ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρεμβαίνει η Ευρώπη για το Ισπανικό Ζήτημα! – Συζητήσεις Μέρκελ και Γιούνκερ για την Καταλονία

Η κρίση στην Καταλονία απασχόλησε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΖανΚλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters.

Όπως αναφέρεται η συνομιλία εκφράζει την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, από το περιφερειακό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά και την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκαλώντας περαιτέρω έξαρση της χειρότερης πολιτικής κρίσης για δεκαετίες, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισπανία.

Ο Γιούνκερ μίλησε στην Μέρκελ την Παρασκευή από την Ινδία στο περιθώριο της διάσκεψης μεταξύ της Ε.Ε. και της Ινδίας. «Μεταξύ άλλων θεμάτων συζήτησαν την κατάσταση στην Ισπανία» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ανησυχία κλιμακώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην Καταλονία, στην οικονομία της Ισπανίας που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, αλλά και την πιθανότητα επιπτώσεων στις άλλες οικονομίες των χωρών που συμμετέχουν στην ζώνη του ευρώ.