ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ERDOGAN OBAMA

Ο Ερντογάν απαντά στον Ομπάμα: Λυπάμαι για τα σχόλιά του

Τη λύπη του, για τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, για την πορεία της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Με λυπεί το γεγονός ότι τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν εν τη απουσία μου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. «Αυτά τα θέματα δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Μπαράκ Ομπάμα», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, ο Ομπάμα είχε δηλώσει πως τον ανησυχούν κάποιες δυναμικές στην Τουρκία. «Νομίζω ότι η προσέγγιση που υιοθετήθηκε σε σχέση με τον Τύπο μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μια πολύ ανησυχητική πορεία», είχε πει, προσθέτοντας ότι εξέφρασε ευθέως στον Ερντογάν αυτές τις απόψεις του.
Ο Τούρκος πρόεδρος τον διέψευσε. «Δεν μου μίλησε για το θέμα αυτό. Σε προηγούμενες τηλεφωνικές συνομιλίες μας, είχαμε μιλήσει για πιο χρήσιμα πράγματα από την ελευθερία του Τύπου», τόνισε ο Ερντογάν.

Οπως είπε στους δημοσιογράφους, σε άλλες συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ εξήγησε ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και τόνισε ιδιαίτερα ότι εφημερίδες που τον έχουν χαρακτηρίσει «κλέφτη» ή «δολοφόνο», εξακολουθούν να εκδίδονται.

«Οι εφημερίδες που με έχουν προσβάλει εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό το είδος της προσβολής και της απειλής δεν επιτρέπεται στη Δύση. Εάν ο Ομπάμα είχε θέσει αυτό το θέμα (της ελευθερίας του Τύπου) στην ατζέντα των συνομιλιών μας, θα του το είχα πει», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.