ΕΙΔΗΣΕΙΣ
nea-dimokratia

ΝΔ: Που θα κριθεί η σημερινή μονομαχία

Η ώρα του νέου αρχηγού στη ΝΔ έφτασε και οι φίλοι του κόμματος από τις 7 το πρωί καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη για τον επόμενο ισχυρό άνδρα της γαλάζιας παράταξης.

Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι συμμετείχαν και στον πρώτο γύρο –404.078 νεοδημοκράτες- που εκτός του προσώπου που θα επιλέξουν να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, αποφασίζουν παράλληλα την ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ της επόμενης μέρας, καθώς και την αντιπολιτευτική τακτική που επιθυμούν να ακολουθηθεί απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι δύο μονομάχοι τους τέσσερις σχεδόν προηγούμενους μήνες διασταύρωσαν πολλές φορές τα ξίφη τους, ανέπτυξαν το όραμά τους για την παράταξη που επιθυμούν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός τους.

Το δικό τους ρόλο έπαιξαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής που εξ αρχής στήριξε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη και ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κράτησε επισήμως ουδέτερη στάση, ωστόσο στελέχη που αναφέρονται σε αυτόν βρέθηκαν δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη αρχικά και τώρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και στα δύο επιτελεία υπάρχει αισιοδοξία για το σημερινό αποτέλεσμα, διαβάζοντας προφανώς διαφορετικά τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά και τις μετρήσεις, δημοσιοποιημένες και κρυφές. Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι η τελική διαφορά υπέρ αυτού θα φτάσει το διψήφιο νούμερο, ενώ τελείως διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι στενοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία τα δεδομένα του πρώτου γύρου έχουν ανατραπεί.

Αττική και Κεντρική Μακεδονία

Καθοριστικός παράγοντας για το σημερινό αποτέλεσμα είναι ο αριθμός αυτών που τελικά θα ψηφίσουν. Μειωμένη συμμετοχή θεωρείται πιθανόν ότι θα ευνοήσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με παρακαταθήκη τις 11 και πλέον μονάδες διαφορά του πρώτου γύρου, ενώ όσο πιο πολλοί πάνε τελικά στις κάλπες, τόσο πιο πολλά χαμόγελα θα φέρουν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αισιοδοξεί με μεγαλύτερες πιθανότητες για την νίκη.

Περιφέρειες – κλειδιά για το αποτέλεσμα είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία, όπου ψήφισαν στον πρώτο γύρο σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα. Οπότε, προς όποιον από τους δύο υποψηφίους γείρει η ζυγαριά στις δύο αυτές περιοχές, αυτομάτως θα τον καταστήσει μεγάλο φαβορί για την νίκη.

Οι ψηφοφόροι Τζιτζικώστα

Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της συμπρωτεύουσας κομβικός θα είναι ο ρόλος του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος, παίζοντας… εντός έδρας, είχε επικρατήσει στις 20 Δεκεμβρίου (21% το πανελλήνιο ποσοστό του). Οπότε μεγάλη σημασία έχει το τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του, πολλοί εκ των οποίων θεωρούνται «καραμανλικοί» και συγκλίνουν προς την πλευρά Μεϊμαράκη, άλλοι όμως επιμένουν στην ανάγκη ανανέωσης και σε πρόσωπα, στρεφόμενοι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ο ίδιος άλλωστε ο περιφερειάρχης μπορεί να μην πήρε θέση επισήμως υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, όμως με τη δήλωσή του, εκτιμήθηκε πως «έκλεισε το μάτι» στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη.

Κάτι, που έκανε ξεκάθαρα και από την πρώτη στιγμή ο τέταρτος υποψήφιος του πρώτου γύρου, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να ψηφίσει σήμερα τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το ερώτημα βέβαια είναι σε τι βαθμό θα εισακουστεί από τους ψηφοφόρους, που αποτελούν σχεδόν το 11% του εκλογικού σώματος.

Σε επίπεδο προεκλογικής ρητορικής των δύο, το βράδυ προφανώς θα μάθουμε πόσο έπεισαν τους ψηφοφόρους για μια σειρά ζητημάτων, όπως: η ικανότητά τους να αποτρέψουν την διάσπαση της παράταξης, να την αναγεννήσουν και να δημιουργήσουν μια μεγάλη κεντροδεξιά δύναμη, η δυνατότητα και η θέλησή τους να αξιοποιήσουν τους καταλληλότερους και αξιότερους στην ΝΔ της επόμενης μέρας και να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα των οικονομικών του κόμματος.

Χωρίς αντίτιμο

Οι δύο υποψήφιοι θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα από τα στρατηγεία τους, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη Δάφνη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χαλκοκονδύλη, ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα ψηφίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λασίθι και ακολούθως θα επιστρέψει στην Αθήνα και τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας, ούτε θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

Θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής) ή το διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει) ή το δίπλωμα οδήγησής τους.

Πηγή: euro2day.gr