ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μύθοι και αλήθειες για γαλακτομικά, μπάρες δημητριακών και κονσερβοποιημένα φρούτα

Μύθος: «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παχαίνουν και είναι ανθυγιεινά»
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μας βοηθούν να είμαστε υγιείς. Εκτός του ότι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, ψευδαργύρου και μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο που βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών και υγιών οστών. Η στροφή σε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερο ασβέστιο. Στην πραγματικότητα, τα αποβουτυρωμένα και ημι-αποβουτυρωμένα γάλατα περιέχουν πραγματικά λίγο περισσότερο ασβέστιο από το πλήρες γάλα. Έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν.

Αλήθεια

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να επιλέξετε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Φροντίστε να έχετε τρεις μερίδες κάθε μέρα, όπως ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα, 1 μικρό δοχείο με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και ένα σπιρτόκουτο τυρί με μειωμένα λιπαρά.

Μύθος

«Η δυσανεξία στο σιτάρι ευθύνεται για προβλήματα με το σωματικό βάρος»

Με τόσα πολλά που έχουν  γραφτεί για δίαιτες ελεύθερες σε γλουτένη, είναι εύκολο να σκεφτούμε πως μια δυσανεξία στο σιτάρι ευθύνεται για αυτά τα περιττά κιλά. Ωστόσο, φαίνεται ότι μόνο το 0,1% του πληθυσμού υποφέρει από αυτή την κατάσταση. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οποιαδήποτε απώλεια βάρους που συμβαίνει οφείλεται στη μείωση των θερμίδων και στην πρόσληψη λίπους, χάρη στην διακοπή πρόσληψης ψωμιού, ζυμαρικών κτλ. Είναι λογικό με τον αποκλεισμό μιας ολόκληρης ομάδας τροφίμων να υπάρχει απώλεια στο βάρος.

Αλήθεια

Αν πραγματικά πιστεύετε ότι έχετε δυσανεξία στο σιτάρι, κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και τα συμπτώματα που εμφανίζετε για να δείτε αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση. Επίσης, επιλέξτε τα προϊόντα σιταριού που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης και ζυμαρικά.

Μύθος

«Κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν λιγότερες βιταμίνες από τα φρέσκα»

Κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά με τα νωπά. Κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά συχνά συσκευάζονται μέσα σε λίγες ώρες,  ώστε να μην χάνουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Από την άλλη πλευρά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί μερικές φορές να χάνουν πολλές από τις βιταμίνες τους, γιατί ταξιδεύουν και αποθηκεύονται για μέρες πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αλήθεια

Ανεξάρτητα από το αν έχετε αγοράσει φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Καταναλώστε πέντε μερίδες κάθε μέρα. Φροντίστε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά να βρίσκονται σε ανάλατο νερό και χωρίς ζάχαρη και τα φρούτα που είναι σε φυσικό χυμό αντί για φρουτοποτά.

Μύθος

«Το κόκκινο κρέας είναι κακό για την υγεία μας, επειδή είναι πλούσιο σε λίπος»

Eνώ οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το κόκκινο κρέας είναι γεμάτο με κορεσμένα λιπαρά, στην πραγματικότητα,  περίπου το μισό του λίπους στο κόκκινο κρέας είναι μονοακόρεστα που βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς.

Αλήθεια

Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος, κόψτε το ορατό λίπος πριν το μαγείρεμα και επιλέξτε τις μεθόδους μαγειρέματος που δεν απαιτούν επιπλέον λίπος, όπως το ψήσιμο στη σχάρα, griddling ή ξηρό ψήσιμο. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσει τηn πρόσληψη του λίπους πραγματικά χαμηλά, διασφαλίζοντας,  παράλληλα, την πρόσληψη των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του κόκκινου κρέατος.

 

Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου (www.nutrimed.gr)