ΕΙΔΗΣΕΙΣ
adeies_domisis

Ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας χώρας

Οι απόψεις της Περιφερειακής παράταξης Πολίτες Μπροστά για το υπό διαβούλευση γενικό πολεοδομικό σχέδιο Θεσσαλονίκης

Polites-Mprosta-logoΟ χωρικός σχεδιασμός αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας χώρας διότι συνιστά ένα βασικό πλαίσιο για να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους στο χώρο ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και δημιουργεί ένα κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης για τις επενδυτικές επιλογές. Σχετίζεται βέβαια με τις πολιτικές επιλογές και τις αντιλήψεις περί ανάπτυξης της εκάστοτε κοινωνικής πλειοψηφίας.

Καθώς τις τελευταίες δεκαετίες οι αλλαγές των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών είναι πολύ γρήγορες , και συγχρόνως  οι πολιτικές αλλαγές  δεν θα πρέπει να διαλύουν τους άξονες του χωρικού σχεδιασμού, η επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στην υιοθέτηση Στρατηγικών Χωροταξικών Σχεδίων (Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια) που να διατυπώνουν τους γενικούς αναπτυξιακούς άξονες της χώρας, ενώ παράλληλα μεταθέτει την διαμόρφωση πιο λεπτομερών προτεραιοτήτων στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό.  Έτσι  το επενδυτικό κλίμα διατηρείται σταθερό.

Υπάρχουν παράλληλα και τα Ειδικά Χωρικά Πλαίσια, που συνιστούν Εθνικά Χωροταξικά Σχέδια για κορυφαίες επιλογές ανάπτυξης (π.χ. Τουρισμός, Βιομηχανία). Τα Ειδικά Σχέδια δίδουν κατευθύνσεις για τις επιλογές των Περιφερειακών Σχεδίων εστιάζοντας, ωστόσο, και σε λεπτομέρειες ειδικότερων εφαρμογών (πχ, υπερπολυτελή ξενοδοχεία με ιδιωτικές ακτές, οργάνωση παραγωγικών υποδοχέων κλπ.).

Τα Πολεοδομικά Σχέδια σκοπεύουν στη ρύθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων στα  αστικά κέντρα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα όμως  υπάρχουν και οι χώροι μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως πχ. η ΔΕΘ και το Λιμάνι για την πόλη μας. Οι χώροι αυτοί επειδή αποτελούν στρατηγικά σημεία αναπτυξιακού σχεδιασμού είναι λογικό να εξετάζονται στα Περιφερειακά Πλαίσια, που είναι στρατηγικά σχέδια. Πολύ περισσότερο για την πόλη της Θεσσαλονίκης για την οποία δεν συντάσσεται πλέον ξεχωριστό Ρυθμιστικό Σχέδιο αλλά ενσωματώνεται στο Περιφερειακό Πλαίσιο. Επιπλέον οι επιτρεπόμενες χρήσεις για τους χώρους αυτούς πρέπει να διατηρούν μεγάλη ευελιξία για τις τελικές αποφάσεις του επενδυτή, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της επένδυσης και να μεγιστοποιείται το κοινωνικό και οικονομικό όφελος. Τα σημεία αυτά μπορεί να τα διαχειριστεί ένας αναπτυξιακός φορέας, όπως π.χ. το ΤΑΙΠΕΔ, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους (δήμος, περιφέρεια, κάτοικοι). Οι επαγγελματικοί φορείς (επιμελητήρια, μελετητές, κατασκευαστές ) αποτελούν επίσης εταίρους μιας τέτοιας διαβούλευσης και ισχυρούς παράγοντες για την επιτυχία του χωρικού σχεδιασμού. Σε μια πετυχημένη διαβούλευση θα αναδειχθούν προτεραιότητες που δεν κατασπαταλούν δημόσιους πόρους, καθώς και λύσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Η λογική αυτή δεν αποτυπώνεται στο υπό διαβούλευση ΓΠΣ Θεσσαλονίκης, στο οποίο προτείνεται μια πληθώρα μελετητικών εργασιών που πιθανά θα δεσμεύσουν τις  επενδυτικές επιλογές στην πόλη, σήμερα,  σε ένα τόσο ευμετάβλητο  οικονομικό περιβάλλον.

Θεωρούμε ότι αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι ο Περιφερειακός Χωρικός Σχεδιασμός και ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός του μητροπολιτικού κέντρου συμπίπτουν χρονικά, και έτσι δημιουργούνται θετικές προοπτικές για έναν μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης στο πνεύμα που περιγράψαμε, όπως γίνεται σε όλες τις  σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

Για το λόγο αυτό θέτουμε ως βασική προτεραιότητα τη συζήτηση για τις συνέργειες αυτών των δύο σχεδίων ως προς τις βασικές επιλογές και κατευθύνσεις που αφορούν κρίσιμους χώρους η αξιοποίηση των οποίων θα καθορίσει τη μελλοντική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιτροπή Χωροταξίας Πολίτες Μπροστά: Παπαμίχος Νίκος, Γιαννακού Αθηνά,  Μακράκης Χρυσόστομος

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Aρθρα-Απόψεις»  δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του press724.gr.