ΕΙΔΗΣΕΙΣ
triantafilidis2

ΝΑΤΟ  ΝΑΤΟ  είσαι εδώ;

Του Μιχάλη Γ. Τριανταφυλλίδη

Λέγαμε εχθές, για τον καταστροφικό εμφύλιο,  ο οποίος συνεχίζεται ασταμάτητος, με χιλιάδες  θύματα, καθημερινά.

Ο οποίος εμφύλιος πόλεμος, βέβαια, τον μόνον που ενδιαφέρει, γιατί αυτός τον σχεδίασε, είναι ο Ερντογάν.

Τον δε Ερντογάν, τον ενδιαφέρει για ένα και μόνον λόγο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, έβαλε την χώρα του, σε μια πελώρια περιπέτεια, με απρόβλεπτες συνέπειες, έχοντας στο μυαλό του, μόνον, το προσωπικό του μεγαλείο.

Ο Ερντογάν, θέλει να ανατρέψει το σημερινό, τελείως χωλό, αλλά παρόλα αυτά δημοκρατικό καθεστώς, του Κεμάλ, όσο και όπως έφτασε στις μέρες μας και να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς απόλυτης, σχεδόν, μοναρχίας, το οποίο ονομάζει Προεδρική Δημοκρατία.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Έκανε ότι έκανε για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Πλειοψηφία, που να του επιτρέπει να ψηφίσει μόνος  του την συνταγματική αναθεώρηση.

Η Μέρκελ,  κινούμενη σε τελείως λάθος κατεύθυνση, σε σχέση με τους Αμερικανούς και Ρώσους, αλλά και τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα,  θα έλεγα, τον στήριξε, τον προπαγάνδισε και πήρε, τελικα το ΑΚΡ, το 50%, σχεδόν του εκλογικού σώματος, ευτυχώς για την Τουρκία, δυστυχώς γι αυτόν, χωρίς να μπορεί να συμπληρώσει, ούτε τη δεύτερη φορά, την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τώρα πια ο σχεδιασμός λέει, ότι χρειάζεται 5, 6 εθνικιστές βουλευτές, ούτως ώστε να πάει  την συνταγματική αναθεώρηση σε δημοψήφισμα,  επειδή ακριβώς δεν θα συμπληρώσει στο κοινοβούλιο την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η πρώτη του κίνηση, για όσους γνωρίζουν τα Τουρκικά, ήταν να προσεγγίσει, πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, με όποιον τρόπο δυνατό μπορούσε, του Κούρδους.

Για τον λόγο αυτό, μέχρι και με τον Οτσαλάν έκανε συμφωνία. Ο Οτσαλάν τον στήριξε φανατικά, στήριξε την παύση των εχθροπραξιών, αλλά εμφανίστηκε το HDP, το οποίο στις εκλογές του Ιουνίου, έστειλε τον Ερντογάν στο 40%, γιατί οι Τούρκοι το αγκάλιασαν,  ως Τουρκικό Δημοκρατικό κόμμα και όχι Κουρδικό.

Οι εχθροπραξίες ούτως ή άλλως είχαν σταματήσει, υπήρχε ένα κλίμα ειρήνευσης ,το πιο σημαντικό ο ηγέτης του HDP, ο Ντεμιρτάς, δήλωνε σε όλους τους τόνους, πως οι Κούρδοι δεν θέλουν να αποσχιστούν από το Τούρκικο κράτος . Τούρκοι πολίτες είναι και απλώς ζητούν μια σχετική αυτονομία, για την περιφέρειά τους, που ο Νταβούτογλου είχε ήδη φτιάξει και την φόρμουλα, και την πρότεινε με χρονοδιάγραμμα και θεσμική θωράκιση.

Φόρμουλα κοινά αποδεκτή, που θα οδηγούσε λύση ένα πελώριο πρόβλημα που χρόνιζε.

Σε εκείνες τις εκλογές ο Ερντογάν, πήρε υψηλό ποσοστό στις περιοχές των Κούρδων, λόγω του ότι, οι κούρδοι είναι και φανατικοί και ραντικάλ μουσουλμάνοι και σ αυτό συμφωνούσαν με τον Πρόεδρο.

Ο Ερντογάν αμέσως, αλλάζει τακτική και με προβοκάτσιες και κινήσεις, τελείως εκτός θεσμικών ορίων, συνδαυλίζει και ωθεί σε νέα έκρηξη και μάλιστα με τρόπο πολύ πιό βίαιο από προηγουμένως. Να σας θυμισω μόνον τη δολοφονική επίθεση στην Άγκυρα, τη μέρα της διαδήλωσης για την ειρήνευση…

Στην αρχή υποστηρίζοντας το ISIS, ούτως ώστε να χτυπάν τους Κούρδους, αντ’ αυτού  και στη συνέχεια, οξύνοντας τα πράγματα, εισάγοντας τον εμφύλιο, όχι απλώς επάνω στα βουνά, αλλά μέσα στις Κούρδικες  πόλεις της ΝΑ Τουρκίας, όπου πλέον σκοτώνοντας αθώοι πολίτες… Να θυμίσω ίσως τη βομβιστική επίθεση και τη δολοφονία του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακίρ…

Στόχος του, να πείσει του εθνικιστές βουλευτές, ότι αυτός είναι  ο μόνος που πολεμάει  εναντίον των εχθρών του έθνους, που είναι  οι Κούρδοι,  και έτσι να εξασφαλίσει τα ψηφαλάκια, που χρειάζεται από το MHP στην βουλή.

Τα πράγματα φυσικά, δεν εξελίχθηκαν και δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως τα ζωγράφισε, με αποτέλεσμα ο πόλεμος να συνεχίζεται και ο διχασμός  να βαθαίνει.

Τώρα ανακοινώνει διαρκώς, ότι μέχρι τον Μάρτιο, θα ξεκαθαρίσει τελείως με το ΡΚΚ, τους χθεσινούς συμμάχου του, δηλαδή.

Που με τον αρχηγό τους, Οτσαλάν, μιλούσαν για μια νέα εποχή στην Τουρκία.

Εκείνο που δεν μπορούσε να προβλέψει όμως και του ήρθε ξαφνικό, ήταν η εξέλιξη στη Συρία, όπου επίσης, έκανε ότι μπορούσε περισσότερο, για να αποπροσανατολίσει και την κοινή γνώμη και την Ευρώπη.

Εξάλλου αυτή η μονόπλευρη και ανόητη εξωτερική πολιτική της Ευρώπης, δεν θέλει δα και τίποτε μαγικό,  για  να την μπουρδουκλώσεις και να χάσει  και τα αυγά και τα πασχάλια.

Έτσι κινούνταν ανεξέλεγκτος στην περιοχή δημιουργώντας διαρκώς χάσματα.

Τώρα , όπως είπαμε και χθες, η μέγγενη έκλεισε.

Ο Ερντογάν, θα έχει στα Νότια σύνορα, σε μία  οριογραμμή, 600 χλμ. Τουλάχιστον,  μόνον με Κούρδους, από την άλλη μεριά των συνόρων του.

Δεν μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτυχία, αυτής της τελείως προσωπικής  και εξωφρενικά τυχοδιωκτικής στρατηγικής,  από αυτήν του Τούρκου Προέδρου.

Γέμισε συντρίμμια και δίχασε καθέτως έναν ολόκληρο λαό,  μόνο και μόνον για να πετύχει την παντοκρατορία του  και την υστεροφημία του, ως ο νέος και πολύ σημαντικότερος κατά τη γνωμη του, Ατατούρκ του 21ου αιώνα.

Εξ άλλου η επιβολή, του να αναρτηθεί παντού η εικόνα του, δίπλα με του Κεμάλ, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από την παραλία…

Συνεχίζεται………..

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Aρθρα-Απόψεις»  δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του press724.gr.