statiris

Πάει ο παλιός ο χρόνος, το 2015, και έρχεται ο νέος, το 2016.

Tου Σπύρου Στατήρη

Οι μέρες αυτές που διανύουμε συνηθέστατα προσφέρονται για ανασκόπηση, ίσως, δε, περισσότερο και ακριβέστερα για ενδοσκόπηση. Μετράμε το χρόνο που πέρασε και μαζί τις στιγμές του. Κρατάμε τις καλές και αποτάσσουμε στο πυρ το εξώτερο τις κακές, τις μελαγχολικές, τις δύσκολες.

Το 2015 ήταν σίγουρα μια sui generis χρονιά. Δεν θα βιαστώ να την αξιολογήσω τώρα, στο τέλος της, με τα σημερινά, τρέχοντα δεδομένα ως καλή ή κακή γιατί, τελικά, μάλλον θα την αδικήσω. Άλλωστε αυτή η διαδικασία της «αξιολόγησης» μιας χρονιάς, έτσι γενικώς και αορίστως, είναι εξ ορισμού τόσο υποκειμενική, άρα και κατά τούτο τόσο ελλιπής, συνεπώς προς τι οι αξιολογήσεις, τα πάθη, οι ίντριγκες, οι ζυγαριές και οι υπολογισμοί;

Το 2015 σίγουρα δεν ήταν απλά και μόνο οι 365 μέρες του. Συμπύκνωσε τέτοια και τόσα γεγονότα, που ήταν σαν να μας έπιασε από το «λαιμό» ήδη από την αρχή του – είχαν ήδη προκηρυχθεί οι πρώτες εκλογές του Ιανουαρίου – ώστε, από εκεί και ύστερα, το «τρενάκι του τρόμου» δεν είχε ποτέ τέλος, παρά μόνο στάσεις και διαλείμματα Κατά καιρούς, μες στη χρονιά, επισημαινόταν η ιδιαιτερότητά της, τα μοναδικά στοιχεία της και ακόμη και αν δεν κάποιος δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης των εξελίξεων, αισθανόταν μέρος της «Ιστορίας» ή, ακόμη καλύτερα, συναισθανόταν την ιστορικότητα των στιγμών Τελοσπάντων, ο γέγονε γέγονε.

Συνεχίζω και δυσκολεύομαι, ώστε να καταλήξω αν μια τέτοιου είδους χρονιά θα ήθελα να την ξαναζήσω ή όχι. Οι Κινέζοι όταν θέλουν να καταραστούν κάποιον, του εύχονται «να ζήσει σε ενδιαφέρουσες εποχές». Κινέζο δεν ξέρω πόσοι από εμάς έχουμε γνωρίσει ως τώρα στη ζωή μας, πάντως και απ’ ότι φαίνεται την «κατάρα» τους τη «λουστήκαμε» όλοι και με το παραπάνω.

Στο λυκόφως, λοιπόν, αυτής της μοναδικής, sui generis χρονιάς, της χρονιάς της κινέζικης «κατάρας» και των ανατροπών, δεν θα επιχειρήσω καν να προσθέσω κάτι στην παγκόσμια γνώση, με ένα απόφθεγμα σοφίας ή μια βαρύγδουπη δήλωση κρυμμένη σε καλά φυλαγμένες Βέδες, μόνο θα επαναλάβω τον απλό, ταπεινό και «λαϊκό» στίχο, όπως είναι διατυπωμένος στον τίτλο του παρόντος και θα ευχηθώ σε όλες και όλους Καλή Χρονιά, Ευτυχές το Νέο Έτος και το 2016 ας φέρει, ό,τι είναι να φέρει.

Εις έτη πολλά

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Aρθρα-Απόψεις»  δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του press724.gr.