ΕΙΔΗΣΕΙΣ
epanomi3

Νέες καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τον υδροβιότοπο Επανομής (Φωτό)

Σκληρή κριτική δέχθηκε η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού από τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» για τη χρησιμοποίηση δημοτικών μηχανημάτων και οχημάτων στον υδροβιότοπο της Επανομής.

Διαβάστε τι αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης της αντιπολίτευσης του Δήμου:

«Όπως τόνισε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πρέπει να αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια για την υπόθεση αυτή, ώστε να μην εκπέμπεται και λάθος μήνυμα προς τους συμπολίτες μας. Ότι δηλαδή από την ώρα που δεν αποδίδονται οι ευθύνες, θα αναρωτιούνται γιατί να μην προβούν και οι ίδιοι σε ανάλογες ενέργειες με αυτές της δημοτικής αρχής.

«Πέρα από τις όποιες νομικές ή οικονομικές του παραμέτρους, το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό: Οι όποιες ευθύνες, από την διπλή οικολογική παρανομία που διαπράχθηκε στον υδροβιότοπο του Ποταμού, βαρύνουν αποκλειστικά τη διοίκηση του Δήμου», είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού». Και υπογράμμισε ότι από τη διοίκηση του Δήμου εκπέμπεται λάθος μήνυμα και προς τους επαγγελματίες. Οι οποίοι, στη λογική ότι όλα μπορούν να «τακτοποιηθούν» από τη δημοτική αρχή, παρασέρνονται σε περιπέτειες με συνέπεια να κινδυνεύουν και οι επενδύσεις τους.

Τέλος ο Σπύρος Κουζινόπουλος προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη διοίκηση Μαυρομάτη ότι ακολουθεί επικίνδυνη πολιτική, που βάζει τη δημοτική αρχή σε περιπέτειες και οδηγεί το καράβι του Δήμου κατευθείαν στα βράχια. «Όσο πιο έγκαιρα το αντιληφθεί αυτό, τόσο το καλύτερο και για τη δημοτική αρχή αλλά και για τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών μας», κατέληξε.

Το κείμενο της ομιλίας

Το κείμενο της ομιλίας του επικεφαλής της «Συμπολιτείας» έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι στο δημοτικό συμβούλιο,

Κάποια στιγμή το απόγευμα της Τρίτησ, κάνοντας ζάπινγκ στο ραδιόφωνο, έπεσε πάνω σε μία γνώριμη φωνή. Ήταν αυτή του δημάρχου Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτη, που την ώρα εκείνη έδινε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Και τον άκουσα να επαναλαμβάνει 4-5 φορές ότι η διοίκησή του δραστηριοποιείται στο Δήμο Θερμαϊκού «με σεβασμό στους νόμους και το περιβάλλον». Το πόσο σεβασμό δείχνει η δημοτική αρχή, το αποδεικνύουν μία σειρά από ενέργειές της, με κορυφαία αυτή στον υδροβιότοπο του Ποταμού

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 27 Απριλίου, κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης δήλωνε ενώπιον μας: «Τρεις δημόσιες υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πουθενά αμμοληψία». Για να προσθέσει, όπως διαβάζουμε στα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης: «Καμία αμμοληψία δεν έγινε. Δεν μιλάει, ούτε το Δασαρχείο, ούτε η Αστυνομία, ούτε το Λιμεναρχείο. Δεν υπάρχει αμμοληψία».

Για να δούμε αν είναι έτσι τα πράγματα: Σύμφωνα με τη βεβαίωση που δόθηκε στη δημοτική αρχή από το αστυνομικό τμήμα Θερμαϊκού και αντίγραφό της μας χορήγησε ο διοικητής του, αστυνόμος Νικόλαος Τσώλας, κάποιος πολίτης τηλεφώνησε το μεσημέρι της 13ης Απριλίου στο κέντρο άμεσης δράσης, καταγγέλοντας ότι είχε γίνει παράνομη αμμοληψία από εκσκαφικό μηχάνημα στον υδροβιότοπο της Επανομής. Το «100» έστειλε εκεί περιπολικό, το οποίο δεν διαπίστωσε την ύπαρξη μηχανήματος ή εργασίες αμμοληψίας. Και πως άλλωστε να διαπιστώσει κάτι τέτοιο, αφού οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, είχαν τραβηχτεί την ώρα της αμμοληψίας μία εβδομάδα πριν, δηλαδή στο διάστημα 5-7 Απριλίου, όπως δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο Επανομίτης που τράβηξε τις φωτογραφίες. Και φυσικά οι αστυνομικοί του περιπολικού δεν έψαξαν για αμμοληψίες που είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες, αλλά εκείνη τη χρονική στιγμή. Επομένως, η βεβαίωση της αστυνομίας δεν προσθέτει κάτι διαφωτιστικό στο ερώτημα εάν έγινε ή όχι αμμοληψία την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Σα να μην του έφτανε η βεβαίωση της αστυνομίας, ο δήμαρχος Θερμαϊκού ισχυρίστηκε ότι «δεν μιλάει για αμμοληψία ούτε το Λιμεναρχείο». Αποταθήκαμε στον διοικητή του Λιμενικού Τμήματος Νέας Μηχανιώνας, αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος Γεώργιο Μακρή, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα του Ποταμού, καθώς οι καταγγελλίες δεν αφορούσαν τον αιγιαλό, με τον οποίο ασχολείται το Λιμενικό. Επομένως και αυτή η επίκληση του κ.Μαυρομάτη, έμεινε μετέωρη.

Όσον αφορά τέλος τις αναφορές του κ.Μαυρομάτη στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, για να αποδείξει ότι τάχα δεν διαπράχθηκαν αδικήματα στον υδροβιότοπο του Ποταμού, μάλλον ατύχησε ο δήμαρχος. Διότι το Δασαρχείο, με ένα αυστηρό έγγραφο που απέστειλε, όχι μόνο χαρακτήρισε ως παράνομη και αυθαίρετη ενέργεια την εκχέρσωση και ισοπέδωση τμήματος της προστατευόμενης περιοχής Natura, με το ξερίζωμα μάλιστα και δέντρων, αλλά παράλληλα, ο Δημόσιος Κατήγορος του Δασαρχείου προχώρησε και στην υποβολή μηνύσεων κατά συγκεκριμένων προσώπων από πλευράς Δήμου που ενέχονται στην υπόθεση.

Ο ισχυρισμός της δημοτικής αρχής ότι δεν επρόκειτο για αμμοληψία αλλά για απομάκρυνση πακτωμένων απορριμμάτων, δεν έπεισε κανέναν, ακόμη και στελέχη του κ.Μαυρομάτη. Ακόμη και αν δεχτούμε όμως την άποψη αυτή, περί της μη αμμοληψίας, και πάλι έχουμε να κάνουμε με καραμπινάτη παρανομία. Καθώς ο νόμος 3937 του 2011, που προστατεύει τις περιοχές Natura-2000, ξεκάθαρα απαγορεύει ακόμη και την κίνηση μηχανημάτων και οχημάτων μέσα στις προστατευόμενες περιοχές, προβλέποντας μάλιστα και ποινές φυλάκισης 8 μηνών και χρηματικά πρόστιμα για κάθε τέτοια παρανομία.

Ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα;

Φυσικά υπάρχει και ένα άλλο θέμα: Το Δασαρχείο, εκτός από τις ενέργειες που προαναφέραμε, απέστειλε προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τη μηνυτήρια αναφορά και έγγραφο ζητώντας να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ στο Δήμο Θερμαϊκού, όπως προβλέπει ο νόμος 1650 του 1986. Ποιος θα πληρώσει αυτό το πρόστιμο; Θα το επιβαρυνθούν όσοι παρανόμησαν; Θα το πληρώσει η δημοτική αρχή ή θα πέσει κι αυτό στις πλάτες των δημοτών του Θερμαϊκού μέσα από τα δυσβάστακτα δημοτικά τέλη;

Πέρα από τις όποιες νομικές ή οικονομικές του παραμέτρους, το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό: Οι όποιες ευθύνες, από την διπλή οικολογική παρανομία που διαπράχθηκε στον υδροβιότοπο του Ποταμού, βαρύνουν αποκλειστικά τη διοίκηση του Δήμου. Και πρέπει να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες, ώστε να μην εκπέμπεται και λάθος μήνυμα προς τους συμπολίτες μας. Οι οποίοι δικαίως, από την ώρα που δεν βγει στο φως όλη η αλήθεια για την υπόθεση αυτή, θα αναρωτιούνται γιατί να μην προβούν και οι ίδιοι σε ανάλογες ενέργειες με αυτές της δημοτικής αρχής.

Λάθος μήνυμα, εκπέμπεται όμως και προς τους επαγγελματίες του Δήμου μας. Οι οποίοι, στη λογική ότι όλα μπορούν να τακτοποιηθούν από το Δήμο Θερμαϊκού, παρασέρνονται σε περιπέτειες με συνέπεια να κινδυνεύουν και οι επενδύσεις τους.

Καταλήγοντας, θέλουμε να προειδοποιήσουμε για μία ακόμη φορά τη διοίκηση Μαυρομάτη ότι ακολουθεί επικίνδυνη πολιτική, που βάζει τη δημοτική αρχή σε περιπέτειες και οδηγεί το καράβι του Δήμου κατευθείαν στα βράχια. Όσο πιο έγκαιρα το αντιληφθεί αυτό, τόσο το καλύτερο και για τη δημοτική αρχή αλλά και για τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών μας»».

Δείτε τις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα:

epanomi1 epanomi2 epanomi3 epanomi41