ΕΙΔΗΣΕΙΣ
mamatseio

Ξεσηκωμός στην Κοζάνη για το Νοσοκομείο – Τι λέει το υπουργείο Υγείας

Από τις 11 το πρωί χιλιάδες πολίτες της Κοζάνης βρέθηκαν έξω από το Δημαρχείο της πόλης, στο Πανκοζανίτικο Συλλαλητήριο για την Υγειά, με αφορμή την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.

Αυτό που ζητάνε όχι μόνο οι εργαζόμενοι στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο αλλά και οι πολίτες και οι φορείς της πόλης είναι αρχικά η άμεση πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, κάτι που αποτελεί μείζον διαχρονικό πρόβλημα για το ίδρυμα. Ζητούν επίσης, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους, λέγοντας παράλληλα όχι στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της Υγείας.

kozani_nosokomeio_poreia

Kozani_nosokomeio

Το Press724.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Ντέντη, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην μαζική στήριξη που υπήρξε στο Συλλαλητήριο από τους κατοίκους της Κοζάνης αλλά και στην καθολική απεργία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης. Συνέχισε λέγοντας πως αυτή την στιγμή το Νοσοκομείο υπολειτουργεί, καθώς η έλλειψη προσωπικού ανέρχεται στο 40%, με 35 γιατρούς να καλούνται να καλύψουν 200 κενές θέσεις. Από εκεί και πέρα όμως, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της Παθολογικής και Παιδιατρικής, καθώς  θα έχουν την δυνατότητα λειτουργίας μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του, κ. Ιωαννίδης, τόνισε πως η υποβάθμιση της υγείας στην πόλη της Κοζάνης τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται και επισήμανε το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει και δεν είναι άλλο από την μείωση του προσωπικού στο Νοσοκομείο. Τα παράπονα είναι πολλά και στρέφονται όπως μας είπε ο δήμαρχος της Κοζάνης στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας πως έχει βαρεθεί να ακούει τα ευχολόγια περί προσλήψεων. Ο Δήμος, ωστόσο θα συνεχίσει να πιέζει για την αποκατάσταση αξιοπρεπούς υγείας στην πόλη με συνεχόμενες κινητοποιήσεις ως μέτρο πίεσης προς το Υπουργείο.

Παρά την επικοινωνία του Press724 με το Υπουργείο Υγείας για κάποιο σχόλιο επί του θέματος, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια επίσημη απάντηση.

Υπουργείο Υγείας : Σε εξέλιξη η τοποθέτηση 13 γιατρών στο νοσοκομείο

Απαντώντας σε ερώτηση του Press724.gr, πηγή του υπουργείου υγείας διαβεβαίωσε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία τοποθέτησης 13 επικουρικών γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο, αναφέροντας πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί, καθώς απομένει μόνο η αποδοχή της θέσης από τους γιατρούς που έχουν οριστεί.

Στο νοσοκομείο, κατόπιν αιτήματος του ιδρύματος, θα τοποθετηθούν αναλυτικά δύο παθολόγοι, δύο παιδίατροι , δύο ψυχίατροι, ένας αναισθησιολόγος, δύο μαιευτήρες- γυναικολόγοι, ένας καρδιολόγος, ένας μικροβιολόγος και δύο ορθοπεδικοί .

Σύμφωνα με την ίδια πηγή του υπουργείου Υγείας, από τον Ιανουάριο θα προκηρυχτούν 2500 μόνιμες θέσεις για τον τομέα υγείας στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι γιατροί θα είναι 580. Η «μερίδα του λέοντος»  από τους γατρούς, συγκεκριμένα οι 81 θα τοποθετηθούν στην 3η ΥΠΕ, της Δυτική Μακεδονίας, στην οποία υπάγεται και η  Κοζάνη.

Ρεπορτάζ: Τάσος Λαζαρίδης