ΕΙΔΗΣΕΙΣ
malamidis1

Μουσείο Ολοκαυτώματος και η αναγκαιότητα μουσείου της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης

Ο Μάνος Μαλαμίδης, ιστορικός ερευνητής, συλλέκτης και πρόεδρος του ιστορικού και συλλεκτικού αρχείου Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνει εδώ και πολλά χρόνια, μνήμες της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια μοναδική συλλογή ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Ξεχωριστά εκθέματα αυτού του υλικού, τα παρουσίασε μέσα από το υλικό που εξέθεσε στο περίπτερο 15, στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκαλώντας το ενδιαφέρον όχι μόνο πλήθος απλού κόσμου, αλλά και πολιτικών αρχηγών που επισκέφτηκαν την Έκθεση.

genimata3

Ο κ. Μαλαμίδης συμβάλλει εδώ και χρόνια, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης που αφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Το υλικό που έχει συλλέξει και εκθέτει αυτή την στιγμή στο πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας χωρίζεται σε δέκα θεματικές ενότητες.
1.Ιστορία της εκπαίδευσης και το σχολείο της πόλης μας
2.Οι Βαλκανικοί πόλεμοι – Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
3.Η Μικρασιατική καταστροφή και οι πρόσφυγες
4.Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου και ο Μεταξάς
5.Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος
6.Η Κατοχή – Εθνική Αντίσταση
7.Η απελευθέρωση από τους Γερμανούς
8.Ο Εμφύλιος και ο Μετεμφύλιος
9.Η Χούντα της 21ης Απριλίου
10.Η Μεταπολίτευση

malamidis2

Οι φίλοι του ομίλου έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης με δράσεις, περιπάτους και εκδρομές που διοργανώνει ο όμιλος.

Σε ερώτηση μας για την αναγκαιότητα μουσείου της νεότερης ιστορίας της πόλης ο κ. Μαλαμίδης μας είπε:

«Έχουμε πολλά μουσεία στη Θεσσαλονίκη, αλλά τέτοιο δεν υπάρχει και είναι αναγκαία η ίδρυση του, διότι εκεί μπορούν να καταγραφούν αυτές οι δέκα περίοδοι της πόλης, αλλά και προγενέστερες.

Άνοιξε ο δρόμος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος
Επίσης ετοιμάζεται το μουσείο του ολοκαυτώματος το οποίο θα εγκατασταθεί στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, ένα κτίριο που θα αναμορφώσει όλη την οδό Αναγεννήσεως και το οποίο βρίσκεται στο προτελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης του. Το μουσείο θα χρηματοδοτηθεί από γερμανικό ίδρυμα, και με τη συμμετοχή του ιδρύματος Νιάρχου.
Το κομμάτι της Εβραϊκής καταστροφής είναι ένα τμήμα της ιστορίας της πόλης. Η πόλη έχει ιστορία το 1920, το 1930, στην κατοχή, μετά την κατοχή, την περίοδο της χούντας της 21ης Απριλίου αλλά και νεότερη ιστορία.
Υπάρχει ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης από την περίοδο της χούντας μέσα στο πολεμικό μουσείο. Αλλά είναι μόνο ένα κομμάτι της.
Το τελωνείο της πόλης θα μπορούσε να προταθεί για να στεγάσει το μουσείο της νεότερης ιστορίας. Το κτίριο είναι έργο του μηχανικού Ελί Μοδιάνο και είναι το πρώτο κτίριο που κατασκευάστηκε με οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο χώρος αυτός δεν έχει την αξιοποίηση που πρέπει – υπάρχει ένα ταμείο για την έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που ελάχιστοι το επισκέπτονται.
Εμείς σαν ιστορικό και συλλεκτικό αρχείο έχουμε έδρα την οποία πληρώνουμε και συντηρούμε μόνοι μας. Θα ήταν ιδανικό όλο αυτό το υλικό να υπάρχει συγκεντρωμένο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ μας παραχωρούν κατά καιρούς αίθουσες για να εκθέσουμε το υλικό μας. Υπάρχουν όμως, αρκετοί συλλέκτες, που επιθυμούν να παραχωρήσουν το υλικό τους εάν υπήρχε ένας τέτοιος χώρος.
Και επειδή είμαστε περαστικοί από αυτή την ζωή καλό θα ήταν να υπάρχει ένα τέτοιο μουσείο για αξιοποιηθούν αυτές οι συλλογές και τα ενθύμια.

malamidis3

Υπάρχουν δύο φορείς το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας που στεγάζεται στην υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και το ΚΥΘ που όμως οι χώροι τους δεν επαρκούν. Χρειάζεται ένας μεγάλος χώρος που ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί.»

Εορτασμός απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον γερμανικό ζυγό

Στο βίντεο που ακολουθεί ο κ. Μαλαμίδης μας μιλά για την ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον γερμανικό ζυγό, μια ημερομηνία και μια ιστορική στιγμή που πολλοί Θεσσαλονικείς αγνοούν.