ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι δικηγόροι προσφεύγουν στο ΣτΕ για τις εισφορές και τα «μπλοκάκια»

Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφάσισε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να κριθούν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές και τα «μπλοκάκια», αντιδρώντας ταυτόχρονα στις κυοφορούμενες διατάξεις για συναινετικά διαζύγια-εξπρές από συμβολαιογράφους (αντί για δικαστήρια), και κρίνοντας παράλληλα ότι οι δικηγόροι δεν υποχρεώνονται κατ’ αρχάς να χρησιμοποιούν POS.

Η Ολομέλεια, υπό τον πρόεδρό της Β. Αλεξανδρή, θα προσβάλει ως αντισυνταγματικό τον ασφαλιστικό Ν. 4387/16 και υπουργικές αποφάσεις του Δεκεμβρίου που πρόβλεψαν τον υπολογισμό των εισφορών αλλά και την οργάνωση και στελέχωση του ΕΦΚΑ.

Επιτροπή έγκριτων νομικών συντάσσει αίτηση ακύρωσης και υπόδειγμα ατομικών προσφυγών για τους δικηγόρους, που καλούνται, όταν πληρώνουν εισφορές, να επιφυλάσσονται με συγκεκριμένο κείμενο ότι θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, προσβάλλοντας διοικητικά ή δικαστικά τις σχετικές πράξεις.

Για τα συναινετικά διαζύγια η Ολομέλεια εκφράζει «απερίφραστη και ομόθυμη αντίθεση στον κυβερνητικό σχεδιασμό να αφαιρεθούν από τα πολιτικά δικαστήρια», προβάλλοντας συνταγματικές ενστάσεις, παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και σοβαρά δικαιοπολιτικά ζητήματα. Η λύση του γάμου με συμβολαιογραφική πράξη καταλήγει σε σύγχυση και πλήρη σύμπτωση του γάμου με το σύμφωνο συμβίωσης ετεροφύλων, που μάλιστα καθίσταται ελκυστικότερο -τονίζει η Ολομέλεια-, καθώς επιτρέπει τη συμβατική ρύθμιση των συνεπειών, ιδίως για τα περιουσιακά αποκτήματα, δημιουργώντας ζήτημα συνταγματικότητας.

Τα διαζύγια – εξπρές
Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργεί, κατά την Ολομέλεια, η έκδοση διαζυγίου από συμβολαιογράφο αντί δικαστηρίου, ενώ η διεθνής τάση είναι η συγκρότηση ειδικών οικογενειακών δικαστηρίων με αρμοδιότητα για όλα τα θέματα της οικογένειας και όχι η αφαίρεση οικογενειακών διαφορών από τη Δικαιοσύνη.

Για τα POS τονίζει ότι δεν εκδόθηκε υπουργική απόφαση για ένταξη των δικηγόρων στην υποχρεωτική αποδοχή καρτών και ότι η σχετική ρύθμιση μιλά για αναγραφή πληροφοριών «στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο», ενώ οι δικηγόροι δραστηριοποιούνται σε δικηγορικά γραφεία και όχι σε εμπορικά καταστήματα με ταμείο.