ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πακιστάν: Ένας νεκρός από εισβολή διαδηλωτών σε τηλεοπτικό σταθμό

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι επτά τραυματίστηκαν τη Δευτέρα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Καράτσι, ανάμεσα στην αστυνομία και υποστηρικτές κόμματος της μεγαλούπολης του Πακιστάν.

Οι διαδηλωτές προκάλεσαν καταστροφές στις εγκαταστάσεις ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού.

Τα βίαια επεισόδια εκδηλώθηκαν λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης του Κινήματος Μουτάχιντα Κουάμι (Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, MQM),  Άλταφ Χουσάιν, ο οποίος ζει εξόριστος στο Λονδίνο, χαρακτήρισε μη ικανοποιητική την κάλυψη από τον τηλεοπτικό σταθμό των δραστηριοτήτων του κόμματός του.

Οπαδοί του MQM επιτέθηκαν στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου, ενώ συγκρούστηκαν επίσης με αστυνομικούς, οι οποίοι προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια δημόσιου νοσοκομείου στο Καράτσι, ένας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες, ενώ επτά ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το βράδυ παραστρατιωτικοί συνέλαβαν τον ηγέτη του MQM στο Πακιστάν, Φαρούκ Σατάρ, ενώ ετοιμαζόταν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Η σύλληψή του συνδέεται με τις ταραχές, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, το οποίο σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1980, ελέγχει τις περισσότερες συνοικίες στο Καράτσι, αλλά κατηγορείται από την κυβέρνηση για εκβίαση, φόνους και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ωστόσο πως οι αρχές έχουν σκοτώσει δεκάδες μέλη του MQM σε μια «εκκαθαριστική» επιχείρηση που διεξάγεται στο Καράτσι από το 2013.