ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε η αντικαθεστωτική Σύρια ηθοποιός Φαντουά Σουλεϊµάν

Η ηθοποιός και αγωνίστρια από τη Συρία Φάντουα Σουλεϊµάν, η οποία κατέφυγε στη Γαλλία αφού πήρε µέρος στην εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, πέθανε από καρκίνο.

«Η Φάντουα µάς άφησε σ’ αυτόν τον άσχηµο κόσµο», έγραψε στο Facebook ο κουνιάδος της, Χάσαν Ταχά. «Πέθανε τη νύκτα από τον καρκίνο» σε νοσοκομείο σε προάστιο του Παρισιού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σύρος ηθοποιός Φαρές Αλ Ελού, που ζει επίσης στη Γαλλία, υπογραμμίζοντας ότι είχε παραμείνει δραστήρια μέχρι τέλους συμμετέχοντας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
∆ηµοφιλής ηθοποιός, η Φάντουα, 44 χρόνων, ανήκε στην κοινότητα των αλαουϊτών (παραλλαγή του σιιτικού Ισλάμ) , στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος Άσαντ, είχε συµµετάσχει στις ειρηνικές διαδηλώσεις στη ∆αµασκό όταν άρχισε η εξέγερση το 2011 και είχε επιχειρήσει να πείσει τις πόλεις των αλαουϊτών στις περιφέρειες της Λαττάκειας και της Ταρτούς (βορειοδυτική Συρία) να ενωθούν µε το κίνηµα.
Έγινε µια ηγέτιδα της συριακής επανάστασης όταν µε ακάλυπτο το πρόσωπό της ζήτησε από τους πολίτες να αντισταθούν στο καθεστώς στη διάρκεια µιας διαδήλωσης που αναµεταδιδόταν τηλεοπτικά στη Χοµς, στη δυτική Συρία, σουνιτικό προπύργιο της εξέγερσης, «ώστε να εµποδίσουν να γίνει η επανάσταση ένας θρησκευτικός πόλεµος». Στη Χοµς και στη συνέχεια στη ∆αµασκό, όπου έζησε στην
παρανοµία, η Φάντουα Σουλεϊµάν είχε θέσει στην υπηρεσία της εξέγερσης τη δηµοτικότητά της, την οποία είχε αποκτήσει από το θέατρο και τηλεοπτικές σειρές.
Αφού δέχθηκε απειλές, διέσχισε λαθραία και πεζή τα σύνορα µε την Ιορδανία πριν καταφύγει στη Γαλλία, όπου το 2012 δήλωσε σε συνέντευξη ότι αισθάνεται πικρία βλέποντας «µια ειρηνική επανάσταση να στρέφεται προς τον εµφύλιο πόλεµο».

πηγή : Απογευματινή Κωνσταντινούπολης  18/08/2017