ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντίθετοι στην συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία

Σε ανακοινωση του οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την αντίθεση τους στην συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Διαβάστε παρακάτω όλη την ανακοίνωση. 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από την κυβέρνηση την άμεση ακύρωση της διακρατικής συμφωνίας πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία γιατί:

1. Από τον περασμένο Φεβρουάριο πέρασε ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξοπλιστικό εμπάργκο εναντίον της Σαουδικής Αραβίας λόγω της εμπλοκής της στον πόλεμο της Υεμένης στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κράτη τα οποία παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αγοράζουν όπλα από την ΕΕ.

2. Τον περασμένο Σεπτέμβρη αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των κριτηρίων εξαγωγής όπλων για τις χώρες της ΕΕ, επικαιροποιώντας απόφαση του 2008 η οποία αν εφαρμοζόταν από τα κράτη μέλη ίσως να μην χρειαζόταν η φετινή της  τροποποίηση.

3. H απόφαση/κοινή θέση των κρατών ΕΕ του 2008 και αυτή του περασμένου Σεπτέμβρη θέτουν ξεκάθαρα ως απαραβίαστο όρο – μεταξύ άλλων- για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού σε μία χώρα εκείνο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

4. H Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ των χωρών που κατέχουν προεξάρχουσα θέση στην παγκόσμια κατάταξη καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

5. Στην Υεμένη ο αθέατος για τη δύση πόλεμος έχει κοστίσει ήδη τη ζωή χιλιάδων αθώων ανθρώπων ενώ το 80% των παιδιών στη χώρα χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό. Τον περασμένο Απρίλιο ήρθε και η χολέρα  να προστεθεί στο σκηνικό της  σπαρασσόμενης, εδώ και 2,5 χρόνια από τον πόλεμο, χώρας. H Σαουδική Αραβία ως επικεφαλής του συνασπισμού που μάχεται στην Υεμένη στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων  καταγγέλλεται για εγκλήματα πολέμου και για βομβαρδισμό αμάχων από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ταυτόχρονα με τις αλλεπάλληλες και συνεχιζόμενες κατηγορίες εις βάρος της  για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Με αυτόν τον «δημοκρατικό παράδεισο» η χώρα μας συνάπτει διακρατικές συμφωνίες για πώληση στρατιωτικού υλικού και όπλων παραβιάζοντας κάθε ηθικό κανόνα αλλά και ευρωπαϊκά ψηφίσματα και αποφάσεις του συμβουλίου της ΕΕ.

Όλα αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και για την αντιπολίτευση. Κατά τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη βουλή για το ζήτημα αυτό η μεταξύ τους αντιπαράθεση αφορά στους μεσάζοντες και τα κέρδη που δεν εισπράχθηκαν. Ενώ η πολιτική απόφαση για πώληση όπλων σε μία χώρα η οποία  κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου μένει στο απυρόβλητο, είναι  ηθικά νόμιμη, αποδεκτή και επικυρωμένη με την ψήφισή της στην Ελληνική Βουλή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τα ειρηνιστικά κινήματα σε εγρήγορση απέναντι σε τέτοιες επιλογές. Ο ρόλος της Ευρώπης είναι για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή και όχι για την ενίσχυση πολεμικών μηχανών που συντηρούν αέναες συγκρούσεις.