ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραιτείται ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung Electronics – Τι οδήγησε στην απόφαση του;

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ο διευθύνων σύμβουλός της και αντιπρόεδρος, Κουόν Οχ-χιούν σχεδιάζει να αποχωρήσει, εντείνοντας τους προβληματισμούς σχετικά με τη δημιουργία κενού ηγεσίας στον κολοσσό του χώρου της τεχνολογίας- λίγο μετά την καταδίκη του κληρονόμου της εταιρείας, Τζέι Λι, σε φυλάκιση για δωροδοκία.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση γίνεται ενώ ο Κουόν αναμενόταν να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες στην εταιρεία στον απόηχο της σύλληψης του Λι και τις αποχωρήσεις άλλων υψηλόβαθμων στελεχών, στο πλαίσιο του σκανδάλου δωροδοκίας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η ανακοίνωση αυτή έγινε την ίδια ημέρα που ο νοτιοκορεατικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τρίμηνο, σε μεγάλο βαθμό λόγω του τομέα των memory chips- στον οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο ο Κουόν.

Ο 64χρονος θεωρείται ως ο «Νούμερο 2» του Samsung Group, καθώς ήταν ο επικεφαλής της Samsung Electronics- εν πολλοίς της «ναυαρχίδας» του ομίλου. Σε ανακοίνωσή του, ο αποκαλούμενος «Mr Chip» αναφέρει πως έχει έρθει η ώρα για «επανεκκίνηση με νέο πνεύμα και νεαρή ηγεσία».

«Είναι ευτύχημα το ότι έχουμε κέρδη ρεκόρ τώρα, αλλά αυτό είναι καρπός παλαιών αποφάσεων και επενδύσεων- δεν είμαστε σε θέση να πλησιάσουμε καν στην εύρεση νέων μηχανών ανάπτυξης αναγνωρίζοντας μελλοντικές τάσεις» πρόσθεσε- ενώ έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου κρίση εντός και εκτός».

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια memory chips, smartphones και τηλεοράσεων στον κόσμο φαίνεται πως οδεύει να σημειώσει ρεκόρ ετησίων κερδών φέτος, χάρη – εν μέρει- στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης των memory chips. Οι ημιαγωγοί απέφεραν τεράστια κέρδη στη Samsung στο τρίμηνο που έληγε τον Ιούνιο, αποδίδοντας 8 τρισ. γουόν (7,20 δισ. δολάρια). Σημειώνεται πάντως ότι η παγκόσμια βιομηχανία τσιπ δείχνει να περνά μια μεταβατική περίοδο, λόγω εξελίξεων όπως η συνεργασία της Toshiba με τη – μέχρι πρότινος αντίπαλο – SK Hynix, καθώς και άλλες εταιρείες επικεντρώνονται σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτοκίνητα κ.ά.