TRESF

Ο Τσακαλώτος αποκάλυψε τι του είπαν το καλοκαίρι και δεν παραιτήθηκε (video)

Για τις σκέψεις του να παραιτηθεί μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Αυτή η Αριστερά έχει κάνει πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανος ο κόσμος της Αριστεράς, όπως το Προσφυγικό και το αφορολόγητο, δεν σας έπεισα, αλλά εγώ το πιστεύω ότι θα ήταν χειρότερα τα πράγματα».

«Εγώ ταλαντεύτηκα το καλοκαίρι, υπήρχε έντονο ρεπορτάζ γι΄ αυτό. Με έπεισε ένας άνθρωπος που μου είπε “Ευκλείδη, δεν σας χρειαζόμαστε όταν ο καπιταλισμός θα έχει 5% ανάπτυξη, αλλά τώρα που η ανεργία είναι στο 25%”», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Όλα αυτά γίνονται για να ξεδιπλωθεί το παράλληλο πρόγραμμα. Είπαμε ότι χρειάζεται να κόψουμε την συμφωνία σε τρία μέρη. Αυτά που διαπραγματευτήκαμε, δεύτερον αυτά που «παρκάραμε»: για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τρίτον, το παράλληλο πρόγραμμα που πρέπει να ενεργοποιηθεί.

«Πρέπει να κριθούμε από τον κόσμο, αλλά όχι την στιγμή που πήραμε αυτά τα μέτρα, αλλά όταν θα περάσει ο καιρός. Αυτά τα μέτρα ήταν αναγκαία το περασμένο καλοκαίρι. Η Αριστερά λέει εμείς έχουμε στρατηγική, έχουμε ένα πρόγραμμα και πρέπει να γίνει».

Σχετικά με την κριτική που ασκείται και από τον Πρόεδρο της Βουλής και από κυβερνητικά στελέχη όπως ο Πάνος Καμμένος για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα φανεί αν το μέτρο είναι συνταγματικό ή όχι, λέγοντας ότι έχει ακούσει όλες τις απόψεις από τους συνταγματολόγους.

«Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε πχ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ότι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Αυτό είναι ένα από τα σημεία, τα λίγα σημεία, στα οποία συμφωνώ με τους δανειστές», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας «δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ. Κάθε εμπόδιο για καλό. Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι στα νησιά. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική για όλους».