ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μύθοι και αλήθειες για τα βιολογικά προϊόντα

Στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον η παραγωγή τροφίμων παίζει και θα παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων γιατί από αυτή εξαρτάται η επιβίωσή μας. Για αυτόν τον λόγο γίνονται συνεχώς προσπάθειες να βελτιωθεί η ποιότητα, η τιμή αλλά και η αξιοπιστία των προϊόντων που καταναλώνουμε.

Συνέντευξη στη Πωλίνα Πετκάκη

Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση μας  με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Μησιάλη Κωνσταντίνο και μας έδωσε συνέντευξη για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφών επίσης μας μίλησε για  τα βιολογικά προϊόντα και τις πιστοποιήσεις τους .

Τα τελευταία χρόνια ο φόβος για τον τρόπο παραγωγής και την ασφάλεια των τροφίμων, οδηγεί όλο και περισσότερους καταναλωτές στην αναζήτηση πιο ασφαλών τροφίμων. Ως εκ τούτου, οι αγορές των βιολογικών τροφίμων γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη βιολογικά προϊόντα συνιστούν μια πολύ σημαντική διατροφική επιλογή, αφού δεν ωφελούν μόνο την υγεία, λόγω της απουσίας φυτοφαρμάκων

Κ. Μησιάλη η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο θέμα είδους τροφής αλλά ποιότητας τροφής, συμφωνείτε;

Ναι είναι αλήθεια ότι  η ποιότητα τροφής στον πολιτισμό μας είναι γενικά χαμηλή, η  τροφή μας παράγεται μαζικά, προετοιμάζεται μαζικά και καταναλώνεται μαζικά, με ελάχιστη φροντίδα η προσοχή και οπωσδήποτε συνειδητοτητα..

Η φτωχή ποιότητα τροφής ξεκινά  από τα φτωχά εδάφη, τα χημικά λιπάσματα και τη χρήση φυτοφαρμάκων με τα γνωστά μακροχρόνια αποτελέσματα

Σχετικά με  την ποιότητα των προϊόντων που προκύπτουν από επεξεργασίες τι έχετε να μας πείτε;

Αξίζει να αναφερθούμε, και πολύ σημαντικό θεωρώ ότι είναι , ο τρόπος που μαγειρεύουμε..δηλαδή  όταν το μαγείρεμα της τροφής   περιλαμβάνει φούρνους μικροκυμάτων, υπερβολικό βράσιμο και υπερβολική χρήση λιπαρών, ζάχαρης, και αλατιού.

Το αποτέλεσμα είναι να μη τρώμε εμείς τις τροφές αλλά οι τροφές να τρώνε εμάς, χωρίς να μας δίνουν θρεπτικά στοιχεία, αλλά ένα έδαφος τοξινών.

Το σημαντικό είναι ότι  πολλοί νέοι παραγωγοί συγκρατούν και διατηρούν τις βιταμίνες και τα άλλα μικροσυστατικά  κατά την επεξεργασία τους  και την συσκευασία τους με διάφορες μεθόδους . Έτσι οι καταναλωτές είναι σίγουροι για την διατήρηση της καλής ποιότητας του προϊόντος και κατ επέκταση της υγείας τους .

Σχετικά με την αξιοπιστία , αναφέρω ότι το επώνυμο προϊόν που παράγεται με μεθόδους ορθής γεωργικής πρακτικής η  αλλιώς  οργανική γεωργία μπορεί να αποτελέσει απάντηση .

Οι  καταναλωτές ελέγχουν τα συστατικά και τη θρεπτική αξία των προϊόντων πριν τα αγοράσουν;

Η ύπαρξη των διατροφικών  πινάκων σε κάθε τρόφιμο είναι αναγκαία για τη σωστή πληροφόρηση μας και τη διαφύλαξη της υγείας μας. Δυστυχώς όμως υπάρχει και μια ομάδα ατόμων που έχουν πλήρη άγνοια σχετικά με αυτούς τους πίνακες και αυτό διαφαίνεται στο 25% δεν ελέγχουν καθόλου το προϊόν πριν το αγοράσουν.

Δυστυχώς όμως υπάρχει και μια ομάδα ατόμων που έχουν πλήρη άγνοια σχετικά με αυτούς τους πίνακες και αυτό διαφαίνεται στο 25% δεν ελέγχουν καθόλου το προϊόν πριν το αγοράσουν.

Πώς πιστοποιούνται τα βιολογικά προϊόντα;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει αυστηρούς όρους για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα φυτικά ή ζωικά προϊόντα μπορούν να χαρακτηρίζονται βιολογικά. Τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να παράγονται με εγκεκριμένες πρακτικές. Όλοι οι βιοκαλλιεργητές αλλά και οι σχετικές επιχειρήσεις του κλάδου ελέγχονται στο χωράφι, στο εργαστήριο και στο ράφι, από πιστοποιημένες εταιρείες, ώστε να αποκτήσουν το σχετικό σήμα.

Η βιολογική καλλιέργεια, αντιμετωπίζει με σεβασμό την φύση και προστατεύει άμεσα το έδαφος, την ατμόσφαιρα και τα αποθέματα νερού.
Οι βιοκαλλιεργητές συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη γνώση, χρησιμοποιούν μόνο φυσικά λιπάσματα, ενισχύουν τη γονιμότητα του εδάφους εναλλάσσοντας τα είδη που καλλιεργούν και επιτρέπουν τη φυσική ωρίμανση των καρπών χωρίς να εντατικοποιούν ή να επιταχύνουν την παραγωγή με τεχνητές μεθόδους.

Πιστεύετε ότι έχει αυξηθεί η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων;

Οι πιο πολλοί με ποσοστό 65% πιστεύουν ότι έχει αυξηθεί, γεγονός που ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, άρα ενημερώνονται σωστά σχετικά με το θέμα από αξιόπιστες πηγές..