ΕΙΔΗΣΕΙΣ
KOPOSI MAMADES

Οι πιθανές αιτίες της διαρκούς κόπωσης στις μαμάδες

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, η φροντίδα και η ανατροφή των παιδιών, το νοικοκυριό δεν τους αφήνουν καθόλου χρόνο για ξεκούραση με αποτέλεσμα να αισθάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μονίμως ατονία και κούραση.

Διαβάστε παρακάτω τις πιθανές αιτίες που σας κάνουν να νιώθετε μονίμως κουρασμένες.

Η έλλειψη ύπνου
Ο ύπνος είναι απαραίτητος σε κάθε άνθρωπο, γιατί είναι η ώρα που ο οργανισμός αποκαθιστά τις μικροφθορές που υπέστη όλη την ημέρα από την έντονη σωματική δραστηριότητα και τη διαρκή πνευματική εγρήγορση.  Οι μαμάδες δεν κοιμούνται πολλές ώρες κάτι το οποίο έχουν συνηθίσει αλλά ο οργανισμός τους δεν παύει να χρειάζεται συμπλήρωμα ωρών ύπνου. Άλλες φορές ο ύπνος των μαμάδων για κάποιους λόγους μπορεί να διακόπτεται, είτε γιατί το παιδί είναι άρρωστο, είτε γιατί είδε ένα κακό όνειρο και θέλει παρέα κ.ο.κ. Η κακή ποιότητα ύπνου ή η έλλειψη ωρών ύπνου στερεί λοιπόν, την ενέργεια την επόμενη ημέρα καθώς το σώμα και το πνεύμα σας δεν έχουν ξεκουραστεί.

Η έλλειψη σιδήρου
Η αναιμία ή έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις γυναίκες, καθώς χάνουν ποσότητα αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Εάν η διατροφή σας είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά και δεν αναπληρώνετε τον σίδηρο που χάνετε μέσω της διατροφής ή κάποιων συμπληρωμάτων,πολύ πιθανό η κόπωση που αισθάνεστε να προέρχεται από την έλλειψη σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί προβλήματα στην οξυγόνωση ολόκληρου του οργανισμού μέσω των αιμοφόρων αγγείων και αν δεν γίνεται σωστά, καταλήγετε να νιώθετε εξαντλημένη.

Προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα
Εάν κοιμάστε επαρκώς και έχετε ισορροπημένη διατροφή λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και παρ όλα αυτά αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένη θα πρέπει να ελέγξετε τον θυρεοειδή αδένα σας. Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για να παράγει ορμόνες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό,τη θερμοκρασία του σώματός σας και πολλές άλλες βασικές λειτουργίες. Η  μη σωστή λειτουργία του οδηγεί σε διάφορα προβλήματα στον οργανισμό, από αύξηση βάρους, ατονία, μέχρι κατάθλιψη. Καλό είναι να δείτε λοιπόν, προληπτικά την κατάσταση του θυρεοειδή σας με μια αιματολογική ορμονολογική εξέταση.

Κατάθλιψη
Πολλές μαμάδες και συνήθως οι νέες μαμάδες αισθάνονται μονίμως εξαντλημένες και  έχουν μειωμένη διάθεση. Η αλήθεια είναι πως οι πολλές υποχρεώσεις και οι αλλαγές στη ζωή τους μπορεί να τους έχει προκαλέσει πολύ άγχος και να αισθάνονται κατάθλιψη. Η  κατάθλιψη και η κόπωση αλληλοτροφοδοτούν το ένα το άλλο με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να διακρίνετε συμπτώματα κατάθλιψης, ώστε να την αντιμετωπίσετε. Το σίγουρο είναι πως οι πολλές υποχρεώσεις σας προκαλούν σωματική κόπωση στη αλλά και σας πιέζουν ψυχολογικά στην προσπάθεια σας να είστε πολύ καλή σε όλους τους τομείς.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που σας προκαλούν αδυναμία οφείλετε να αντιμετωπίσετε το διαρκές αίσθημα κόπωσης, που αισθάνεστε  φροντίζοντας να έχετε μια υγιεινή διατροφή, να εξασφαλίζετε λίγες ώρες για προσωπική χαλάρωση, να δέχεστε συναισθηματική και πρακτική στήριξη από το περιβάλλον σας.