ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ ανοίγει τον δρόμο για τους πρόσφυγες; – Θα περνάνε πιο εύκολα από τα σύνορα;

Η νίκη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές ενισχύει τη θέση του και ίσως τον ωθήσει να προσεγγίσει την Αθήνα σε σημεία διαφωνιών. 

Για τον σχολιαστή της Frankfurter Allgemeine Zeitung η στήριξη που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ στο κυβερνών κόμμα του Ζάεφ, ακόμη κι αν επρόκειτο για δημοτικές εκλογές, προσλαμβάνει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι η εκλογική αναμέτρηση ήταν κάτι περισσότερο από ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Επρόκειτο για τη μελλοντική πορεία της ίδιας της χώρας, αφού σε περίπτωση που το συντηρητικό VMRO του Νίκολα Γκρουέφσκι έβγαινε πιο ισχυρό, θα ισοδυναμούσε με ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση επιστροφής του στην εξουσία.

Προσέγγιση με την Ελλάδα

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να είναι πιθανό, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι τώρα για τη κυβέρνηση συνασπισμού με το αλβανικό κόμμα DUI ξεκινά η πραγματική δουλειά.

«Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ θέλει να προσεγγίσει την Ελλάδα με την ελπίδα ότι η Αθήνα θα άρει το βέτο εναντίον την ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν θα συνεχίσει να μπλοκάρει άλλο την έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Και για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ελλάδας, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να άρει ορισμένες αποφάσεις της προηγούμενης υπό τον Γκρουέφσκι που εξελήφθησαν από την Ελλάδα ως ιδιαίτερα προκλητικές, όπως η ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων ‘Μέγας Αλέξανδρος’ που για τον ελληνικό λαό θεωρείται σφετερισμός της ιστορίας του», συμπληρώνει.

Έτοιμος ο Ζάεφ για άνοιγμα του βαλκανικού διαδρόμου;

Η γερμανική εφημερίδα προβάλλει μέσα από την ισχυροποίηση της νέας κυβέρνησης Ζαέφ και μια άλλη διάσταση που αφορά το προσφυγικό και το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, διερωτώμενη «αν ο νέος ισχυρός άνδρας των Σκοπίων θα ήταν διατεθειμένος να αποσυναρμολογήσει το συρματόπλεγμα που προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στην Αθήνα».

«Όταν χτίζοντας το συρματόπλεγμα ο Γκρουέφκσι δέχθηκε ανοιχτούς επαίνους από τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη και συγκαλυμμένη επιδοκιμασία από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι τότε στην αντιπολίτευση Σοσιαλδημοκράτες υποστήριζαν ότι τα τείχη δεν αποτελούν απάντηση στα προσφυγικά κύματα του 21ο αιώνα, την ώρα που η εποχή των τειχών γενικότερα στην Ευρώπη έχει παρέλθει. Παίρνοντας αυτό ως βάση πολιτικοί από το αντιπολτευόμενο κόμμα VMRO υποστηρίζουν σε παρασκηνιακές συζητήσεις ότι η Ευρώπη θα αντιληφθεί τι σημαίνει αλλαγή πολιτικής σκυτάλης στα Σκόπια: το άνοιγμα της βαλκανικής οδού» συνεχίζει η FAZ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση βορειότερα, όπως στη Σερβία, δεν είναι η ίδια με το 2015.

Σε κάθε περίπτωση η στήριξη που έδωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στον Γκρουέφσκι πριν τις δημοτικές εκλογές, αποκαλώντας τον «τη μόνη ελπίδα για να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος της Ε.Ε.» δεν έπιασε τόπο. Ούτε οι έπαινοί του και η διαρκής στήριξη στο πρόσωπό του επειδή έχτισε «τείχος με την Ελλάδα και έτσι έκλεισε τον βαλκανικό δρόμο».