apth

Οδηγός: Φοιτητής στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί η καλύτερη φοιτητούπολη της Ελλάδας, καθώς σχεδόν όλες οι Σχολές βρίσκονται αρκετά κοντά μεταξύ τους και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, κάνοντας τα πράγματα αρκετά εύκολα για τους φοιτητές. Εάν εσείς ή το παιδί σας πέρασε φέτος εκεί, ετοιμαστείτε για ψάξιμο φοιτητικού σπιτιού κυρίως στο κέντρο της πόλης, πολλές γευστικές μπουγάτσες και βόλτες στα αμέτρητα καφέ και ταβερνάκια.

Τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες που πρέπει να μάθεις, για να παίζεις τη Θεσσαλονίκη στα δάκτυλα. Η Λεωφόρος Νίκης (παραλιακή), η Τσιμισκή και η Εγνατία. Όλες παράλληλες μεταξύ τους, ορίζουν το Κέντρο της πόλης. Εκεί θα βρεις τα πάντα. Από φαγητό και καφέ μέχρι σινεμά και μαγαζιά για όλα τα γούστα.

Το καλό βέβαια με τη Θεσσαλονίκη είναι ότι, παρά την τεράστια της έκταση, οπουδήποτε κι αν μένεις μπορείς να φτάσεις εύκολα στο κέντρο μέσω των αστικών συγκοινωνιών. Αυτό σου δίνει μεγαλύτερο εύρος επιλογών για την περιοχή που θα καταλήξεις να μείνεις.

Σπίτι και κόστος ζωής

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βρίσκονται στην καρδιά της πόλης. Το κέντρο είναι πανάκριβο όσον αφορά τα ενοίκια. Για να έχεις μια… εικόνα του τι συμβαίνει, όσο πιο κοντά στη θάλασσα, τόσο πιο ακριβό είναι. Βέβαια, τα διαμερίσματα του κέντρου είναι πιο παλιά, όμως σου δίνουν το πλεονέκτημα να βρίσκεσαι σχεδόν δίπλα στη σχολή σου. Μπορείς δηλαδή να πηγαίνεις είτε με τα πόδια, είτε με λεωφορείο και να είσαι σε λίγα λεπτά στο Πανεπιστήμιο.

Οι περιοχές γύρω από τις σχολές είναι ιδανικές, όπως πολύ καλές είναι και οι περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αφού υπάρχει τακτική συγκοινωνία, κάτι που δεν ισχύει για τις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Έτσι, η Τριανδρία, η Τούμπα, η Λεωφόρος Στρατού, η Δελφών είναι γειτονιές που βολεύουν και το ενοίκιο δεν ξεφεύγει. Αντίθετα, όσοι ζουν στις δυτικές συνοικίες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη μετακίνησή τους. Αν ψάξεις καλά ένα στούντιο στο κέντρο σε παλιές πολυκατοικίες μπορεί να κάνει και γύρω στα 150 ευρώ, οι γκαρσονιέρες γύρω στα 200 κι ένα δυάρι 250-300 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη μπορείς να φτάσεις με όποιον τρόπο θες είτε με ΚΤΕΛ, είτε με τρένο, είτε αεροπορικώς. Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί πάρα πολλούς προορισμούς στην Ελλάδα. Από την Αθήνα και τα Χανιά μέχρι την Καλαμάτα και την Ρόδο. Φυσικά από τη Θεσσαλονίκη φεύγουν πτήσεις και προς το εξωτερικό, γεγονός που θα εκμεταλλευτείς στην φοιτητική σου ζωή όποτε βγαίνουν φτηνά εισιτήρια για να πηγαίνεις low budget ταξίδια.

Σε αυτή την πόλη δεν έχεις πολλές επιλογές μετακίνησης αν δεν έχεις αυτοκίνητο. Η μόνη σου λύση είναι τα λεωφορεία και τα ταξί. Εάν παίρνεις συχνά λεωφορείο προτίμησε τη μηνιαία κάρτα, η οποία κοστίζει μόλις 15 ευρώ για τους φοιτητές.

Γενικά, υπολόγισε το ότι χρειάζεσαι γύρω στα 700 ευρώ το μήνα, εκτός αν ξεφεύγεις με τη νυχτερινή διασκέδαση, οπότε μάλλον θα χρειαστείς κάτι παραπάνω.

 

Συμβουλές για το φοιτητικό σπίτι

  • Να υπογράφεις πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνεις ποτέ προφορικές συμφωνίες.
  • Να μην προκαταβάλεις ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αυτήν την περίοδο εξαπατούν τους ανυποψίαστους φοιτητές και θησαυρίζουν σε βάρος τους.
  • Να απευθυνθείς σε κτηματομεσίτες για εξεύρεση κατοικίας, οι οποίοι εξοφλούνται μετά το πέρας του συμβολαίου της μίσθωσης.
  • Να ελέγξεις το διαμέρισμα για τυχόν τεχνικά προβλήματα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, θέρμανση κ.λπ.).
  • Να ρωτήσεις για το ποσοστό που θα πληρώνεις στα κοινόχρηστα, όπως και για άλλες δαπάνες.
  • Να διαπραγματευτείς το ύψος του μισθώματος.
  • Να δεις αρκετές κατοικίες, πριν καταλήξεις.
  • Να μην βιάζεσαι να συμφωνήσεις και να αναζητήσεις κατοικίες που βρίσκονται μακριά από τις Σχολές, αρκεί οι περιοχές αυτές να έχουν καλή συγκοινωνία.
  • Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, είναι η συγκατοίκηση δύο ή τριών ατόμων σε σπίτια με πολλά δωμάτια, τα οποία είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια.
  • Η σύνταξη μίας λίστας με τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το νέο σου σπίτι κρίνεται απαραίτητη.
  • Εάν προτιμήσεις να απευθυνθείς σε κάποιον μεσίτη, να βρεις κάποιον που εξασκεί νόμιμα το συγκεκριμένο επάγγελμα. Τα μεσιτικά γραφεία διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και δουλειά τους είναι να σου βρουν σπίτι, πριν σε χρεώσουν για τις υπηρεσίες τους.

 

Η φοιτητική ζωή στο Πανεπιστήμιο

Το φαγητό στις λέσχες δεν είναι και το ιδανικό, εάν σκεφτεί κανείς τι μπορεί να φάει έξω. Αλλά είναι ό,τι πρέπει για τις περιόδους που δεν έχεις καθόλου χρήματα. Την ημέρα της εγγραφής σου φρόντισε να ενημερωθείς ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσεις για να μπορείς να τρως και εκεί.

Τα ωράρια της Βιβλιοθήκης είναι αρκετά βολικά και ιδιαίτερα την περίοδο της εξεταστικής, καθώς συνήθως παρατείνεται. Μπορείς πάντα να διαβάσεις και στη βιβλιοθήκη της Σχολής σου, αλλά εκεί τα ωράρια είναι διαφορετικά.

Γενικά το κλίμα στις Σχολές είναι αρκετά ωραίο κι αν είσαι πρωτοετής δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να κάνεις παρέες, καθώς οι περισσότεροι είναι ανοιχτοί στις νέες γνωριμίες.

 

Που θα διασκεδάσεις

Τα συνοικιακά καφέ γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση, με πολύ λογικές τιμές. Επίσης, τα καφέ γύρω από τη Ροτόντα, η Ικτίνου και κάποια καφέ της παραλιακής αποτελούν τα σημεία ραντεβού των φοιτητών. Για τις νυχτερινές εξόδους, η Βαλαωρίτου και η περιοχή κοντά στα Λαδάδικα θα είναι σίγουρα μέσα στις επιλογές σου. Επιπλέον, η πλατεία Άθωνος είναι ένας από τους ονομαστούς φοιτητικούς… προορισμούς, σε μια πόλη που ξέρει πολύ καλά να τρώει και οι τιμές δεν ξεφεύγουν.

Φυσικά, το καλοκαίρι δεν υπάρχει φοιτητής στη Θεσσαλονίκη που να μην πέρασε από την Χαλκιδική ή το κάμπινγκ του Πανεπιστημίου στο Ποσείδι.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι βρίσκεσαι εκεί για να διαβάσεις και να πάρεις το πτυχίο σου, οπότε φρόντισε να μην το παρακάνεις με τη διασκέδαση και χάσεις τη μπάλα.

Επιμέλεια Νικολέτα Ευσταθίου Πηγές: vice.com/gr, foithtips.com, neolaia.gr