ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τους σωματοφύλακες του Ερντογάν

Η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά σωματοφυλάκων και μελών της προσωπικής φρουράς  του Ταγίπ Ερντογάν για την βίαιη καταστολή κούρδων διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον εξόργισε τον πρόεδρο της Τουρκίας που δηλώνει, σύμφωνα με το CNN, ότι θα αντιδράσει σε πολιτικό επίπεδο στα εντάλματα.

Την Πέμπτη, οι εισαγγελικές αρχές στην Ουάσινγκτον εξέδωσαν 12 εντάλματα κατά των ανδρών της ασφαλείας του Ερντογάν. Φωτογραφίες και βίντεο είχαν δείξει ότι είχαν απωθήσει με μεγάλη βιαιότητα Κούρδους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, καταδίκασε την απόφαση των αμερικανικών Αρχών και μίλησε για «μεροληπτική απόφαση» που «στερείται νομικής βάσης».

Επέρριψε, μάλιστα, ευθύνες για τον «διαπληκτισμό μπροστά από την οικία του τούρκου πρέσβη» στην αποτυχία των μέτρων ασφαλείας που είχαν λάβει οι αμερικανικές αρχές.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι New York Times μάλιστα είχαν δημοσιεύσει εκτεταμένο αφιέρωμα στο οποίο καταγράφονταν λεπτομερώς τα πρόσωπα των σωματοφυλάκων που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Καταδικάστηκαν πραξικοπηματίες

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δικαστήριο στην Αγκυρας επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε 23 άτομα τα οποία κατηγορούνταν για συνέργεια στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Είναι η πρώτη απόφαση που λαμβάνεται στην Αγκυρα για αυτήν την υπόθεση, την ώρα που άλλες δίκες συνεχίζονται στην Κωνσταντινούπολη και αλλού.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και τη στέρηση της ελευθερίας ενός ανθρώπου. Μεταξύ άλλων κατηγορούνταν για το ότι ανάγκασαν τον γενικό γραμματέα της τουρκικής προεδρίας Φαχρί Κασιργκά να μπει μέσα σε ένα ασθενοφόρο και τον οδήγησαν σε βάση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Αγκυρα, από την οποία συντόνιζαν την απόπειρα του πραξικοπήματος.