ΟΟΣΑ: Τα ρομπότ μπορούν να σώσουν το ασφαλιστικό

Τα ρομπότ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την λύση για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα σε βάθος χρόνου ειδικά με έναν πληθυσμό που συνεχώς γερνά. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του ΟΟΣΑ που επικεντρώνεται στο Ασφαλιστικό των Δανών και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «πολλές είναι οι χώρες εκείνες που παρά την σημερινή ισχυρή οικονομία τους, αναρωτιούνται αν θα μπορούν στο μέλλον να διασφαλίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο υπέργηρο πληθυσμό τους».

Η Δανία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τον τελευταίο καιρό έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα: σύντομα, μπορεί να μην είναι σε θέση να προσφέρει τόσο καλές παροχές στους κατοίκους της.

Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, το επίδομα για τους φοιτητές της, της τάξης των 757 δολαρίων και το ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τους λιγότερο τυχερούς του εργασιακού τομέα, κοστίζουν ακριβά. Η Δανία ξοδεύει λίγο περισσότερο από το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της σε κοινωνικές δαπάνες, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του ανεπτυγμένου κόσμου.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ένα τόσο «γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας απαιτεί ισχυρή οικονομική ανάπτυξη». Και ενώ η οικονομία της Δανίας «φαίνεται βιώσιμη» για την ώρα, οι υποθέσεις πως θα συνεχίσει έτσι εμπεριέχουν μεγάλη αβεβαιότητα, όπως προειδοποιεί ο οργανισμός σε πρόσφατη έρευνά του.

Πράγματι, το ποσοστό ανεργίας, το οποίο φτάνει μόνο το 4%, είναι ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης παρόλο που η βιομηχανία παραπονιέται συχνά για ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Όμως οι δημογραφικές προβλέψεις δείχνουν πως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των 600 δισ. κορωνών (91 δισ. δολαρίων) θα αντιμετωπίσει στο μέλλον περισσότερους ασφαλισμένους και λιγότερους υπόχρεους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό.

Τα επιδόματα τέκνων και μια πληθώρα από βρεφονηπιακούς σταθμούς και παροχές έχουν αποτύχει να ωθήσουν στην πολυπόθητη έκρηξη των γεννήσεων. Και το να εισάγει η Δανία εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό δεν φαντάζει ως πιθανή επιλογή κυρίως λόγω της κυβερνητικής στάσης της χώρας στο μεταναστευτικό ζήτημα (πέρυσι η Δανία δέχτηκε λιγότερο από το ένα όγδοο των μεταναστών και των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν στη γειτονική Σουηδία).

Ο πληθυσμός της Δανίας γερνά, όπως συμβαίνει με τον πληθυσμό πολλών αναπτυγμένων χωρών. Μια προφανής λύση για το πρόβλημα θα ήταν να βάλουμε τους ανθρώπους να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη ακυρώσει τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης ενώ έχουν αυξήσει και το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 68 χρόνια μέχρι το 2030).

Στην περίπτωση της Δανίας, μάλιστα, υπάρχει περίπτωση να παρθούν και πρόσθετα μέτρα κατά την ανακοίνωση του επόμενου οικονομικού προγράμματος από τον πρωθυπουργό της χώρας, Lars Loekke Rasmussen.

Μια άλλη εναλλακτική λύση για μείωση του κόστους, φυσικά, θα ήταν και η αύξηση των εσόδων. Αλλά η Δανία δεν τα πάει και πάρα πολύ καλά σε αυτό τον τομέα, αφού η παραγωγικότητα παραπαίει και κάνει την οικονομία να κινείται με πιο αργούς ρυθμούς από εκείνους της ευρωζώνης.

Μια κυβερνητική επιτροπή το 2014 εκτίμησε ότι η ετήσια παραγωγή θα είναι κατά 360 δισ. κορώνες υψηλότερη και θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 15%, όπως δηλαδή είχε συμβεί με τους Αμερικανούς στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν οι αμερικανικές εταιρείες επιτάχυναν την εξάπλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των άλλων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Βιομηχάνων της Δανίας μάλιστα, υπάρχει ακόμα χρόνος η βιομηχανία να καρπωθεί τα οφέλη της αυτοματοποίησης. «Η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, που συνδέει τα πάντα στο διαδίκτυο – είναι σήμερα αρκετά φθηνή» δήλωσε ο Adam Lebech, εκπρόσωπος εταιρειών τεχνολογίας στον τομέα του εμπορίου. Ο Lebech πιστεύει ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει σημαντικά την Δανία να κερδίσει πίσω κάποιες από τις 150.000 θέσεις εργασίας της βιομηχανίας που «μετανάστευσαν» στο εξωτερικό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Για παράδειγμα η εταιρεία Danfoss είναι πλέον σε θέση να δημιουργήσει πιο εξελιγμένους δανέζικους θερμοστάτες, χάρη στην πρόοδο της ρομποτικής και της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Τα ρομπότ επίσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν την λύση για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα σε βάθος χρόνου ειδικά με έναν πληθυσμό που συνεχώς γερνά, σύμφωνα με τον Helge Pedersen, επικεφαλής οικονομολόγο της Nordea. «Τα ρομπότ αρχικά θα βοηθήσουν να επιστρέψει η παραγωγή πίσω στη χώρα», αναφέρει, αλλά μπορούν σίγουρα να «συμβάλουν και στη συγκέντρωση των κοινωνικών δαπανών» καταλήγει.