ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια είναι η Έσθερ Άφουα Οκλόο που τιμά σήμερα η Google;

Η Google με το σημερινό της doodle αποτίει φόρο τιμής στην Έσθερ Άφουα Οκλόο, την πρωτοπόρο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο από την Γκάνα που έγραψε ιστορία με το έργο της.

Η γνωστή ως «Θεία Οκλόο» ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα ως πλανόδια μικροπωλητής μαρμελάδας και χυμών σε εφηβική ηλικία, τη δεκαετία του 1930 για να αποκτήσει αργότερα τη δική της επιχείρηση στον τομέα επεξεργασίας τροφίμων.

Συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική υποστήριξη των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, τη δεκαετία του 1970 ασχολήθηκε ίδρυσε μαζί με άλλους έναν ανεξάρτητο οικονομικό οργανισμό διεθνούς εμβέλειας (Women’s World Banking). Ένα χρόνο πριν, το 1975 κλήθηκε και συμμετείχε στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1990 τιμήθηκε με το «Αφρικανικό Βραβείο Ηγεσίας».

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο αποτελεί δίχως αμφιβολία μία από τις πλέον σημαντικές γυναίκες του 20ου αιώνα, τόσο για την αξιοθαύμαστη επιχειρηματική της δράση όσο και για το γεγονός ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες ανά τον κόσμο, τις οποίες προέτρεψε να ενεργοποιηθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά.

Η ίδια σε μια ομιλία της το 1990 είχε τονίσει πως: «Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο είναι η οικονομική δύναμη. Δεν μπορείς να πηγαίνεις και να παρακαλάς τον σύζυγο σου για κάθε τι μικρό, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό κάνει η πλειοψηφία των γυναικών».