ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Καλαμαριάς παρουσίασε το παρα θιν’ αλός 2017

Ο δήμαρχος Καλαμαρίας Θεοδόσης Μπακογλίδης παρουσίασε με την κα Αθηνά Τιτοπούλου το φετινό πρόγραμμα του Παρα Θιν’ αλός που θα πραγματοποιηθεί από 23 Αυγούστου έως 1 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις αποτελούνται από τρεις άξονες που θα πραγματοποιηθούν σε τρεις διαφορετικούς χώρους. Στην πλατεία προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο), στο Δασάκι του στρατοπέδου Κόδρα και το Κυβερνείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά όλες οι εκδηλώσεις είναι με δωρεάν είσοδο.

Ο προυπολογισμός ανέρχεται σε 70.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών όπως τόνισε ο δήμαρχος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής.

Τετάρτη 23 Αυγούστου

Big BanD(G)!

Συναυλία – σύμπραξη Φιλαρμονικών Ορχηστρών των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Εορδαίας και Καλαμαριάς

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού(Δημαρχείο)

Έναρξη: 20:00

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Εορδαίας

Αρχιμουσικός Αργύρης Σαλαγιώτης

Ιδρύθηκε το 1963, προσφέροντας από τότε δωρεάν μουσική παιδεία σε 90 και πλέον νέες και νέους της πόλης. Το ρεπερτόριο του 50μελούς μουσικού σώματος καλύπτει όλες τις μουσικές τάσεις, συμφωνική μουσική, σύγχρονες συνθέσεις, κινηματογραφική μουσική, Ελληνική μουσική, Τζαζ, Ποπ και Ροκ. Συμμετείχε σε Πανελλήνια και Διεθνή Φεστιβάλ Φιλαρμονικών. Έχει δώσει συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Νάουσα, Αμπελόκηπους, Πρέβεζα, Καστοριά, Σιάτιστα, Δράμα, Ζάκυνθο, ενώ το 2014, εκπροσώπησε τον Δήμο στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, από όπου απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Στις συνεργασίες της, ξεχωρίζουν εκείνες με τον τρομπετίστα της Ε.Λ.Σ. Γεράσιμο Ιωαννίδη, με το αμερικανικό κουϊντέτο χάλκινων “Millenium Brass” καθώς και με τη χορωδία της ΔΕΗ. Από το 2009 οργανώνει Φεστιβάλ Φιλαρμονικών.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Αρχιμουσικός Νικόλαος Χρυσοχόου

Η Φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης αποτελείται από 70 εθελοντές μουσικούς και 20μελες φυτώριο. Κοινό χαρακτηριστικό των μελών της, η αγάπη και η αναζήτηση της μουσικής που έχει γραφτεί για ορχήστρα πνευστών.  Έχει λάβει μέρος στο Cultural Summer στη Σλοβακία και στην Ουγγαρία το 2011. Σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Oρχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, στη Ρουμανία (2009). Το καλοκαίρι το 2010 η Φιλαρμονική πραγματοποίησε 9ημερο σεμινάριο στο Χόρτο του Πηλίου υπό τη δ/νση του μαέστρου Γ. Χατζηνίκου. Το καλοκαίρι του 2012 κατέκτησε την 1η θέση στο Διεθνή Διαγωνισμό Φιλαρμονικών Diffwinds festival στο Λουξεμβούργο. Το 2013 πραγματοποίησε αποστολή στη Βουλγαρία (Βάρνα, Φιλιππούπολη, Μπουργκάς, Πομόριε, Νεσεμπάρ) με σειρά συναυλιών και συνεργασία με την επαγγελματική Φιλαρμονική του Μπουργκάς. Το 2014 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών στο Zambrow της Πολωνίας. Το 2015 σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική των Καλαβρύτων πραγματοποίησε 5ημερο σεμινάριο ορχήστρας πνευστών υπό τη δ/νση του καταξιωμένου Ελβετού μαέστρου Denis Laile, καθώς και συναυλία-σεμιναριακή πρόβα στην Κέρκυρα σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική «Καποδίστριας». Το 2016 πραγματοποίησε στην Ερμούπολη της Σύρου 8ημερο σεμινάριο και συναυλίες σε συνεργασία με τον Γάλλο μαέστρο Thierry Abramovici, καθώς και 3ημερο Conducting master class και συναυλία υπό την δ/νση του παγκοσμίου φήμης μαέστρου Douglas Bostock. Έχει οργανώσει 10 Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών όπου έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 50 ορχήστρες πνευστών συνολικά.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς

Αρχιμουσικός Γιάννης Κούκας

34 χρόνια έντονης και δημιουργικής προσφοράς συμπληρώνει εφέτος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς. Η θεσμοποιημένη αυτή έκφραση αφενός της αγάπης των δημοτών για τη μουσική, αφετέρου της αμέριστης συμπαράστασης της δημοτικής αρχής, γρήγορα αναδείχθηκε σε ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο. Η ορχήστρα με το φυτώριό της, παρέχει δωρεάν εξειδικευμένη μουσική μόρφωση, λαμπρύνει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις του τόπου και προσμετρά πάνω από χίλιες συναυλίες και υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πέμπτη 24 Αυγούστου

“EN XOΡΔΑΙΣ”

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού – Καλαμαριά

Έναρξη: 21:00

Το «Εν Χορδαίς» είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σχήματα στο χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Με ευρύ ρεπερτόριο και φρέσκια παιγνιώδη παρουσία επί σκηνής έχει περιοδεύσει με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Συνδέεται οργανικό με τον ομώνυμο μουσικό οργανισμό που, μαζί με τη λειτουργία της σχολής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και τη δραστηριότητα στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και παραγωγής δίσκων, συνθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση στα ελληνικά και διεθνή μουσικά πράγματα. Από την ίδρυσή του το «Εν Χορδαίς» (1993) συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 900 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και επιφανείς συναυλιακούς χώρους όπως: Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, Φιλαρμονική του Βερολίνου, Salle Pleyel (Παρίσι), Lincoln Center (Νέα Υόρκη), Maison Symphonic (Μόντρεαλ), The Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), Palais de Bozar (Βρυξέλλες), Institut du Monde Arabe (Παρίσι), Hong Kοng Concert Hall, Melbourne Recital Centre, Cairo Opera House, Stimmen Festival (Lörach), Alte Oper (Φρανκφούρτη), Cemal Resit Rey Concert Hall (Κωνσταντινούπολη), Cite de la Music (Μασσαλία), Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Festival International de Carthage (Τύνιδα), Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Fès Festival (Μαρόκο), Atellier d’Ethnomusicologie (Γενεύη), Palais Montcalm (Κεμπέκ), κ.ά. Τον Μάρτιο του 2008 τιμήθηκε με το βραβείο της Γαλλικής Ραδιοφωνίας “Prix France Musique des Musiques du Monde”, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ BabelMed της Μασσαλίας. Το βραβείο συνοδεύτηκε από την ηχογράφηση ενός δίσκου του «Εν Χορδαίς» για την Occorá, τη δισκογραφική εταιρεία της Γαλλικής Ραδιοφωνίας με τραγούδια της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Μ. Ασίας που αποτελούν και την προϊστορία, ούτως ειπείν, του ρεμπέτικου. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Theatre de la Ville του Παρισιού και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο διεθνές μουσικόφιλο κοινό. Παρουσιάστηκε σε πάνω από 100 συναυλίες σε όλο τον κόσμο και με πολύ χαρά και συγκίνηση τον παρουσιάζουμε στο φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός» της προσφυγομάνας Καλαμαριάς.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Βιολί:  Κυριάκος Πετράς

Ούτι, τραγούδι:  Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Τραγούδι, λαούτο:  Δρόσος Κουτσοκώστας

Κανονάκι:  Άλκης Ζοπόγλου

Τουμπελέκι, ντέφι, μπεντίρ: Πέτρος Παπαγεωργίου

Παρασκευή 25 Αυγούστου

Last Tango by Zoe

Συναυλία – μουσική παράσταση με τη Ζωή Τηγανούρια και το συγκρότημά της, σε σύμπραξη με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο) Έναρξη: 21:00

«Αν ζούσε σε μια άλλη εποχή, θα ήταν σίγουρα μία από τις Nύμφες της Θεάς Αρτέμιδος, αφού όταν την ακούς εκστασιάζεσαι… Η μουσική της διαπερνά το σώμα και εκτοξεύει τις αισθήσεις σου στα ύψη…»Μιλάμε φυσικά για τη Ζωή Τηγανούρια, την Ελληνίδα συνθέτιδα, σολίστ του ακορντεόν και performer. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης σε οικογένεια παραδοσιακών μουσικών, εργάστηκε ως συνθέτιδα και σολίστ του ακορντεόν με όλους τους γνωστούς τραγουδιστές στην Ελληνική δισκογραφία, αλλά και με διεθνείς καλλιτέχνες (James Brown, Al Di-Meola, Ömer Faruk Tekbilek, Goran Bregović, Chico Freeman, Zülfü Livaneli, κ.ά.).Εμφανίστηκε ζωντανά στο AIMS Best Marathon Runner Gala 2015, που διοργανώθηκε από την AIMS (Ομοσπονδία Διεθνών Μαραθωνίων & Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων) και τον ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών & Αθλητικών Σωματείων), και μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο από την ΕΡΤ, με κεντρικό παρουσιαστή τον κ. Αλέξη Κωστάλα.Ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας μουσικών παραγωγών «Zoe Music Ltd.» έχει επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 Mirrors», ανάμεσα στις 100 γυναίκες επιχειρηματίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες χρησιμεύουν ως πρότυπα για άλλες γυναίκες που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να ενδυναμώσουν τη δημιουργικότητα και τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες.Έχει λάβει τιμητική διάκριση από τους διεθνείς «γίγαντες» του ακορντεόν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν στο Ikaalinen της Φινλανδίας. Συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεσης Μουσικής της Φρανκφούρτης, έχει βραβευτεί με το Μετάλλιο Τιμής της UNESCO από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για τη συμβολή της στην Πολιτιστική κληρονομιά του Νομού Έβρου. Την έχουν αποκαλέσει «Πρόσωπο της Αρσινόης» και insrtumental συνθέσεις της χρησιμοποιήθηκαν ως μουσική υπόκρουση στα βίντεο των νικητών στα Διεθνή Βραβεία «Giuseppe Sciacca» στο Βατικανό.Με δεκαεννέα (19) προσωπικά άλμπουμ και singles από το 2006 μέχρι σήμερα, βιβλία με παρτιτούρες + CD για transcription & play-along, περισσότερες από 200 συνθέσεις στην Ελληνική δισκογραφία από το 1999 μέχρι σήμερα, συνθέσεις και διασκευές σε διεθνείς συλλογές, εκατοντάδες ηχογραφήσεις, ορχηστρικές συνθέσεις, Soundtracks για ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές, η Ζωή Τηγανούρια εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ και δίνοντας πολυάριθμες συναυλίες.Γνωστή ως «Zoe», είναι μία καλλιτέχνις που δεν περιορίζεται από γεωγραφικά σύνορα, και όπως λέει η ίδια:  «Η μουσική είναι ένα σύμπαν γεμάτο αισθήσεις…»

Η Ζωή Τηγανούρια συμπράττει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς* και μας ξεναγούν στη μαγεία της μουσικής…

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς

34 χρόνια έντονης και δημιουργικής προσφοράς συμπληρώνει εφέτος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς. Η θεσμοποιημένη αυτή έκφραση αφενός της αγάπης των δημοτών για τη μουσική, αφετέρου της αμέριστης συμπαράστασης της δημοτικής αρχής, γρήγορα αναδείχθηκε σε ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο. Η ορχήστρα με το φυτώριό της, παρέχει δωρεάν εξειδικευμένη μουσική μόρφωση, λαμπρύνει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις του τόπου και προσμετρά πάνω από χίλιες συναυλίες και υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Στις αξιολογότερες από αυτές συγκαταλέγονται οι 3 εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 2 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, 5 στη Δ.Ε.Θ, η συμμετοχή της σε 2 ντοκυμανταίρ της Ελληνικής Τηλεόρασης 3, οι συμμετοχές της στις τελετές έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης, οι 19 συμμετοχές της στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών του Δήμου Δέλτα, οι 10 στο φεστιβάλ των Αμπελοκήπων, η συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, του Νίκου Κυπουργού και του Διον. Σαββόπουλου (παρουσία των συνθετών), καθώς και οι αποστολές της για παρελάσεις και συναυλίες στις Η.Π.Α., στον Καναδά, τη Σουηδία, Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία, και Βουλγαρία.Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, o Γιάννης Κούκας.

Tρίτη 29 Αυγούστου

ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟ

Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα)   Έναρξη: 21:00

Ηλιοδρόμιο σημαίνει δρόμος αλλά και τόπος ήλιου. Ένας χώρος δηλαδή, όπου γεννιέται και αναπτύσσεται το φως της ψυχής, κατ’ αναλογία προς τον ήλιο, «τον έκγονο του αγαθού». Η μουσική έχει την ιδιότητα να τρέφει και να γεωμετρεί την ψυχή του ανθρώπου, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια και την ολοκλήρωση αυτού, μέσα από τη δημιουργία.

Οι ρίζες της μουσικής του Ηλιοδρομίου, απλώνονται στα ηχογεωλογικά τοπία του ελληνικού χώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μουσική ομάδα «Ηλιοδρόμιο» δημιουργήθηκε το 2012 στη Θεσσαλονίκη. Είναι καρπός δημιουργικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Εργαστηρίου Ποιητικής» του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Παν/μίου Μακεδονίας.

Το «Ηλιοδρόμιο» δημιουργεί τον δικό του μουσικό τόπο συνθέτοντας μουσική, γράφοντας στίχους και μελοποιώντας ποίηση, έχοντας πάντα ως αφετηρία την ελληνική παραδοσιακή και λαϊκή μουσική αλλά και τις μουσικές της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο Ε.Ρ. και το 2016 ο πρώτος επίσημος δίσκος με ανεξάρτητη παραγωγή.

Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της πλήθος συναυλιών με σημαντικότερες τη συμμετοχή τους στο Houdetsi Music Festival και στο Music village.

 

Συντελεστές

Τραγούδι:        Αλέξανδρος Κούστας

Κανονάκι:        Βασίλης Ζιγκερίδης

Βιολί: Γιάννης Πούλιος

Κοντραμπάσο:            Δάνης Κουμαρτζής

Λαούτο, Σύνθεση:       Ηλίας Σαρηγιαννίδης

Τύμπανα:         Νίκος Μαγνήσαλης

Καβάλι:           Στέλλα Καμπουρίδου

Βιολί-βιόλα:    Στέφανος Σεκέρογλου

Τεχνικός ήχου:            Άρης Αλβανός

 

 

Για το Ηλιοδρόμιο…

 

Μια ομάδα μουσικών απλώς… ή και ένας τόπος στον

αστερισμό της μουσικής δημιουργίας ή ποίησης αλλιώς

που στη γλώσσα τη μουσική του τόπου μας, ακούει στο όνομα ποιητική…

«Άλλου του Ήλιου φίλημα, άλλης καρδιάς τραγούδι»

Εδώ θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η ανάσα…

Αν τα ονόματα μιλούν και έχουν αστέρι δεί τον Ηλιο,

ο Ήλιος είναι δρόμος

φώς μου και προσευχή

και εμείς παιδιά ξυπόλυτα

να παίζουνε πόλεμο με ηλιακτίδες,

στην καταχνιά τούτου του κόσμου γυρευοί, γυρευοί…

για να χορέσει και ο άλλος κόσμος στην καρδιά μας,

τα όνειρα τα βήματα μας

μάντεψε αν θέλεις πώς

και ας πνιγεί στο φώς η άφωτη τούτη μοναξιά μας

παρόν να ‘ναι ο παλμός και τα σκουριασμένα βέλη

του έρωτά μας αφανισμένο παρελθόν…

Ηλίας Παπαδόπουλος

 

Τετάρτη 30 Αγουστου
Rrom
royale

Special guests : Έλσα Μουρατίδου και Νίκος Μαγνήσαλης

Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα)   Έναρξη: 21:00

Μια νέα μπάντα από την Θεσσαλονίκη έρχεται να επαναδιαπραγματευτεί τη μουσική των Βαλκανίων με μια φρέσκια πρόταση. Ο ιδιαίτερος συνδυασμός των οργάνων (τρομπέτα, κλαρίνο, σαντούρι και κοντραμπάσο) δημιουργεί έναν καινούριο ήχο που όμοιος του δεν υπάρχει!Η έντονη προσωπικότητα  του καθε μέλους των Rom Royale έρχεται να προστεθεί, δημιουργώντας ένα πολύπλευρο πρίσμα που προβάλει όλο τον δυναμισμό και τον εκφραστικό πλούτο του σχήματος. Οι αντιθέσεις και οι συνδέσεις των διαφορετικών στυλ και διαφορετικών χώρων που ανήκουν τα όργανα και οι μουσικοί, δημιουργούν μια διαλεκτική επικοινωνία και μια μαγεία που μόνο αν παρευρεθεί κανείς σε κάποιο live θα μπορέσει να το βιώσει και να τον συνεπάρει.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελληνικά παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια διασκευασμένα με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο, καθώς και μελωδίες και σκοπούς από όλη τη βαλκανική χερσόνησο, ένα εκρηκτικό μείγμα γεμάτο εντάσεις, κορυφώσεις και λυρικές στιγμές.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Κλαρίνο: Γιώργος Δούσος

Τρομπέτα:  Παύλος Μέτσιος

Σαντούρι:  Βαγγέλης Πασχαλίδης

Κοντραμπάσο:  Δάνης Κουμαρτζής

Κρουστά:  Νίκος Μαγνήσαλης

Φωνή: Έλσα Μουρατίδου

Πέμπτη 31 Αυγούστου

Κώστας Καρμπάς Live

Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα)   Έναρξη: 21:00

Ο Κώστας Καρμπάς μαζί με τους εξαίρετους συνεργάτες του, μετά από μία δημιουργική χρονιά με εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη (Μαύρη Τρύπα, Άβατο κ.α) αλλά και στην Αθήνα (Σταυρός του Νότου), ετοιμάζει μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά στη γειτονιά του, στην Καλαμαριά. Την Πέμπτη 31 Αυγούστου, μαζί θα αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ένα ηλεκτροακουστικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας καθώς επίσης και τραγούδια δημιουργών όπως των Ν. Πορτοκάλογλου, Μ. Πασχαλίδη, Δ. Ζερβουδάκη, Θ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Μικρούτσικου και άλλων αγαπημένων.

Ο Κώστας Καρμπάς γεννήθηκε και ζει στην Kαλαμαριά. Γράφει τραγούδια, παίζει κιθάρα και τραγουδάει σε μουσικές σκηνές της πόλης. Συμμετέχει συχνά σε συναυλίες και φεστιβάλ πολιτιστικού χαρακτήρα. Τα τραγούδια του έχουν επιρροές από την έντεχνη, ποπ & ροκ εγχώρια σκηνή.Εκτός από τους δύο προσωπικούς του δίσκους “Στου Ήλιου το φως” (Cosmos Records) και «Έχω ένα δρόμο» (Final Touch-distributed by Cobalt), τραγούδια του συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές “To νέο ελληνικό τραγούδι”, “Summer Touch 2014” και “Final Touch Rocks 2015”.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Φωνή, ακουστική & ηλεκτρ. Κιθάρα: Κώστας Καρμπάς

Σαξόφωνο, φωνή: Πωλίνα Κατσαβούνη

Πιάνο, πλήκτρα: Νίκ Τάρας

Ηλ. μπάσο:

Γιάννης Μπέλλος

Τύμπανα:

Μπάμπης Πετσίνης

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου

Μουσικοθεατρική παράσταση

“ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ” ου Λέοντα Α. Ναρ

Κρατικο Θεατρο Βορειου Ελλαδος

Κυβερνείο (Παλατάκι)

Έναρξη: 21:00

«ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ

Ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι μνήμης, εμπλουτισμένο με οπτικό υλικό, έκανε το κοινό να συγκινηθεί και να τραγουδήσει, στην πρεμιέρα τη παράστασης «Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Α. Ναρ, η οποία δόθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, στην κατάμεστη αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Κτίριο Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. H Σοφία Καλεμκερίδου και ο Γιάννης Χαρίσης μας ταξίδεψαν στην ιστορία ενός έρωτα που, μετά από πολλές περιπέτειες, αν και ανεκπλήρωτος, αναζητά δικαίωση.

Ο εγγονός. Η γιαγιά. Και οι δύο Σεφαραδίμ. Ανακαλούν εικόνες και εμπειρίες. Ο ένας για να ορίσει ίσως τη σχέση του Σεφαραδίτικου πολιτισμού με την ενεστώσα ζωή του, η άλλη γιατί από μικρή πάντα τραγουδούσε, πάντα αφηγούνταν. Μια παράσταση όπου το παρόν και το παρελθόν συνυπάρχουν, ένα ταξίδι με όχημα την -όχι και τόσο πρόθυμη πολλές φορές- μνήμη.

Μια παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα  και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κά.). Ένα έργο, που θυμίζοντας πώς οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία:                            Μιχάλης Σιώνας

Σκηνικά- Κοστούμια:              Γιάννης Κατρανίτσας

Φωτισμοί- Διδασκαλία κάμερας:        Χάρης Πάλλας

Video mapping:                                  Κλεάνθης Καραπιπέρης

Βοηθός σκηνοθέτη:                             Λίλα Βλαχοπούλου

Διανομή:                                  Σοφία Καλεμκερίδου, Γιάννης Χαρίσης

Μουσικοί επί σκηνής:             Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ), Γιώργος Μιναχείλης (κανονάκι),                                                      Ηλίας Σαρηγιαννίδης (πολίτικο λαούτο)

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου

ΧΑΪΝΗΔΕΣ

Κυβερνείο (Παλατάκι)

Έναρξη: 21:00

Η μουσική όμαδα «Χαΐνηδες» αποτελεί ένα ανοιχτό σύνολο, που ανακαλύπτει μουσικούς δρόμους από την Κρήτη ως τη Μικρασία και από την Ανατολή πάλι πίσω στα Βαλκάνια. Ακολουθώντας μουσικά μονοπάτια, οι Χαΐνηδες τολμούν και δημιουργούν νέες μουσικές και λόγους, που παρουσιάζουν μεστά τον πληθωρικό πόθο της ζωής, την αίσθηση του ωραίου ή του χαμένου. Ο έρωτας και ο θάνατος, οι υπέρτατες δυνάμεις, αποτυπώνονται σε μέτρο και ορίζουν «…όλα όσα είδες και έχεις ποθήσει και όσα ποτέ δε δεις».

Στο πρώτο άκουσμα, ο λόγος γίνεται εικόνα και επιβάλλεται επαναστατικά σε «θεατές» τεχνοκράτες. Τα τραγούδια των Χαΐνηδων αναβλύζουν τόλμη, είναι θαρραλέα, σε μία εποχή που η αλήθεια είναι στο περιθώριο. Μέσα στους στίχους ο ακροατής θα βρει την αλήθεια του και ίσως αυτή η αλήθεια να δίνει διάρκεια στο συγκρότημα, που συμπληρώνει 27 χρόνια παρουσίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκ της Αστυνομικής  Διευθύνσεως :

Με υψηλόν αίσθημα ευθύνης  ανακοινώνομεν στους φιλομούσους ακροατάς, τας βασίμους υποψίας μας ότι η ανυπόταχτος ομάς των «ΧΑΪΝΗΔΩΝ» θα επιδράμει προσεχώς εντός της περιοχής τους. Πάσα βοήθεια εις την σύλληψην των ανταμοιφθήσεται δι’ απαλλαγής καταβολής ΕΝΦΙΑ και διοδίων εις τας εθνικάς οδούς. Επισημαίνομεν δε ότι η εν λόγω ληστοσυμμορία παραμένει ασύλληπτος εκ της εποχής που η Νεκρά Θάλασσα ήτο Νοσούσα και αποτελεί τον υπ’ αριθμόν έναν κίνδυνον δια την δημοσίαν ασφάλειαν, μετά το πυρηνικό πρόγραμμα του βορειοκορεάτου ηγέτου Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο εκτελεστικός βραχίων της σπείρας, εις την παρούσα φάσιν, αποτελείται από τους:

Αποστολάκην Δημήτριον (λύρα, τραγούδι)

Ζαχαριουδάκην Δημήτριον (ακουστική κιθάρα, τραγούδι)

Κανέλλον Παναγιώτην (τύμπανα)

Μπάκαν Σπυριδούλαν (τραγούδι)

Μπρένταν Δημήτριον (γκάιντα, κλαρίνο, καβάλι, φλογέρα)

Νικόπουλον Μιχαήλ (λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι, τραγούδι)

Νόνην Ιωάννην (μπάσο)

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου

“ΣΥΜΦΩΝΙΚΟ ROCK

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΑΚΗ & the TROUBLEMAKERS

Κυβερνείο (Παλατάκι)

Έναρξη: 21:00

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης (Σ.Ο.Δ.Θ.)

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική ορχήστρα» και καλλιτεχνικό δ/ντή τον Κοσμά Γαλιλαία. Η Σ.Ο.Δ.Θ. αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, με δικές της παραγωγές, με συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, σε διεθνείς διαγωνισμούς μαέστρων, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Από τον Ιούλιο του 1993 και για μια πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005, ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος είναι ο αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι Δ.Σγούρος, Γ.Δεμερτζής, Λ.Καβάκος, Μ.Τιρίμος, Γ.Βακαρέλης, Γ.Λαζαρίδης, Σ.Κατσαρής, F.J.Sellheim, L.L.Galati, R.Moog, I.Oistrach, R.Syracuse, V.Trethiakov, K.Kelly, G.Schuller, C.Studer κ.α.. Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των «Δημητρίων» του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Έχει συνεργαστεί επίσης με Γ. Νταλάρα, Φ. Πλιάτσικα, Ε. Ρεμπούτσικα, Κιρι Τε Κανάουα, Vanessa Mei, Κ. Μακεδόνα, Γλυκερία, Μ. Φαραντούρη, Γ. Γάκη και Troublmakers.

Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο θέατρο Λυκαβηττού, στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.

Κυκλοφόρησε σε δίσκο τις 4 εποχές του Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την Die Schoepfung του Haydn με μαέστρο το Β. Φιδετζή το 2000. Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι Le nozze di Figaro και Don Giovanni (Mozart), ll Campanelo di notte (Donizetti), The Medium (Menoti), Gianni Schicchi (Puccini), Mόμο (Άλκης Μπαλτάς), ll Trovatore (Verdi),Salome (Stauss), Die Fledermauss (Strauss),Nabuco (Verdi), Traviata (Verdi), Carmen (Bizet), Ο Ορφέας στον Άδη (Offenbach),Η απαγωγή από το Σεράι (Mozart), Turandot (Puccini), καθώς και μπαλέτου όπως «Η ωραία κοιμωμένη» του Thaikovsky,και σημαντικών ορατορίων όπως Τα Κατά Ματθαίων Πάθη (Bach), Missa Solemnis (Beethoven).Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V.Bellini Οι Πουριτανοί.

Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ.Αντωνίου αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του συμφωνία που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α’ Παγκόσμια εκτέλεση.Η Σ.Ο.Δ.Θ., η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει καταξιωμένους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες μουσικούς και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

Γιώργος Γάκης & the “TROUBLEMAKERS

Ο Γιώργος Γάκης έχοντας μία μακροχρόνια και αμετάβλητη πορεία στα rock μουσικά δρώμενα της χώρας, καθώς και σημαντικές συνεργασίες, δημιούργησε με τη Julie Massino τους Troublemakers το Μάιο του 1993. Μετά την αποχώρησή της Julie από το συγκρότημα, ο Γιώργος κρατάει τους Troublemakers ως ένα πενταμελές κλασσικό μελωδικό rock σχήμα με επιρροές από συγκροτήματα όπως οι Whitesnake , Aerosmith , Bon Jovi, Deep Purple , Scorpions κ.α.

Ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρία την G. G. Records, από την οποία μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρεις δισκογραφικές δουλειές : “Keep on Rock ‘n’ Rollin’’ (1989), ‘’Pain in my ass’’ (1995), ‘’Forbidden Paradise’’ (2000), σε μουσική και στίχους του ίδιου.

Τα τελευταία χρόνια ζει στα Γιάννενα, όπου παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, συνεχίζει να κάνει εμφανίσεις σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με το συγκρότημά του, τους Troublemakers, έχουν παίξει σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας,  κάνοντας περισσότερα από 1000 live δημιουργώντας ένα φανατικό κοινό.

Για 4 χρόνια διοργάνωσε το ιδιαίτερης επιτυχίας φεστιβάλ Castle Rock Festival, φιλοξενώντας καλλιτέχνες και συγκροτήματα παγκοσμίου  φήμης.

Σημαντικές στιγμές στην ιστορία του συγκροτήματος, είναι οι support εμφανίσεις τους σε θρυλικά ονόματα της rock όπως οι: Deep Purple, Whitesnake, Glenn Hughes, Dokken, Winger, Over the Rainbow, Twisted Sister και ο Uli Jon Roth, ενώ το 2010 έπαιξε με το συγκρότημα του support σε συναυλίες των  Scorpions σε πάνω από 50000 κοινό.

Το 2012 κυκλοφόρησε από την Αμερικάνικη εταιρία Perris Records το τελευταίο του cd με τίτλο “Too much ain’t never enough”, σε μουσική και στίχους του Γ. Γάκη. Περιλαμβάνει 10 νέα τραγούδια και τη διασκευή ενός παραδοσιακού τραγουδιού. Την συμπαραγωγή και τη μίξη έχει κάνει ο Kip Winger, με guest stars τους: J. L. Turner (Rainbow, Deep Purple), B. Rondinelli (Rainbow), J. Kottak (Scorpions), Gr. Smith (A. Cooper, Over the Rainbow), M. Cross (Helloween, Firewind, Outloud) και τον Γ. Σπάθα (Socrates).

Η συνεργασία τoυ με τη Συμφωνική Ορχήστρα, αρχικά του Δήμου Ιωαννιτών, και κατόπιν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, έδωσε ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα αποτέλεσμα, στο οποίο συνδυάσανε με ιδιαίτερη επιτυχία τη rock μουσική (Led Zeppelin, Scorpions, Deep Purple, Rainbow, Aerosmith κ.λπ.) με κλασικά ακούσματα. Με αυτόν τον δυναμικό συνδυασμό και υπό το φως της Πανσελήνου θα κλείσει φέτος την αυλαία του το μουσικό μέρος του φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός».

Ενορχήστρωση – Πλήκτρα: Παναγιώτης Βούλγαρης

Ντραμς: Σωτήρης Γάκης  |  Κιθάρα: Κώστας Κωσταδήμος

Μπάσο: Αλέξανδρος Κασκάνης  |  Φωνητικά: Γιώργος Γάκης

ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ 2017

22.09-1.10

ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ 201722.09-1.10Το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ εικαστικών τεχνών Πεδίο Δράσης Κόδρα, βασίζεται σε ένα μικρό ευέλικτο σχήμα μιας εικαστικής έκθεσης που θα στεγαστεί στο κτίριο των Κοιτώνων του πρώην στρατοπέδου Μακ/χου Κόδρα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης, αγκαλιάζοντας κάθε μέσο το οποίο χρησιμοποιούν σήμερα οι δημιουργοί για να εκφράσουν τον προβληματισμό, τα ερωτήματα, τις αναζητήσεις και την εικαστική τους ταυτότητα. Ένας προσκεκλημένος επιμελητής θα αναλάβει την επιλογή των έργων και τη διαμόρφωση της τελικής εκθεσιακής παρουσίασης, πάντα σε στενή συνεργασία με τους διοργανωτές.

Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, ο κατάλογος του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2017, εκτός από την έκθεση, θα συμπεριλάβει και μια απόπειρα αναδρομής στην πορεία του θεσμού με την ανάδειξη της κάθε χρονιάς και των γεγονότων που τη σημάδεψαν, τα καλλιτεχνικά σύνολα που φιλοξενήθηκαν, τους θεωρητικούς που κατέθεσαν τις γνώσεις και τις ερευνητικές τους προτάσεις, τις εκδόσεις που έχουν πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο με τις σημαντικότερες εκδόσεις καλλιτεχνικών δρώμενων στην Ελλάδα. Τα κείμενα του καταλόγου θα προσθέσουν έτσι μία γεύση ιστορίας και εξιστόρησης, αναθύμησης και περισυλλογής, που φιλοδοξούμε να έρθει όχι ως κατακλείδα αλλά ως ο συνδετικός κρίκος, το νήμα που θα χρειαστεί να ξαναπιάσουμε για να συνεχίσουμε να γράφουμε τις επόμενες σελίδες του κορυφαίου αυτού εικαστικού γεγονότος