ΕΙΔΗΣΕΙΣ
olant

Ολάντ: Ενίσχυση επιχειρήσεων κατά του ISIS

Ισχυρότερη εμπλοκή της Γαλλίας στη διεθνή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σε Ιράκ και Συρία, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το Σάββατο. Η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Νίκαια.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ενισχύσει τον ρόλο της Γαλλίας στη μάχη της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μετά το πέρας νέας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας, Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι επίκειται ενίσχυση των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Πρόκειται για την απάντηση της Γαλλίας στο μακελειό της Νίκαιας με τουλάχιστον 84 νεκρούς τη νύχτα της Πέμπτης, για το οποίο η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη το πρωί μέσω μηνύματος που μετέδωσαν φιλικά προσκείμενα στην οργάνωση μέσα. Πάντως, η εγκυρότητα του μηνύματος αμφισβητείται ακόμη. Έδωσε το Ισλαμικό κράτος την εντολή για την επίθεση στη Νίκαια ή απλώς καιροσκοπικά αναλαμβάνει σήμερα την ευθύνη; Σε αυτό επιχειρούν να απαντήσουν οι υπηρεσίες του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο παράλληλα εξετάζει τη γνησιότητα του μηνύματος που αποδίδεται στον ISIS.

Αναλύοντας το μήνυμα, στην πρώτη φράση ο δολοφόνος αναγνωρίζεται ως «στρατιώτης του Ισλαμικού κράτους» και η επίθεσή του στη Νίκαια ως «απάντηση στο κάλεσμα του ISIS» να έχουν στο στόχαστρο όλους τους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία που πολεμά τον ISIS. H Γαλλία συμμετέχει βεβαίως ενεργά σε αυτήν τη συμμαχία. Πουθενά στο μήνυμα δεν αναφέρεται ότι δόθηκε εντολή από τον ISIS στον δολοφόνο για την επίθεση.

Αμφιβολίες για σχέση του δράστη με τον ISIS

Η απάντηση για το κατά πόσο πράγματι το κάλεσμα του ISIS είχε τελικά επηρεάσει τον 31χρονο γαλλοτυνήσιο δράστη Μοχάμεντ Λαουαϊέ Μπουλέλ δεν θα δοθεί παρά μόνο εάν στις κατασχέσεις τους οι αστυνομικοί, στα διαμερίσματα όπου έζησε ο δράστης, εντοπίσουν γραπτά στοιχεία όπου ο δολοφόνος εκφράζει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Διαφορετικά ενδέχεται να πρόκειται για ένα νέο είδος μαχητών του ISIS, που δρουν αυτόνομα, κατάσταση ακόμα πιο ανησυχητική, αφού θα μπορούσε να βρει μιμητές.

Κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος, οι γαλλικές αρχές διεξάγουν πυρετώδεις έρευνες για τη διαλεύκανση των αιτίων του μακελειού, αναζητώντας πιθανούς υποκινητές ή συνεργούς. Ο δράστης ήταν σύμφωνα με τον πατέρα του ψυχικά διαταραγμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χωρισμένος και πατέρας τριών παιδιών άνδρας αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες.

Παρότι δεν προέκυψαν στοιχεία για σύνδεση του δράστη με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επέμεινε το πρωί του Σαββάτου ότι ο 31χρονος «αναμφίβολα συνδέεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τον ακραιφνή ισλαμισμό». Στο μεταξύ συνελήφθησαν στη Νίκαια και ανακρίνονται πέντε άτομα, ανάμεσά τους και η πρώην σύζυγος του δράστη.