ΕΙΔΗΣΕΙΣ
trapeza-sima-logotupo-trapezes

Πέντε προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα

Στις εργασίες του Συνεδρίου του Economist που έγινε την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε η κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στις πέντε κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδας:

Πρώτη πρόκληση: Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που θα επιτρέψει, όπως ανέφερε, την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τη σταδιακή επαναφορά των καταθέσεων.

Δεύτερη πρόκληση: Η διοχέτευση των πιστώσεων προς παραγωγικές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Τρίτη πρόκληση: Η προσαρμογή των τραπεζών στις νέες απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) και τις υπόλοιπες ρυθμιστικές και εποπτικές υποχρεώσεις.

Τέταρτη πρόκληση: Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκτηση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών στο νέο ψηφιακό τραπεζικό περιβάλλον.

Πέμπτη πρόκληση: Η αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Κατσέλη επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη η σύνθεση και η δομή των διοικητικών συμβουλίων να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις πιεστικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας.