ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας ζητούν την ένταξη τους στο ενιαίο αλβανικό κράτος

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα για το ενδεχόμενο ένωσης της χώρας του με το Κόσοβο προκάλεσαν ενθουσιασμό στην Πρίστινα αλλά και στις περιοχές της νότιας Σερβίας όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι , επιβεβαίωσε ότι η ένωση όλων των Αλβανών θα αποτελέσει την απάντηση στο ενδεχόμενο διακοπής της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων.

«Εάν η Ευρώπη μας κλείσει την πόρτα τότε όλοι οι Αλβανοί θα ζήσουν σε ένα και ενιαίο κράτος και θα συνεχίσουν από κοινού τις προσπάθειες ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια» δήλωσε χαρακτηριστικά, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΄΄Free Europe΄΄ , ο πρόεδρος του Κοσόβου. Μετά τον Θάτσι, την σκυτάλη, στην εκδήλωση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, ανέλαβε ο δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς, που βρίσκεται στην νότια Σερβία, Γιονούζ Μουσλίου. «Η ένωση Αλβανίας και Κοσόβου χωρίς την ένταξη και της κοιλάδας του Πρέσεβο δεν θα είχε κανένα νόημα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε στην Σερβία ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας» δήλωσε ο Μουσλίου στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων ΄΄Preseva Jone΄΄.

Ο δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς αμφισβήτησε, ανοιχτά, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στην περιοχή δηλώνοντας ότι « οι περιοχές της νότιας Σερβίας όπου κατοικούν Αλβανοί αποτελούν τμήμα του κράτους του Κοσόβου το οποίο αποσπάστηκε με τη βία». Με αρκετή δόση κυνισμού δήλωσε μάλιστα ότι «η Σερβία θα πρέπει να ευγνωμονεί τους Αλβανούς που διεκδικούν μόνο την κοιλάδα του Πρέσεβο και όχι και την πόλη Νις, χωρίς την οποία δεν μπορεί να γίνεται λόγος για Μεγάλη Αλβανία ». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στη Σερβία. Ο υπουργός εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε προκλητική και επικίνδυνη την συμπεριφορά των Αλβανών πολιτικών εκτιμώντας ότι αυτοί αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια. «Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια που εκστομίζουν διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσοβο» προειδοποίησε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ειδικότερα για τον Γιονούζ Μουσλίου ανέφερε ότι είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η δημιουργία της ΄΄Μεγάλης Αλβανίας΄΄ αποτελεί κοινό στόχο όλων των Αλβανών πολιτικών. «Σήμερα ο Μουσλίου αποκάλυψε ότι στα σχέδια τους είναι και η διεκδίκηση της πόλης Νις, αύριο θα ζητήσουν τα Σκόπια , το Ούλτσιν στο Μαυροβούνιο και την Ήπειρο» αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Ντάτσιτς που εξέδωσε το σερβικό ΥΠΕΞ. Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς κάλεσε τις ΗΠΑ, την Ε. Ε. και την Μεγάλη Βρετανία να αντιδράσουν πριν να λάβουν οι εξελίξεις επικίνδυνη τροπή. «Ευτυχώς για την ώρα πρόκειται για όνειρα των Αλβανών, αλλά στα Βαλκάνια πολύ εύκολα τα όνειρα γίνονται εφιάλτης» προειδοποίησε σε γραπτή δήλωση του ο Ίβιτσα Ντάτσιτς. Μετά τις δηλώσεις Μουσλίου αντέδρασε και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει άμεσα την συμπεριφορά των Αλβανών πολιτικών. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, επιτέλους, να σπάσει τη σιωπή της και να επαναφέρει στην τάξη του πολιτικούς των Αλβανών» αναφέρει σε δήλωση του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.