Ο Γκιουλέν ήθελε να ταξιδέψει στην Τουρκία και να ηγηθεί του πραξικοπήματος

Λόγοι υγείας ανάγκασαν τον «ιθύνοντα νου» του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα, Φετουλάχ Γκιουλέν, να μην ταξιδέψει στην Τουρκία, προκειμένου να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής του εγχειρήματος.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο πληροφορίες από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας. Σύμφωνα με νέο κατηγορητήριο, που αποτελεί μέρος της έρευνας για την οργάνωση FETO, της οποίας ιδρυτής είναι ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας έχει στην κατοχή του νέα πρόσφατα αποκωδικοποιημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχουν σταλεί μέσω της εφαρμογής για smartphones, Bylock.

Η παραπάνω εφαρμογή χρησιμοποιείται για την επικοινωνία των μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος. «Αν η υγεία μου το επιτρέψει, θα μπορούσα και εγώ να συμμετάσχω (στο πραξικόπημα). Αλλά χρειάζονται δέκα ώρες για να ταξιδέψει κανείς στην Τουρκία με αεροπλάνο και η υγεία μου ίσως να μην το επιτρέψει», φέρεται να λέει ένα μέλος της οργάνωσης, που ζει στην Αφρική, ότι ανέφερε ο Γκιουλέν, σύμφωνα με αποκρυπτογραφημένο email.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα άλλο μέλος της οργάνωσης FETO, που έχει την κωδική ονομασία «saliha86», έγραψε σε μήνυμα σε άλλα μέλη: «Το κήρυγμα της Παρασκευής ήταν ενθουσιώδες και γεμάτο συγκίνηση. Όλοι έκλαψαν πάρα πολύ. «Ας ενωθείτε όλοι και ας προχωρήσετε. Αν ξεφύγουμε από το μονοπάτι μας, αυτό σημαίνει ότι είμαστε ασταθείς» είπε (ο Γκιουλέν). Αυτός έκλαψε πολύ και όταν αυτός έκλαψε, κλάψαμε όλοι. «Δεν απέμεινε πολύς καιρός. Αυτή η εποχή θα λάβει τέλος. Δεν είναι δική μου εκτίμηση, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και εσωτερικές δυνάμεις, έχουν συμφωνήσει σε αυτό»».

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατακρίνουν την σχετική έρευνα για το αποτυχημένο πραξικόπημα για ελλείψεις και τονίζουν πως αντικατοπτρίζει την στάση της κυβέρνησης για το θέμα.