ΕΙΔΗΣΕΙΣ
triandafillos_mitafidis

Ο δήμος Θεσσαλονίκης να καταθέσει αγωγή εναντίον πολιτικών και κρατικών οργάνων

Δήλωση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης

Όχι στη συνέχιση της υπεξαίρεσης με τη σφραγίδα του κράτους

Με την από 09/12/2015 και με αριθμό 00878 αναφορά-αίτηση μας προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών αποδείξαμε ότι από τα ζημιογόνα ελλείμματα ποσού 38.539.243,16 ευρώ που προκάλεσαν οι δημόσιοι υπόλογοι στο δήμο Θεσσαλονίκης κατά τα έτη 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007,  η ζημία της τάξεως των 26.831.128,96 ευρώ θα είχε αποφευχθεί, εάν οι χρηματίσαντες τότε Υπουργοί Οικονομικών, ως όφειλαν εκ του νόμου, έδιναν κάθε χρόνο εντολή διενέργειας ελέγχου του δήμου από τους οικονομικούς επιθεωρητές.

Εάν, δηλαδή, το Υπουργείο Οικονομικών έλεγχε το δήμο, είναι εύλογο πως οι δράστες της υπεξαίρεσης των ασφαλιστικών-φορολογικών εισφορών θα είχαν πιαστεί από νωρίς «στα πράσα» και, επομένως, θα είχαν αυτοδίκαια απομακρυνθεί από τα πόστα τους..

Ο δήμος πρέπει να απαλλαγεί από την άδικα συνεχιζόμενη αφαίμαξη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του, λες και είναι ο «φυσικός κληρονόμος» του κλεπτοκρατικού συστήματος επί βασιλείας Παπαγεωργόπουλου, ενώ είναι το θύμα του! Αυτό δεν είναι «συνέχεια του κράτους» αλλά συνέχιση της υπεξαίρεσης με τη βούλα και την υπογραφή κρατικών οργάνων και μάλιστα με «καπέλο»!

Για να γίνουν τα παραπάνω, πρέπει ο δήμος να υιοθετήσει τη νομική και πολιτική  θέση ότι ένα σημαντικότατο μέρος της ζημίας που υφίσταται οφείλεται στη μη νόμιμη αδράνεια των Υπουργών Οικονομικών να διατάζουν επιθεωρήσεις στο δήμο κάθε χρόνο, κατά τη δεκαπενταετή, τουλάχιστον, υπεξαίρεση των ταμείων του.

Γι’ αυτό προτείνω:

Ο δήμος να καταθέσει αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εναντίον όσων πολιτικών και κρατικών οργάνων που,  με τις παραλείψεις και την αδράνειά τους ευθύνονται για την