ΕΙΔΗΣΕΙΣ
irak_6

Μπήκε στη Μοσούλη ο ιρακινός στρατός

Με την προέλαση του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη από τα ανατολικά προάστια της πόλης, συνεχίζεται σήμερα η προσπάθεια ανακατάληψης του τελευταίου προπύργιου των τζιχαντιστών, όπως μεταδίδει το BBC. 

Όπως αναφέρει το δίκτυο, είναι η πρώτη φορά που ο στρατός καταφέρνει να μπει στα προάστια της πόλης από τον Ιούνιο του 2014, όταν αυτή καταλήφθηκε από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι ιρακινές δυνάμεις συναντούν την σθεναρή αντίσταση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο με νύχια και με δόντια προσπαθεί να διατηρήσει το τελευταίο της προπύργιο στη χώρα εκτοξεύοντας χειροβομβίδες και πυρά.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, κάλεσε χθες τους τζιχαντιστές να «παραδοθούν ή να πεθάνουν», ξεκαθαρίζοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις πλησιάζουν στην πόλη από όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να «κόψουν το κεφάλι του φιδιού».

Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης μπήκε χθες στην τρίτη εβδομάδα.

Στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 40 πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στη Μοσούλη το Σάββατο και πέταξαν τα πτώματα στον ποταμό Τίγρη.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι δήλωσε ανακοίνωσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές προσπάθησαν επίσης να μεταφέρουν 25.000 αμάχους από το Χαμάμ αλ-Αλιλ, πόλη νότια της Μοσούλης, με φορτηγά και λεωφορεία τη νύκτα της Δευτέρας προς την ιρακινή μητρόπολη για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τα περισσότερα οχήματα αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν υπό την πίεση των αεροσκαφών του συνασπισμού, αλλά ορισμένα λεωφορεία έφθασαν στο Αμπουσαΐφ, νότια της Μοσούλης.