ΕΙΔΗΣΕΙΣ
elvo 3

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για ΕΛΒΟ και κοτόπουλα Νιτσιάκος

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, με όλα τα δικαιώματα, των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από τον νέο εργοδότη «ΝΙΤΣΙΑΚΟ»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και

Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Θέμα: Διατήρηση των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα  των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις  από τον νέο εργοδότη «ΝΙΤΣΙΑΚΟ»

 

Οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ» συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους για διατήρηση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν προσφύγει σε κάθε αρμόδια αρχή αξιοποιώντας κάθε μέσο. Έχουν πραγματοποιηθεί τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο εργασίας καθώς και σε τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ανά την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Βοιωτία, Αττική).

Τα προβλήματα με την καταβολή των δεδουλευμένων, οι απολύσεις, η μη εφαρμογή των ΣΣΕ καθώς και η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ήταν αυτά που διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση από τις 21/03/2016.

Το τελευταίο διάστημα  έχει εμφανιστεί να αναλαμβάνει μέρος της παραγωγικής διαδικασίας η επιχείρηση «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ». Είναι ο τρίτος κατά σειρά εργοδότης που επιχειρεί να χειροτερεύσει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων.   Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 το πτηνοσφαγείο της Τανάγρας, το οποίο έχει επινοικιάσει ο «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» από τον «ΖΟΥΡΑ», επιχειρήθηκε να τεθεί σε λειτουργία με νέο προσωπικό. Οι  παλιοί εργαζόμενοι που αγωνίζονταν όλο αυτό το διάστημα, βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια ή έχουν απολυθεί. Ο νέος  εργοδότης θέλει  νέους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Στις  εγκαταστάσεις του ΖΟΥΡΑ στην υπόλοιπη Ελλάδα των οποίων  τη διαχείριση ανέλαβε επίσης  ο «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» σε αντίθεση με την ΤΑΝΑΓΡΑ, συνεχίζει να  απασχολεί  μόνο όσους   εργαζόμενους συμβιβάστηκαν με τις νέους όρους αμοιβής και εργασίας που επέβαλε ο εργοδότης.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζόμενων που διεκδικούν:

  • Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, παλιών και νέων εργαζομένων.
  • Την εφαρμογή σε όλους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
  • Την καταβολή των δεδουλευμένων που ξεπερνάνε τους 6 μήνες καθώς και
  • Την εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.

 

Ο βουλευτής
Χρήστος Κατσώτης

 

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας  

 

Θέμα: Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων («ΕΛ.Β.Ο Α.Β.Ε.»).

 

H σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρώντας, σε συνέχεια της συναπόφασης της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και της Τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ- ΔΝΤ), την πορεία εκποίησης και διάλυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων («ΕΛ.Β.Ο Α.Β.Ε.»), την έχει οδηγήσει σε οικονομικό και παραγωγικό αδιέξοδο.

Οι 341 εργαζόμενοι, ήδη απλήρωτοι για τρεις μήνες, βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας καθώς πλέον δεν έχουν παραγωγικό έργο, αφού σχεδόν όλα τα προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί.

Την ίδια ώρα οι οφειλές του Υ.ΕΘ.Α. προς την ΕΛΒΟ, από την ολοκλήρωση προγραμμάτων παραγωγής οχημάτων διαφόρων τύπων, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στη λειτουργία της επιχείρησης, όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι.

Με δεδομένο ότι:

  • Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων είναι μια τεράστια βιομηχανία με έμπειρο εργατικό δυναμικό, με μεγάλες και χρήσιμες υποδομές – για να στηρίξει την άμυνα της χώρας, με την παραγωγή οχημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς και για άλλες χρήσεις.
  • Το πρόβλημα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι τεχνικό. Σε πλήρη αντιδιαστολή με τον σημερινό ρόλο του υπεργολάβου, του υποκατασκευαστή μονοπωλιακών ομίλων, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλαπλά. Η φιλολαϊκή όμως αξιοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων, η κατοχύρωση και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού, η διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας προϋποθέτουν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:

  • Να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων της «ΕΛ.Β.Ο Α.Β.Ε.» και να υπάρξει η, από εδώ και πέρα, τακτική πληρωμή τους.
  • Την άμεση διακοπή της διαδικασίας εκκαθάρισης της «ΕΛ.Β.Ο Α.Β.Ε.».
  • Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους καθώς και τη διασφάλιση των αντίστοιχων δικαιω­μά­των των συνταξιούχων της εταιρίας.
  • Την ανατροπή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στην αμυντική βιομηχανία.
  • Τη δραστική μείωση των εισαγωγών και την κατάργηση των πολεμικών δαπανών για σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

 

Ο βουλευτής
Σάκης Βαρδαλής