια Κόμπ (Virginia Cobb), εκτροφέα και παραγωγό του Νewton cattery. Ο αρχικός τους σκοπός δεν ήταν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος γάτας αλλά απλώς να μελετήσουν την θεωρία της γενετικής και τηςκληρονομικότητας. Η ιδέα τους ήταν να διασταυρώσουν γάτες Περσίας με γάτες Σιάμ έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια γάτα μακρύτριχη, εντελώς όμοια με την Περσική, αλλά με τον ιδιότυπο χρωματισμό της γάτας του Σιάμ. Μετά από αρκετούς πειραματισμούς και διασταυρώσεις, δημιούργησαν τον πρώτο γάτο Ιμαλαϊων ο οποίος πήρε το παράξενο όνομα «Ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος του Νεύτωνα».

Οι γάτες αυτού του είδους έχουν τρυφερό χαρακτήρα, είναι πανέξυπνες, κοινωνικές αλλά αρχικά ντροπαλές. Έχουν γλυκιά, σιγανή και μελωδική φωνή -η οποία ακούγεται σπάνια- ενώ τα μάτια της μπορεί να γίνουν εξαιρετικά εκφραστικά όταν εκείνη το θελήσει. Είναι ζώο που του αρέσει η συνήθεια, η γαλήνη και η ασφάλεια, αναφέρει η Wikipedia. Οι γάτες Ιμαλαΐων ακολουθούν το αγαπημένο τους πρόσωπο παντού, θέλοντας να συμμετέχουν σε ό,τι αυτό κάνει και προσπαθώντας να παρασύρουν την προσοχή του σε αυτές. Έτσι, όταν το αφεντικό τους π.χ. μαγειρεύει, οι γάτες αυτές κάθονται στην κουζίνα και παρατηρούν προσεκτικά τις κινήσεις του, αφού νομίζουν πως με αυτόν τον τρόπο βοηθούν και συμμετέχουν στο μαγείρεμα. Όταν το αφεντικό τους π.χ. χρησιμοποιεί τον Η/Υ, αυτές κάθονται επάνω στο γραφείο ή στο πληκτρόλόγιο ή ακόμη και επάνω στο αφεντικό τους, αφού νομίζουν πως έχουν μια κοινή ασχολία. Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν ότι μια γάτα Ιμαλαΐων θα ακολουθούσε σίγουρα το αφεντικό της σε μια άκρως μυστική συζήτηση, για να ακούσει σιωπηλή αιτήματα για μια «σχέση επωφελούς αλληλοϋποστήριξης».

Πηγή: huffingtonpost.gr